Menü

A digitalizáció hatásai társadalmunkra

Az emberek és a mainál is „okosabb” technológiák egyre nagyobb átfedésbe kerülnek, az Internet of Things, vagyis a dolgok internete már nem csak egy elméleti paradigma, hanem a jelen valósága.

A mesterséges intelligencia, robotok pedig már nem csak tudományos-fantasztikumok, kuriózumok, hanem a működő gazdaság nagyon fontos részei. A robotok ára drasztikusan csökken, miközben a képességeik gyorsan fejlődnek. Az egy évvel ezelőtt még csak divatos elektromos autó, a Tesla, pár hónapja egy szoftverfrissítés után képessé vált arra, hogy önmagát vezesse, ehhez minden szenzor már eleve benne volt az autóban. Néhány hete pedig már egyedül leparkol és ha kell előáll a garázsból. Az exponenciális technológiai növekedésre nem kell több bizonyíték, a kérdés az, hogy az egyének vagy éppen országok hogyan reagálnak a szoftverek és gépek evolúciójára, a valós idejű információk és bárhol elérhető adatok jelenségére.

Egyre erősebben megjelenő ellentmondásosság figyelhető meg a magyarok nethasználati szokásaiban: a digitális megoldások segítségével ugyan időt szabadítanak fel, de ezt gyakran például céltalan szörfölésre és sorozatnézésre fordítják, azaz foglyul ejti őket az online világ. Ráadásul a digitális univerzumba menekülés sokszor kéz a kézben jár mentális betegségekkel.

Az emberek három csoportra oszthatók

Aszerint, hogy miként viszonyulnak a témához. Vannak a posztmodern társadalmi optimisták, akik szerint az új technológiák megváltoztatják a gondolkodásmódunkat, a hagyományos módon gondolkodók, vagyis a társadalmi pesszimisták, akik szerint az IKT-k (információs és kommunikációs technológiák) ellentmondanak a természet törvényeinek, míg a harmadik csoport, a biológiai optimisták szerint biológiai keretek között megy végbe az új technológiák által okozott rengeteg változás.

Egyensúly vagy egyenlőség

Sokan találkoztunk már egyenlőtlen feltételekkel vagy bizonytalan körülményekkel. Olyan világot élünk, amelyben az egyensúly egy áhított cél, az egyenlőségért pedig harcolni kell. Ellentétek kereszttüzében próbálunk érvényesülni, miközben más-más feltételekkel szállunk versenybe. Ugyanakkor maga az online eszköztár és a digitalizáció alkalmas lehet arra, hogy egyenlő feltételeket nyújtson az embereknek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyensúlyt is teremthet. Hiszen pont a digitalizációt okolják sokan az egyensúly elvesztéséért. Az egyensúly fogalma leginkább a munka és a magánélet vonatkozásában vetődik fel. Azzal, hogy mobil eszközökön felügyelhetjük a termelést és végezhetjük céges ügyeinket, a munka egyértelműen beszökik a magánéletünkbe. Azonban érdemes megvizsgálnunk, hogy van-e helye a munkahelyünkön a magánéletünknek. A legtöbben erre a kérdésre rávágják, hogy nincs és talán pont ebből a szemszögből érdemes megvizsgálnunk, hogy mit veszítünk azzal, ha kontrollálatlanul férkőzik be a munkánk a családi- és magánéletünkbe. Az egyensúly elvesztésével pedig egyre tovább nőhet a szorongás szintje, ami végső soron egészségügyi problémákat okozhat az érintetteknél.

A cégek már ma is alapkompetenciákat keresnek, és elvárják, hogy a jelölt ismerje a digitális technológiákat, vagy legalábbis alapszinten használni tudja azokat. Fel kell készülni az élethosszig való tanulásra.

Szerző :Udvari Fanni

Erős Pistás szaloncukor, bögrés bejgli és más

Ha karácsony, akkor legtöbbünknek a halászlé, töltött káposzta és bejgli jut eszébe - legalábbis itthon ezeket fogyasztjuk karácsonykor. A világ más részein azonban teljesen más fogások kerülnek a karácsonyi asztalra és furcsa ünnepi szokásokból sincs hiány.

Rákkeltő ételek. Vajon van belőlük a konyhádban?

Nyugodtan kimondhatjuk, a rákos megbetegedések mintegy 35 százaléka a helytelen táplálkozás számlájára írható. Vajon mi kerüljön tiltólistára, ha tudatos, egészséges, betegségeket megelőző táplálkozás mellett döntünk?

Péntekek a jövőért – a FridaysForFuture mozgalom

2018 szeptembere óta több pénteken a diákok utcára vonulnak és a környezetvédelemért tüntetnek. A mozgalom egy határozott, ambiciózus svéd lánytól indult, aki csupán 16 éves, de már részt vett az ENSZ szeptemberi klímacsúcsán

Adj vért!

Egy véradás neked maximum egy órába telik, de három ember életét mentheted meg! Ha rendszeresen megteszed, hogy elmész vért adni, akkor ezúton is hatalmas tisztelet és köszönet Neked! Ha még nem tetted, ideje csatlakozni!

Hogy ne fázzon az autó télen!

Tudom, hogy sokak számára unalmas téma az autók télre való felkészítésének témája, hiszen minden évben megteszik ezt figyelmeztetés nélkül is, azonban még a profiknak sem árt átismételni a teendőket, ha másért nem, emlékeztetőül. Mert nemsokára itt a tél. Ja, már itt is van.