Menü

A gesztenye jótékony hatásai szervezetünkre

A szelídgesztenyében rengeteg különféle vitamin és ásványi anyag található. Jól beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe, alacsony az energiatartalma, magas a rosttartalma és megelőzi a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. Fontos szerepe van a vesebetegek étrendjében is.

Kevéssé ismert, hogy a C-vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, 30 mg/100g ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas érték. Ez természetesen magas hőkezelés esetén csökken.

Nyersrosttartalma magas, ennek is az ún. élelmi rost hányada jelentős. Ezek a táplálékban lévő emészthetetlen poliszaharidok, melyek az emésztő enzimek hatásával szemben ellenállóak. A vastagbél baktériumai részlegesen bontják ugyan a rostokat, de ezek a poliszaharidok gyakorlatilag alig hasznosulnak. Élettani hatásuk szerteágazó:a vízben oldhatatlan (pl. cellulóz) összetevők többek között csökkentik az éhségérzetet, elősegítik a jó bélműködést. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is.

A népi gyógyászat már régen is használta belsejét, mely nyersen sikerrel gyógyítja a hasmenést. A nyáron szedett leveléből főzött tea kiválóan alkalmas légcsőhurut, köhögés kezelésére. Levele serkenti a vénás vérkeringést, porrá tört kérge pedig mézzel összekeverve enyhíti a köhögést. Termése is gyógyító hatású, az eszcin (szaponinkeverék) jótékony hatása révén. Bár készíthetünk belőle mézet, kesernyés íze miatt azonban sütésre nem alkalmas. Magában fogyasztva vagy akár hideg ízesítőként értékes táplálék.

Bár esti nasi gyanánt nem javasoljuk a gesztenyét, reggelire azonban tökéletes energiaforrás lehet. Kalóriatartalma nem túl magas, 100 g gesztenyében 210 kalória van, viszont szénhidráttartalma miatt nem tanácsos a késői órákban fogyasztani.Remek paleo palacsinta készíthető belőle: ehhez verj fel 2 tojást, főzz meg kb. 100 g gesztenyét (vagy vegyél előrecsomagolt főtt gesztenyét), majd passzírozd le villával, végül keverd össze a tojással, és kevés kókuszolajon süsd ki a palacsintákat. Fahéjjal, vagy egy kis cukormentes lekvárral ízesítsd, és kész is a tápláló paleo reggelid!

Házi praktikák gesztenyéből

A gesztenyének a részeit otthon is fel lehet használni. Lehet a magjából gesztenyetinktúrát készíteni, amit a visszeres lábak kezelésére szoktak alkalmazni. Egy maréknyi gesztenyemagot meg kell hámozni, majd a fehér belsejét apró darabokra vágni és egy lezárható tetejű üvegbe helyezni - ez lehet akár befőttesüveg is. Majd a patikában kapható 70 fokos alkohollal fel kell önteni úgy, hogy ellepje, és három hétig ázni hagyni. Érdemes minden héten egyszer alaposan megrázni az üveget. Utána már csak le kell szűrni a levét, és kész is a tinktúra. Ebből lehet balzsamot is készíteni étkezésizselatin-por és levendulaolaj felhasználásával, amit 150 ml gesztenyetinktúrához kell adni, majd sűrűre keverni.A levelek felhasználásához először ki kell szárítani őket, majd 2 deciliter forrásban levő vízhez 1 púpozott teáskanálnyi száraz, aprított levelet kell adni. Az elegyet 10 percig kell áztatni, majd leszűrni, végül borogatásként lehet használni az ödémás területeken.

A patikákban lehet kapni gesztenye kapszulákat, géleket és gesztenyevirág esszenciát is, ezeket visszerek kezelésére szokták javasolni.

Szerző :Udvari Fanni

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.