Menü

Melyik napszakban jobb edzeni?

Egy korábbi cikkemben már írtam arról, hogy újra elkezdtem edzeni. Lelkesedésem szerencsére töretlen, de a napi időbeosztásaim azért megváltoztak. Éppen ezért éreztem egy idő után fontosnak azt, hogy felmérjem, melyik napszakban is menjek el edzeni: reggel vagy este? Már most lelövöm a poént, még nem sikerült választani, napi bioritmusom diktálja. Sajnos olykor azt is, hogy egyáltalán elmegyek-e edzeni. Szerencsére azért utóbbira jóval többször igen a válasz. Visszatérve eredeti kérdésünkhöz, reggel vagy este jobb edzeni, nem véletlenül nem találtam én se egyértelmű választ a kérdésre, mert nincs is. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai egyaránt.

Reggeli edzésnek egyértelmű előnye, hogy fitté tesz minket az előttünk álló napra. Esetleg már munkába érés előtt is azt érezzük, hogy energiadúsak vagyunk. Mondanom sem kell, ez pozitívan hat ki az adott munkanapra is. Sőt, kutatások azt mutatják, hogy nagyobb a munkateljesítménye annak, aki a reggeli órákban edzett. Meglepő talán, de a reggeli edzés pozitív kihatással van az alvásunkra is. Természetesen mert csak a munkából adódóan is, nem mindenki engedheti meg magának azt, hogy a reggeli órákban mozogjon. És lássuk be, vagyunk úgy néhányan vele, hogy reggel inkább lassan ébredünk, esetleg szeretünk kényelmesen kávézni, ilyenkor pedig nem az edzés kerül gondolataink középpontjába. Mindezek mellett ott lehet a család is, akinek reggel gyerekeket kell óvodába, iskolába vinni, maguknak is sietni be a munkahelyre reggel, azoknak sem az edzés lesz az első ebben a napszakban.

Nekik marad az esti edzés. Egy fárasztó munkanap után, akár stressz levezetőként is nagyon jó lehet. Nem kell sietni, kapkodni, beérni a munkahelyre, és nem kell makulátlanul kinéznünk utána. Az is igaz viszont, hogy a konditermekben a csúcsforgalom délután-kora este szokott lenni. Ez nyilvánvalóan nem könnyíti meg a teljeskörű, gondtalan, kikapcsoló edzést. Ráadásul, ha már a reggeli edzéseknél említettük az alvásra gyakorolt pozitív hatást, el kell mondani, hogy az esti edzés felpörgetheti az embert, ezáltal nehezebben aludhat el.

Persze, hogy ki mikor edz, az mondhatni teljes mértékben az egyéni bioritmusátnak a kérdése. Látható, pro és kontra vannak érvek és ellenérvek. De ahogy a hajrá egészség oldalain többször olvashatták, a legfontosabb mégiscsak az, hogy menjünk el mozogni. Szinte mindegy hogy mikor.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?