Menü

Melyik napszakban jobb edzeni?

Egy korábbi cikkemben már írtam arról, hogy újra elkezdtem edzeni. Lelkesedésem szerencsére töretlen, de a napi időbeosztásaim azért megváltoztak. Éppen ezért éreztem egy idő után fontosnak azt, hogy felmérjem, melyik napszakban is menjek el edzeni: reggel vagy este? Már most lelövöm a poént, még nem sikerült választani, napi bioritmusom diktálja. Sajnos olykor azt is, hogy egyáltalán elmegyek-e edzeni. Szerencsére azért utóbbira jóval többször igen a válasz. Visszatérve eredeti kérdésünkhöz, reggel vagy este jobb edzeni, nem véletlenül nem találtam én se egyértelmű választ a kérdésre, mert nincs is. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai egyaránt.

Reggeli edzésnek egyértelmű előnye, hogy fitté tesz minket az előttünk álló napra. Esetleg már munkába érés előtt is azt érezzük, hogy energiadúsak vagyunk. Mondanom sem kell, ez pozitívan hat ki az adott munkanapra is. Sőt, kutatások azt mutatják, hogy nagyobb a munkateljesítménye annak, aki a reggeli órákban edzett. Meglepő talán, de a reggeli edzés pozitív kihatással van az alvásunkra is. Természetesen mert csak a munkából adódóan is, nem mindenki engedheti meg magának azt, hogy a reggeli órákban mozogjon. És lássuk be, vagyunk úgy néhányan vele, hogy reggel inkább lassan ébredünk, esetleg szeretünk kényelmesen kávézni, ilyenkor pedig nem az edzés kerül gondolataink középpontjába. Mindezek mellett ott lehet a család is, akinek reggel gyerekeket kell óvodába, iskolába vinni, maguknak is sietni be a munkahelyre reggel, azoknak sem az edzés lesz az első ebben a napszakban.

Nekik marad az esti edzés. Egy fárasztó munkanap után, akár stressz levezetőként is nagyon jó lehet. Nem kell sietni, kapkodni, beérni a munkahelyre, és nem kell makulátlanul kinéznünk utána. Az is igaz viszont, hogy a konditermekben a csúcsforgalom délután-kora este szokott lenni. Ez nyilvánvalóan nem könnyíti meg a teljeskörű, gondtalan, kikapcsoló edzést. Ráadásul, ha már a reggeli edzéseknél említettük az alvásra gyakorolt pozitív hatást, el kell mondani, hogy az esti edzés felpörgetheti az embert, ezáltal nehezebben aludhat el.

Persze, hogy ki mikor edz, az mondhatni teljes mértékben az egyéni bioritmusátnak a kérdése. Látható, pro és kontra vannak érvek és ellenérvek. De ahogy a hajrá egészség oldalain többször olvashatták, a legfontosabb mégiscsak az, hogy menjünk el mozogni. Szinte mindegy hogy mikor.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!