Menü

Melyik napszakban jobb edzeni?

Egy korábbi cikkemben már írtam arról, hogy újra elkezdtem edzeni. Lelkesedésem szerencsére töretlen, de a napi időbeosztásaim azért megváltoztak. Éppen ezért éreztem egy idő után fontosnak azt, hogy felmérjem, melyik napszakban is menjek el edzeni: reggel vagy este? Már most lelövöm a poént, még nem sikerült választani, napi bioritmusom diktálja. Sajnos olykor azt is, hogy egyáltalán elmegyek-e edzeni. Szerencsére azért utóbbira jóval többször igen a válasz. Visszatérve eredeti kérdésünkhöz, reggel vagy este jobb edzeni, nem véletlenül nem találtam én se egyértelmű választ a kérdésre, mert nincs is. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai egyaránt.

Reggeli edzésnek egyértelmű előnye, hogy fitté tesz minket az előttünk álló napra. Esetleg már munkába érés előtt is azt érezzük, hogy energiadúsak vagyunk. Mondanom sem kell, ez pozitívan hat ki az adott munkanapra is. Sőt, kutatások azt mutatják, hogy nagyobb a munkateljesítménye annak, aki a reggeli órákban edzett. Meglepő talán, de a reggeli edzés pozitív kihatással van az alvásunkra is. Természetesen mert csak a munkából adódóan is, nem mindenki engedheti meg magának azt, hogy a reggeli órákban mozogjon. És lássuk be, vagyunk úgy néhányan vele, hogy reggel inkább lassan ébredünk, esetleg szeretünk kényelmesen kávézni, ilyenkor pedig nem az edzés kerül gondolataink középpontjába. Mindezek mellett ott lehet a család is, akinek reggel gyerekeket kell óvodába, iskolába vinni, maguknak is sietni be a munkahelyre reggel, azoknak sem az edzés lesz az első ebben a napszakban.

Nekik marad az esti edzés. Egy fárasztó munkanap után, akár stressz levezetőként is nagyon jó lehet. Nem kell sietni, kapkodni, beérni a munkahelyre, és nem kell makulátlanul kinéznünk utána. Az is igaz viszont, hogy a konditermekben a csúcsforgalom délután-kora este szokott lenni. Ez nyilvánvalóan nem könnyíti meg a teljeskörű, gondtalan, kikapcsoló edzést. Ráadásul, ha már a reggeli edzéseknél említettük az alvásra gyakorolt pozitív hatást, el kell mondani, hogy az esti edzés felpörgetheti az embert, ezáltal nehezebben aludhat el.

Persze, hogy ki mikor edz, az mondhatni teljes mértékben az egyéni bioritmusátnak a kérdése. Látható, pro és kontra vannak érvek és ellenérvek. De ahogy a hajrá egészség oldalain többször olvashatták, a legfontosabb mégiscsak az, hogy menjünk el mozogni. Szinte mindegy hogy mikor.

Edzés sminkben?

A tökéletes futós instaklisék talpig sminkben és egyetlen rakoncátlan tincs nélkül ábrázolják az edzés végén fotózkodó nőket. Izzadságfolt nélkül. Kipirult arc nélkül. Nem ám a csapvíz alá tartott vörös fejjel, mint én egy éve a nyári 38 fokos maraton után. Van némi kontraszt.

Toastmasters, mert a nyilvános beszéd tanulható

Több mint 80 éve létezik egy szervezet, a Toastmasters, amely várja azokat, akik szeretnék elsajátítani a nyilvános beszéd csínját-bínját, leküzdeni a lámpalázat, megtanulni "ööö-zés" nélkül szépen beszélni, és nem mellesleg egy kiváló közösség részévé válni.

Idén valószínűleg inkább belföldön fogunk nyaralni

Az idei nyáron a magyar családok nagy része vagy egyáltalán nem fog nyaralni, vagy legfeljebb belföldön. Önmagában az utóbbi még nem rossz, nem figyelembe véve, hogy a pandémiás időszak után mennyire fontos legalább egy minimális kikapcsolódás, mindenképpen időt kell rá szakítanunk. Most talán egyszerűbb körülmények között, de a pihenés az pihenés.

A nyár és a kalandvágy

Amíg az ember fiatal, elég sok hullámát éli át az újdonságra és kalandra való vágyakozásnak. De olykor nemcsak a fiatalok ráznák le a monotonitás terhét. Nyáron pedig még alkalmasabbá válik a kedv, a környezet és a körülmények.

Újra nyitva az uszodák - de igazából úszni és sportolni csoportosan még nem érdemes

A kijárási tilalom korlátozásával kinyithatnak a szabadtéri strandok, uszodák. Ez sokaknak jó hír, pláne így a nyár kezdetén, biztosan sokan élni is fognak a lehetőséggel. Elvileg lehet úszni is, de az óvintézkedésekkel kapcsolatos szabályok miatt egyelőre talán nem érdemes. Mint ahogy óvatosan a csoportos testmozgásokkal.