Menü

Mit tegyünk az ünnepi maradékkal?

Mindnyájan ismerjük az érzést, amikor már egy falat halászlé vagy töltött káposzta sem csúszna ke a torkunkon, a sült hallal és sült hússal legszívesebben megdobálnánk valakit, a bejglit pedig a moslék közé raknánk. A napokon keresztül tartó intenzív evés után jól esik valami könnyebb ebéd a két ünnep között. De mit tegyünk, ha sok minden maradt ki, amit nem szeretnénk csak úgy kidobni?

Sült húsok, sült halak

A sültek kiváló alapanyagai az újrahasznosított ételeknek. Ha fogjuk a maradék húst és felkockázzuk, vagy szálakra tépkedjük, rendkívül jó feltétek kapunk egy salátához. Daraboljunk fel jégsalátát, paradicsomot és lilahagymát, majd szórjuk rá a maradék sültet. Az eredmény egy finom, könnyű saláta lesz, amit ízlés szerint feldobhatunk öntettel, sajttal, pirított kenyérkockával.

Egy másik variáció, ha a tépett húst némi barbecue szószba forgatjuk, megmelegítjük, és jégsalátá valamint sárgarépa kíséretében egy tortillába vagy tacoba töltjük. Kis kalandozás lesz ez a nemzetközi konyhák világában, és jól fog esni a sokféle hazai után.

Húsleves

Kicsit leforralva róla a legtöbb vizet, kockákra adagolva lefagyaszthatjuk, hogy a következő levesünk alapjaként felhasználhassuk. De kifőzhetünk benne rizst, tésztát, vagy akármit, amihez kell egy jó alaplé. Minden cseppje kincs, ne feledjük!

A levesben főtt zöldségek és húsok pedig villával összetörve rendkívül jó alapanyagai egy zöldséges húspogácsának. Nincs más dolgunk, mint mindent összetörni, összekeverni, és egy tojással és némi zsemlemorzsával összefogatni. Olajban vagy sütőben sütve is finom ételt kapunk.

Halászlé és töltött káposzta

A két ételben az a közös, hogy fagyasztóba eltéve később egy teljesen új étel alapja lehet. Az átszűrt halászléből később hozzátehetünk egy halpaprikáshoz, de akár egy új halászlé alapjaként is funkcionálhat. A töltött káposztából érdemes külön szedni a húsgombócot, és csak a káposztás szaftot elrakni. Abból ugyanis később kolozsvári káposztalevest vagy székelykáposztát is csinálhatunk. Hússal, füstölt hússal, zöldségekkel is újrafőzhetjük, és mindenképpen finom ételt kapunk.

Ne féljünk tehát újra felhasználni a karácsonyi ételeket.

Varga Ágnes Kata

Legyen rendezett szekrényed!

Otthonunkban a szekrényeink, polcaink vagy tárolóink közül talán a ruhásszekrényben a legnehezebb rendet tartani, hiszen gyakran sietősen csak kirántjuk a legalul lévő felsőt, vagy középről egy nadrágot és már borul is a rendezett sorrend, szétesve maradnak a hajtogatott ruhák. Néhány trükkel azonban meg tudjuk előzni, hogy eluralkodjon a káosz.

Fenntartható divat

A divat egyike a leginkább környezetszennyező iparágaknak, ami ellen az elmúlt években már számos kezdeményezés indult. Sokan a vásárlói oldalról bojkottálják a ’fast fashion’ márkák ruháit, a környezettudatosságon túl etikai okok miatt is, mivel jellemzően nagyon kevés fizetésért készítik őket, fejlődő országokban.

Március az endometriózis hónapja is

Március a nőkről szól, ebben az időszakban olyan témák és problémák kerülnek előtérbe, amik fontos beszélgetéseket tudnak elindítani. Ahogy az október a mellrák elleni küzdelem hónapja, úgy lett a március az endometriózisé.

Adaptogén gyógynövényeink

Az adaptogén gyógynövényeket évezredek óta alkalmazzák a különféle betegségek megelőzésére és gyógyítására. Kedvező egészségügyi hatásaik széles skálája ismert és bevált már a különböző egészségügyi problémákra.

Avokádó - a zöld csoda

Az avokádó bár már hazánkban sem számít újdonságnak, mégis kevesen tudják számos jótékony hatását. Ebből a cikkből most kiderül, miért is egy csoda ez a gyümölcs…