Menü

Legfontosabb tudnivalók az önkéntességről

Amióta az érettséginek feltétele lett a közösségi szolgálat, a fizetség nélküli munka világa megnyílt a fiatalok előtt. Óvodák, iskolák, kórházak, lakóotthonok mindennapjaiba kapcsolódhatnak be azok, akik valamilyen szociális téren szeretnék teljesíteni a saját szolgálatukat. Fontos tudni azonban, hogy a közösségi szolgálat, kötelező jellegénél fogva, nem számít önkéntes munkának. Ahhoz, hogy egy munkát önkénteskedésnek tekintsünk, több feltételnek kell megfelelnie. Egyrészt, a munkavállaló saját, önálló döntésének kell lennie. A másik fontos feltétel, hogy sem a munkaadónak, sem a munkavállalónak nem kerülhet semmilyen anyagi kiadásba. Magyarul egy olyan munka, amiért mi fizetünk, hogy végezhessük, szintén nem önkéntes munka, és óvakodni is kell az ilyenektől.

Az önkényesen kitalált, segítségnyújtó munkák, bár nagyon is dicséretesek, hivatalosan szintén nem számítanak önkénteskedésnek. De akkor mégis mit kell tennünk ahhoz, hogy elmondhassuk magunkról, hogy mi önkéntes munkát végzünk?

Először is utána kell néznünk. Az interneten nagy általánosságban minden szükséges információt megtalálunk a kezdéshez. Milyen szervezeteknél helyezkedhetünk el, milyen tevékenységben, munkakörben, pozícióban próbálhatjuk ki magunkat? Milyen feltételeknek kell megfelelnünk ahhoz, hogy egy adott helyre kerülhessünk? Van-e ilyen hely a közelünkben? Állandó vagy alkalmi önkénteseket keresnek?

Ha ezekre már tudjuk a választ, magunkban is tisztáznunk kell néhány dolgot. Nem muszáj akármit elvállalnunk, lehetnek kikötéseink, preferált helyeink, munkaköreink, amelyekben szívesebben el tudjuk képzelni magunkat.

Lehet a munka inkább szociális, de akár szervezői is. A sok lehetőség garantálja, hogy ne olyan munkát végezzünk, ami nehezünkre esik, vagy amihez nem megfelelő a mentalitásunk, hanem olyat, amiből mi is tanulhatunk, és másoknak is a segítségére lehetünk. Ha pedig már gyakorlottak vagyunk egyféle műfajban, akkor akár más munkakörben is kipróbálhatjuk a rátermettségünket. Nagy pozitívuma ugyanis az önkéntességet támogató szervezeteknek, hogy rendkívül széles választékból engednek válogatni, ráadásul minden javaslatot meghallgatnak. Így akár te is javasolhatsz egy intézményt, ahol elkél a segítség, és szívesen teljesítenél ott önkéntes szolgálatot.

Ha megfordult fejedben az önkénteskedés gondolata, mindenképpen megéri utánanézni a lehetőségeknek, ugyanis valóban nagyon jó tapasztalatot nyújthat, és ki tudja, lehet így találod meg a leendő hivatásodat. Légy résen, tájékozódj, gondolkodj rajta, és a legfontosabb: cselekedj!

Varga Ágnes Kata

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!