Menü

Rákkeltő ételek. Vajon van belőlük a konyhádban?

Nem riogatásképp hoztam ezt a témát, hanem figyelmeztetésként, hogy vannak bizonyos ételek, melyek rákkeltőnek számítanak, s a listát elnézve, ebből van, ami nálunk is akad otthon. Sajnos. Becsszó, a férjem vette. Mást olvasgattam épp a neten, mikor elém került a „rákkeltő ételek című” cikk és természetesen elkalandozva az elkezdett olvasmánytól, - mint már annyiszor -, rákattintottam és megnyitottam ezt az írást is. Azt gondoltam, az én konyhámban ezekből az ételekből soha nincs, de be kell látnom, olykor előfordulnak nálunk.

Nyugodtan kimondhatjuk, a rákos megbetegedések mintegy 35 százaléka a helytelen táplálkozás számlájára írható. Nézzük, mi kerüljön tiltólistára, ha tudatos táplálkozás mellett döntünk!

A legrosszabbak és legegészségtelenebbek mindig azok az ételek, melyek szénhidrátban gazdagok és zsírban sültek, például a sült krumpli. A transzzsírsavakat vagy azokat tartalmazó zsiradékokat mindenképpen kerülni kell, mert növelik a rák kockázatát. Annak ellenére, hogy elég gyakori köret, nem túl okos dolog gyakran és mértéktelenül fogyasztani. Helyette készülhet sütőben is a steakburgonya, mennyivel egészségesebb!

A strandszezon elképzelhetetlen lángos és hot-dog, gofri és palacsinta nélkül, ezek közül a hot-dog a legártalmasabb, a benne lévő virsli miatt, ugyanis a virsli adalékanyagokat és egyéb az egészségre káros összetevőket tartalmaz, állatkísérletek pedig kimutatták, hogy ez veszélyes és rákot okozhat. Strandon nehéz egészséges ételt találni, de a legtöbb helyen már választható egy gyros tál, krumpli nélkül, salátával.

Ki vagyok akadva a bolti cukros, mázas fánkokra, pláne, mikor megnyugtatom magam, hogy az én gyerekeim ilyet nem esznek, mire hazaérve ott fogad a konyhapulton pár rózsaszín, cukorszórásos, mázas fánkkarika. Férjem hozta, mert „olykor belefér”… de mivel ez a héten már a második alkalom, így inkább megszabadultam tőle. (A cukros fánkoktól, nem a férjemtől).

Ahogy a sült krumpliban, így ebben a nassolni valóban is rengeteg transzzsír fordul elő, nem is beszélve a hatalmas mennyiségű cukorról. Vigyünk haza a gyerekeinknek inkább alacsony zsírtartalmú tejdesszertet, cukormentes müzliszeletet, joghurtokat, gyümölcsöt, magvakat, teljes kiőrlésű pékárut.

Az odaégett étel… Mielőtt valaki rávágná, hogy olyat nem eszik, gondoljon a kicsit túlsütött csirkére, a kifolyt és kissé megfeketedett zsírra, szaftra, a húsra rápirult sötét részekre, melyeket elropogtatunk. Nemcsak a húsokon jelentkezhetnek az égett részek, hanem egy sütemény szélén is. Sajnos ezek is borzasztóan veszélyes ételek.

A penész is nagyon komoly veszélyforrás! A penészgombák ugyanis bizonyíthatóan növelik a rák kialakulásának kockázatát, ezért mindenhol azt tanácsolják, hogy azonnal dobjuk ki penészes ételeinket. Ne gondolkodjunk rajta, hogy megegyük-e.

Chips, édes és sós sütik. Miért? Mert sok sót, zsírt, fehérlisztet, cukrot és sok transzzsírsavat tartalmaznak. Jókora adag van benne a káros anyagból.

A megoldás mondhatjuk, hogy elég egyszerű, bár van, akinek óriási változást és megtartóztatást jelenthet a korábbi életmódjához, mégis azt gondolom megéri kerülni a feldolgozott, zsíros, cukros élelmiszereket, romlott ételeket, s lehetőleg olyan étkezést kell folytatnunk, ami zöldség, gyümölcs alapú, sok omega 3-mal, egészséges zsírokkal. A táplálkozásban, alkoholfogyasztásban mértéket kell tartanunk és minderre rendeszeres testmozgás mellett tudatosan élethosszig törekedni.

November, a férfi egészség hónapja

A november számos dolog hónapja, sokféle dolgot ünneplünk, vagy csak számon tartunk, de az egyik legfontosabb az, hogy a férfiak egészségmegőrzésére is felhívja a figyelmet.

Télen allergia? Ki hallott már ilyet?

Ahogy csökken a hőmérséklet úgy lélegezhetnek fel a pollenallergiások – gondoltam magamban vígan a parlagfűszezon végén, DE! Mi az a téli allergia? Melyek a kiváltó okok, a tünetek, és mit tehetünk ellene?

Rotavírus, mit kell tudni róla?

Megannyi vírussal kell szembe néznünk éltünk során, melyek főleg gyerekkorban nagyon veszélyesek, ilyen a rotavírus is. Néhány tudnivaló erről a betegségről.

Az ősz haj jelentősége. Avagy őszülni nem szégyen

“Öregedj méltósággal, vállald magad, és hagyd megőszülni a hajad, szakállad!” A fiatalságkultusz mellett szót kell ejteni arról is, hogy az emberi öregedés velejárója az őszülés. Miközben a kétezres évek elején még csak a legvagányabb stílusikonok merték vállalni a szürke vagy inkább ezüst hajat a nyilvánosság előtt, a 2010-es évekre az ősz frizurából szép lassan mozgalom lett a nyilvános terekben és az átlagemberek között is.

Az arctorna csodás hatásai

Ha létezik az arcbőr feszesítésére természetes módszer, amihez sem tűt, sem szikét, sem mesterséges anyagot nem használnak és mégis látványos, hatásos és tartós, akkor az az arctorna.