Menü

A kézzsibbadás hátterében álló okok

A visszatérő bizsergető érzés az ortopéd szakorvos szerint súlyos neurológiai, vagy mozgásszervi betegséget is jelezhet. Ez nem az az érzés, amikor tartós mozdulatlanság miatt zsibbadás alakul ki valamely testrészben, ám megrázva a végtagokat, a vérkeringés visszatérésével elmúlik, hanem az állandó, kellemetlen bizsergés.

Idegrendszeri háttér a zsibbadás mögött. A zsibbadásérzés hátterében mindig valamilyen idegrendszeri eltérést kell keresnünk, amelyet azonban számos ok kiválthat. Köztük olyan alapbetegségek is szerepelhetnek, amelyek elsődlegesen nem az idegrendszer bántalmát okozzák, de másodlagosan lehet a zsibbadás oka. Ha a jelentkező zsibbadás rohamszerű, rövid ideig tart és spontán múlik, akkor átmeneti véráramlászavar is állhat a háttérben. Amennyiben a tünetek csak az egyik testfélen jelentkeznek, az idegrendszer központi részének zavarára utal. Ha valamennyi végtag disztális (a test középvonalától távol esően, leggyakrabban zokni-, illetve kesztyűszerű elrendeződésben) része érintett, az bármely okból kialakult polineuropátiára, gerincvelői vagy agyalapi eltérésre utalhat.Ha a tünetek átmenetiek, anyagcserezavar gyanítható.

Sclerosis multiplex egy komoly idegrendszeri betegség. Az agyi- gerincvelői idegrostok védőburkolata gyulladás miatt sérül, ezáltal megszakad az idegpályák közötti összeköttetés. Érzékenység csökken, a kezekben zsibbadás érzékelhető. Ha a kéz zsibbadásának az okát nem tudjuk, akkor érdemes neurologushoz fordulni.

Csuklóalagút szindróma gyakran azoknál az embereknél figyelhető meg, akik monoton kézimunkát végeznek ( programozók, varrónők, muzsikusok). Az ujjak folyamatos mozgása miatt a szűk csatornában lévő inak megduzzadnak. A csatornában lévő inak összenyomódnak, az ember zsibbadást és kellemetlen szúrást érez a kézfején (főleg reggelente). Feltétlenül forduljon neurologushoz, mert előrehaladott betegség estén, az ujj izmai elsorvadhatnak.

Bármilyen, merev test- és kéztartással, egyoldalú terheléssel járó, gyakran ismétlődő mozdulatsor előidézheti a kéztőalagút szindrómát. Számítógépet használók, valamilyen kézi szerszámmal dolgozók, pincérek, de akár kézi kötéssel vagy gitározással foglalatoskodók is tapasztalhatják a kézen jelentkező fonák érzékelést, vagyis zsibbadást, bizsergést, az először inkább éjszaka, majd nappal is jelentkező fájdalmat, a hüvelykujj izmainak merevségét, gyengeségét, a fogás erőtlenné, ügyetlenebbé válását. Nemcsak a kéz túlerőltetése, hanem bizonyos sérülései is okozhatják a kéztő alagút szűkülését, az ideg elszorítását.

A B12-vitamin hiánya kiválthat zsibbadást a nyelven, érzékelési zavar jelentkezhet a karon és a lábon is. A B12-vitamin ugyanis az idegrendszer számára döntő fontosságú, és hiánya a központi idegrendszerben zavarokat okozhat.

Szerző : Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.