Menü

Mit tegyünk az ünnepi maradékkal?

Mindnyájan ismerjük az érzést, amikor már egy falat halászlé vagy töltött káposzta sem csúszna ke a torkunkon, a sült hallal és sült hússal legszívesebben megdobálnánk valakit, a bejglit pedig a moslék közé raknánk. A napokon keresztül tartó intenzív evés után jól esik valami könnyebb ebéd a két ünnep között. De mit tegyünk, ha sok minden maradt ki, amit nem szeretnénk csak úgy kidobni?

Sült húsok, sült halak

A sültek kiváló alapanyagai az újrahasznosított ételeknek. Ha fogjuk a maradék húst és felkockázzuk, vagy szálakra tépkedjük, rendkívül jó feltétek kapunk egy salátához. Daraboljunk fel jégsalátát, paradicsomot és lilahagymát, majd szórjuk rá a maradék sültet. Az eredmény egy finom, könnyű saláta lesz, amit ízlés szerint feldobhatunk öntettel, sajttal, pirított kenyérkockával.

Egy másik variáció, ha a tépett húst némi barbecue szószba forgatjuk, megmelegítjük, és jégsalátá valamint sárgarépa kíséretében egy tortillába vagy tacoba töltjük. Kis kalandozás lesz ez a nemzetközi konyhák világában, és jól fog esni a sokféle hazai után.

Húsleves

Kicsit leforralva róla a legtöbb vizet, kockákra adagolva lefagyaszthatjuk, hogy a következő levesünk alapjaként felhasználhassuk. De kifőzhetünk benne rizst, tésztát, vagy akármit, amihez kell egy jó alaplé. Minden cseppje kincs, ne feledjük!

A levesben főtt zöldségek és húsok pedig villával összetörve rendkívül jó alapanyagai egy zöldséges húspogácsának. Nincs más dolgunk, mint mindent összetörni, összekeverni, és egy tojással és némi zsemlemorzsával összefogatni. Olajban vagy sütőben sütve is finom ételt kapunk.

Halászlé és töltött káposzta

A két ételben az a közös, hogy fagyasztóba eltéve később egy teljesen új étel alapja lehet. Az átszűrt halászléből később hozzátehetünk egy halpaprikáshoz, de akár egy új halászlé alapjaként is funkcionálhat. A töltött káposztából érdemes külön szedni a húsgombócot, és csak a káposztás szaftot elrakni. Abból ugyanis később kolozsvári káposztalevest vagy székelykáposztát is csinálhatunk. Hússal, füstölt hússal, zöldségekkel is újrafőzhetjük, és mindenképpen finom ételt kapunk.

Ne féljünk tehát újra felhasználni a karácsonyi ételeket.

Varga Ágnes Kata

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.