Menü

Koncentrációt serkentő ételek

Fiziológiailag az emlékezés feltételes reflex folyamat, amely a nagyagyi féltekék kérgi részéhez kötött. Emlékezéskor a központi idegrendszerben ugyanaz a folyamat zajlik le, mint amit először, érzékeléskor a külvilág ingerei keltettek. A dolgok megjegyzése kétféleképpen történhet: tudatosan és akaratlanul.

Cukor gyümölcsből: itt elsősorban a glükózra kell gondolni, melyet szervezetünk a megevett cukrokból és szénhidrátokból szerez be. Emiatt koncentrációt segítő ital például egy pohár édesség, rövidtávon serkenti a memóriát, gondolkodást, mentális képességeket.

Együnk reggelit: az agy munkájának felpörgetése érdekében mindig fogyasszunk reggelit. Tanulmányok szerint is segíti a rövidtávú memóriát és a figyelmet – az a diák, aki reggelizik egy komoly feladat elvégzése előtt, jobban teljesít, mint aki kihagyta ezt a fontos étkezést. Koncentrációt segítő ételeket érdemes enni, így például teljes kiőrlésű gabonát, mely rostban gazdag, tejterméket, gyümölcsöt. A magas kalóriás élelmiszereket ugyanakkor nem árt kerülni, mert éppenséggel gátolják az odafigyelést.

Áfonya: kutatások szerint az áfonya nemcsak koncentrációt segítő étel, védi is az agyat a szabad gyökök károsító hatásaitól – sőt, csökkenti az időskorhoz köthető állapotok, így az Alzheimer-kór vagy a demencia hatásait.

Tény, hogy nem kell túlzásba vinni a tojásfogyasztást, például nem kell feltétlenül mindennapos eledelnek választani, de a heti egy-két alkalommal fogyasztva sok előnye van. A tojássárgája ugyanis olyan anyagokat tartalmaz, amely a koncentrációt erősítő hatáson túl a memóriát is javítja.

Közismert, hogy minél erőteljesebb színű egy gyümölcs vagy zöldség, annál több antioxidánst tartalmaz.

Válasszunk ezért például minél több hüvelyes növényt a napi táplálkozás részesének, de ugyanúgy jó, ha salátákba vagy szendvicsbe minden nap rakunk néhány paprikát, paradicsomot és friss salátát is.

Ha nem iszunk elég vizet, az fejfájáshoz és koncentrációs zavarokhoz vezethet. Ha a gyerek épp iskolába kezd járni, akkor megváltozik az időbeosztása, és elképzelhető, hogy kínálás nélkül elfelejt inni nap közben.

Érdemes tudatosítani ennek fontosságát, hiszen pillanatok alatt frissebb és aktívabb lesz a figyelmünk, ha megiszunk egy pohár vizet.Ajánlott tehát elegendő mennyiségű vizet inni, ezzel sok más mellett az agy egészségét is védjük.

A dió javítja az agy oxigénellátását, a búzacsíra pedig a benne található kolinnak köszönhetően serkenti a memóriát. Nem szabad megfeledkezni a folyadékbevitelről sem: ha a szervezet kiszárad, az agyszövet is zsugorodik, így romolhat a rövidtávú memória és az összpontosítás képessége.

A szellemi frissesség szempontjából fontos a megfelelő táplálkozás is, hiszen az elfogyasztott ételek minősége és tápanyagtartalma alapvetően befolyásolja a sejtek közötti információ áramlásért felelős ingerületátvivő anyagok termelődését és szintjét. Érdemes odafigyelni, hogy szervezetünk semmiféle ásványban és vitaminban ne szenvedjen hiányt.

Szerző :Udvari Fanni

A túlzott perfekcionizmus hátrányai

Manapság egyre nagyobb elvárások szakadnak a nyakunkba, ami néhány embernél azt eredményezheti, hogy túlzottan perfekcionista lesz. Ez károsan hat egyaránt a saját mentális egészségünkre, teljesítményünkre és hosszú távon az emberi kapcsolatainkra is. Ezért fontos tehát felismerni, és tenni ellene!

A toxikus pozitivitás jellemzői és veszélyei

A toxikus pozitivitás gyakori része mindennapi beszélgetéseinknek. A kifejezés arra utal, miszerint bármilyen nehéz is egy élethelyzet, mindenképpen optimistának kell maradnunk – akkor is, ha a lelkünk mélyén éppen szenvedünk –. Cikkünkben a mérgező pozitivitás jellemzőiről és veszélyeiről tudhatunk meg többet, kitérve arra is, hogy mit tehetünk abban az esetben, ha saját magunkon is észleltük ennek a jeleit.

A negatív gondolkodás hatásai és a mindfulness

Sokszor egyből a legrosszabbra gondolunk, pedig a negatív hozzáállás, gondolkodás károsan hat. Miért és hogyan rombol a negatív gondolkodás, és mit tehetünk ellene?

Hogyan kezeljük a testvérkonfliktusokat

Amikor megszületett a kistestvér és a nagyfiam kezébe adtuk, boldogan gondoltam arra, hogy milyen jó testvérek lesznek majd, mennyire szeretik és segítik majd egymást. Akkor nem jelent meg lelki szemeim előtt a sok vita, veszekedés köztük, állandó féltékenység, sok konfliktus, amelyeket most napi szinten próbálok hárítani, megoldani. Vajon mi áll a testvérkonfliktusok hátterében és hogyan segíthetünk rajtuk?

Mi állhat az irigység hátterében?

Hogy jól körül írjam a témát, megközelítettem az irigység fogalmát „tudományos” szempontból. „Az irigység másnak örömén érzett fájdalmunk, amivel rokon érzés, ha másnak fájdalmán örömet érzünk” - írja a wikipedia.