Menü

Mit tegyünk az ünnepi maradékkal?

Mindnyájan ismerjük az érzést, amikor már egy falat halászlé vagy töltött káposzta sem csúszna ke a torkunkon, a sült hallal és sült hússal legszívesebben megdobálnánk valakit, a bejglit pedig a moslék közé raknánk. A napokon keresztül tartó intenzív evés után jól esik valami könnyebb ebéd a két ünnep között. De mit tegyünk, ha sok minden maradt ki, amit nem szeretnénk csak úgy kidobni?

Sült húsok, sült halak

A sültek kiváló alapanyagai az újrahasznosított ételeknek. Ha fogjuk a maradék húst és felkockázzuk, vagy szálakra tépkedjük, rendkívül jó feltétek kapunk egy salátához. Daraboljunk fel jégsalátát, paradicsomot és lilahagymát, majd szórjuk rá a maradék sültet. Az eredmény egy finom, könnyű saláta lesz, amit ízlés szerint feldobhatunk öntettel, sajttal, pirított kenyérkockával.

Egy másik variáció, ha a tépett húst némi barbecue szószba forgatjuk, megmelegítjük, és jégsalátá valamint sárgarépa kíséretében egy tortillába vagy tacoba töltjük. Kis kalandozás lesz ez a nemzetközi konyhák világában, és jól fog esni a sokféle hazai után.

Húsleves

Kicsit leforralva róla a legtöbb vizet, kockákra adagolva lefagyaszthatjuk, hogy a következő levesünk alapjaként felhasználhassuk. De kifőzhetünk benne rizst, tésztát, vagy akármit, amihez kell egy jó alaplé. Minden cseppje kincs, ne feledjük!

A levesben főtt zöldségek és húsok pedig villával összetörve rendkívül jó alapanyagai egy zöldséges húspogácsának. Nincs más dolgunk, mint mindent összetörni, összekeverni, és egy tojással és némi zsemlemorzsával összefogatni. Olajban vagy sütőben sütve is finom ételt kapunk.

Halászlé és töltött káposzta

A két ételben az a közös, hogy fagyasztóba eltéve később egy teljesen új étel alapja lehet. Az átszűrt halászléből később hozzátehetünk egy halpaprikáshoz, de akár egy új halászlé alapjaként is funkcionálhat. A töltött káposztából érdemes külön szedni a húsgombócot, és csak a káposztás szaftot elrakni. Abból ugyanis később kolozsvári káposztalevest vagy székelykáposztát is csinálhatunk. Hússal, füstölt hússal, zöldségekkel is újrafőzhetjük, és mindenképpen finom ételt kapunk.

Ne féljünk tehát újra felhasználni a karácsonyi ételeket.

Varga Ágnes Kata

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.