Menü

Koncentrációt serkentő ételek

Fiziológiailag az emlékezés feltételes reflex folyamat, amely a nagyagyi féltekék kérgi részéhez kötött. Emlékezéskor a központi idegrendszerben ugyanaz a folyamat zajlik le, mint amit először, érzékeléskor a külvilág ingerei keltettek. A dolgok megjegyzése kétféleképpen történhet: tudatosan és akaratlanul.

Cukor gyümölcsből: itt elsősorban a glükózra kell gondolni, melyet szervezetünk a megevett cukrokból és szénhidrátokból szerez be. Emiatt koncentrációt segítő ital például egy pohár édesség, rövidtávon serkenti a memóriát, gondolkodást, mentális képességeket.

Együnk reggelit: az agy munkájának felpörgetése érdekében mindig fogyasszunk reggelit. Tanulmányok szerint is segíti a rövidtávú memóriát és a figyelmet – az a diák, aki reggelizik egy komoly feladat elvégzése előtt, jobban teljesít, mint aki kihagyta ezt a fontos étkezést. Koncentrációt segítő ételeket érdemes enni, így például teljes kiőrlésű gabonát, mely rostban gazdag, tejterméket, gyümölcsöt. A magas kalóriás élelmiszereket ugyanakkor nem árt kerülni, mert éppenséggel gátolják az odafigyelést.

Áfonya: kutatások szerint az áfonya nemcsak koncentrációt segítő étel, védi is az agyat a szabad gyökök károsító hatásaitól – sőt, csökkenti az időskorhoz köthető állapotok, így az Alzheimer-kór vagy a demencia hatásait.

Tény, hogy nem kell túlzásba vinni a tojásfogyasztást, például nem kell feltétlenül mindennapos eledelnek választani, de a heti egy-két alkalommal fogyasztva sok előnye van. A tojássárgája ugyanis olyan anyagokat tartalmaz, amely a koncentrációt erősítő hatáson túl a memóriát is javítja.

Közismert, hogy minél erőteljesebb színű egy gyümölcs vagy zöldség, annál több antioxidánst tartalmaz.

Válasszunk ezért például minél több hüvelyes növényt a napi táplálkozás részesének, de ugyanúgy jó, ha salátákba vagy szendvicsbe minden nap rakunk néhány paprikát, paradicsomot és friss salátát is.

Ha nem iszunk elég vizet, az fejfájáshoz és koncentrációs zavarokhoz vezethet. Ha a gyerek épp iskolába kezd járni, akkor megváltozik az időbeosztása, és elképzelhető, hogy kínálás nélkül elfelejt inni nap közben.

Érdemes tudatosítani ennek fontosságát, hiszen pillanatok alatt frissebb és aktívabb lesz a figyelmünk, ha megiszunk egy pohár vizet.Ajánlott tehát elegendő mennyiségű vizet inni, ezzel sok más mellett az agy egészségét is védjük.

A dió javítja az agy oxigénellátását, a búzacsíra pedig a benne található kolinnak köszönhetően serkenti a memóriát. Nem szabad megfeledkezni a folyadékbevitelről sem: ha a szervezet kiszárad, az agyszövet is zsugorodik, így romolhat a rövidtávú memória és az összpontosítás képessége.

A szellemi frissesség szempontjából fontos a megfelelő táplálkozás is, hiszen az elfogyasztott ételek minősége és tápanyagtartalma alapvetően befolyásolja a sejtek közötti információ áramlásért felelős ingerületátvivő anyagok termelődését és szintjét. Érdemes odafigyelni, hogy szervezetünk semmiféle ásványban és vitaminban ne szenvedjen hiányt.

Szerző :Udvari Fanni

Miért nehéz szakítani?

A szakítás fájdalmát elkerülni egyszerűen lehetetlen. Egy párkapcsolat elvesztése mindig nagyon komoly teher és fájdalom is. Sokszor nem feltétlenül magától a szakítástól félünk hanem, hogy mi lesz utána. Azonban mégis fontos, hogy megtanuljunk “jól szakítani” úgy, hogy a lehető legkevésbé okozzunk fájdalmat a másiknak és magunknak is.

Új év – új én? Avagy ne mindig belülről változtassunk

Sokan írunk újévi fogadalmat, vagy vágatjuk le a hajunkat, mondván, hogy fontos a változatosság, meg ha új az év, legyek én is új. Fontos a belső változtatás és megújulás, de azt se felejtsük el, hogy néha a külső körülmények változtatása is motiválóan hat ránk.

Overthinking – a túlgondolás, mint mentális probléma

Egyre többen találkozhatunk az overthinking vagy az agyalás jelenségével, amely általában valami pszichológiai problémára vezethető vissza. Sokszor az emberek maguk sem tudják, hogy mi lehet maga a probléma. Elég népszerű jelenség, ma már mindenkit érinthet, és beszélnünk is kell róla!

Jelek, hogy nem lesz következő találka

Már az első randin eldőlhet, hogy követi-e második alkalom a találkozót, és vízválasztó fontosságú abban, meg akarjuk-e ismerni jobban a másik embert. Még ha a randi jól is ment, néha nehéz eldönteni, hogy érez a másik fél.

Az első benyomás fontossága

Ez az a soha vissza nem térő lehetőség, amikor már első pillantásra leveheted a lábáról az ügyfeled, de akár el is riaszthatod magadtól. Ne feledd: még egyszer nem tehetsz rá első benyomást!