Menü

Csak egy kicsit kevesebbet!

Karácsonykor, szilveszterkor hajlamosak vagyunk túlzásokba esni mindenből. Túl sokat vásárolunk, túl sok dekorkütyüt halmozunk fel, rengeteg ételt készítünk, mérték nélkül eszünk, belefér az alkohol, a sok cukor, majd az ehhez társuló tespedés. Később pedig a rossz közérzet, a gyomorrontás, a bűntudat, hogy nem így kellett volna.

Ha megfogadunk pár apróságot, akkor is gondtalanul élvezhetjük az ünnepeket és nem érzem ünneprontónak néhány olyan dolgot megemlíteni, amiből egész egyszerűen, csak kevesebbet kell… enni, venni, inni, hogy az év vége ne az őrületről, az újév pedig ne a bűntudatról, anyagi csődről szóljon. Idén ne. Pár nap. Mindössze ennyi van vissza karácsonyig.

Ha kicsit kevesebbet vásárolunk és főzünk, elkerülhetjük - a mértéktelen evészet mellett – a rengeteg élelmiszer-hulladékot is, amely ilyenkor keletkezik.

Egyszerű megoldás egyeztetni kicsit a rokonokkal, mikor kinél eszünk, hányan leszünk, hány főre készüljünk, a maradékot pedig érdemes lefagyasztani későbbre.

Isten ments, hogy diétáról kezdjek beszélni, bár tudom, hogy sokan közülünk az életmódváltással ekkor sem hagyunk fel és az egészséges szokásrend jegyében élvezzük az ünnepi ízeket. Az, hogy valami egészséges, vagy kevesebb cukrot, transzzsírt tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy nem is finom. Az egészséges fogások igenis ízletesek és rengeteg módon spórolhatunk a felesleges kalóriákkal. Ha akarunk. Mert akkor ehetünk fehér rizs helyett bulgurt, vagy cukor helyett természetes édesítőt, fehér liszt helyett reformlisztkeverékeket, sült krumpli helyett zöldséget, krémes sütik helyett mézes-diós sült almát, sült gesztenyét.

A nyersanyagválasztásnál legyünk körültekintőek. Ha nem akarunk kalóriadús ételeket készíteni, válasszuk a zsírszegényebb húsokat és tejtermékeket, teljes kiőrlésű liszteket.

A desszertek sütemények közül igyekezzünk a gyümölcs- és tejalapúakat választani, mivel ezek kevesebb energiát tartalmaznak, mint a krémesek.

Az alkohollal óvatosan! Rengeteg kalóriát tartalmaznak és felviszik a vércukrot, étvágyat csinálnak. A családi összejöveteleken és szilveszteri bulikon sokaknál az alkoholfogyasztás lesz a középpontban, márpedig néhány itallal több száz kalóriát is magunkhoz veszünk. Kevésbé hizlal a száraz vörösbor és a száraz pezsgő, a leginkább pedig a rövid italok hizlalnak, azokon beül is a cukros likőrök.

Az emberek többsége karácsony, illetve szilveszter után fogadja meg, hogy lefogy, leszokik a cigiről, mozogni kezd, s van, aki be is váltja ígéretét, a többség azonban kampányszerűen indul neki és hamar feladja. Aki valóban elhatározza magát, az már az ünnepeket is a mértékletesség jegyében tölti, és ez nem jelenti azt, hogy nem eszik finomakat.

Érdemes a süteményeket nem kint hagyni az asztalon, mert egyrészt meg is romolhat, másrészt, ami szem előtt van, abból hajlamosak vagyunk egész nap csipegetni, a végén pedig nem értjük, honnan eszünk meg ilyenkor napi 4000 kalóriát. Vagy többet.

Ha mégsem sikerül betartani a mértékletesség elvét, legalább fogadjuk meg, hogy többet mozgunk, ahova lehet, gyalog megyünk.

A „mindent lehet, csak mértékkel” elv vonatkozik a karácsony idejére. Mértékletes ünnepeket kívánok!

A sarki fény születése és színei

Hazánkban csak rendkívül ritkán láthatunk sarki fényt, mégis szinte mindenki ismeri. Erőssége és láthatósága sok tényezőtől függ, lényegében három dolog elengedhetetlen a létrejöttéhez: légkör, mágneses tér és naptevékenység. Megfigyelése évről évre millióknak okoz felejthetetlen élményt. Adódik a kérdés, hogy hogyan alakul ki az aurora borealis, milyen elemei és milyen színei vannak?

Kis erkélyek praktikusan

Akik lakótelepen vagy kis lakásokban laknak, jól tudják milyen nehéz berendezni egy parányi kis erkélyt vagy kialakítani praktikusan egy tenyérnyi kis teraszt. Ha jók az adottságai, szép a kilátás, jó az elhelyezkedés, érdemes a lehető legtöbbet kihozni belőle. Praktikus tippek kis erkélyek berendezéséhez.

Mérgező növények a kertben

Kertünk ékességei legfőképpen a gyönyörű virágjaink, melyeket nagy gondossággal ápolunk, hogy mindig szép legyen, de érdemes megnézni, hogy egészségünkre nincs e káros hatással.

Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?

Hidrogén peroxid, amit erről tudni érdemes

Rengeteg hasznos szerről olvashatunk az interneten, amiket a háztartásban használhatunk, ilyen a hidrogén peroxid is, de vannak veszélyei is.