Menü

Füge áldásos hatásai

A füge nagyon gazdag béta-karotinban, A-,C-,E-, és K-vitaminban, kalciumban és más ásványi anyagokban. Összegyűjtöttünk 14 érvet, hogy miért lenne érdemes beépítened az étrendedbe.

100 gramm füge, ami körülbelül fél csészényi mennyiségnek felel meg, 74 kalóriát és kevesebb mint 1 gramm zsírt tartalmaz. Fehérjetartalma elenyésző, szénhidrát viszont bőven van benne, akárcsak rost, így bátran beépíthető az egészséges étrendbe.

A füge frissen és aszalva is fogyasztható

A gyümölcs magas rosttartalma miatt emésztéssegítő hatású, és a koleszterinszint kiegyensúlyozásában is hatékony. Fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, sőt még bizonyos rákfajták megelőzésében is segíthet. Egy kutatás szerint például menopauza után álló nőknél csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Fél csésze fügében majdnem 3 gramm rost található, ami nők esetében a napi szükséglet nagyjából 12, férfiak esetében pedig 8 százalékát fedezi. Fügét a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatnak, mivel növeli a teltségérzetet, és az anyagcserét is támogatja.

FIATALÍTÓ ARCPAKOLÁS FÜGÉBŐL

Törjünk pépesre 1-2 friss fügét és ezt a masszát kenjük az arcunkra. Hagyjuk legalább 10 percig hatni. Öregedést gátló hatású és a pattanásos bőrt is szebbé teszi.

Cukorbetegség ellen

Mivel az egészséges füge kálium-tartalma magas, segít csökkenteni az inzulint. Fogyasszunk fügemagokat naponta, egy teáskanál mézzel keverve, hogy kordában tartsuk a diabéteszt. Érdemes egy hétig folyamatosan enni a mézes fügemagokat, hogy érezhető legyen a füge hatása. A gyümölcs levele egyébként szintén hatékony cukorbetegség ellen.

A csontokra

A fügében nagy mennyiségű kalcium van, amely segít a csontok erősítésében.

Bárányhimlőre

A betegség korai szakaszában a füge hatékony ellenszer lehet.

Fogyásra

Értékes rostokat tartalmaz a füge, ezért a testsúlycsökkentésben igen hatékony.

Torokfájásra

Keverjünk össze aszalt (száraz) fügét és mézet vízben, majd fogyasszuk el: nagy eséllyel megszabadulunk a torokfájástól.

Fügetorta

Hozzávalók:

6 érett füge, félbevágva, 8 dkg vaj, 8 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 tojás, 1 tojássárgája, 1 evőkanál darált dió, fél csomag sütőpor, fél citrom héja, tejszínhab

Elkészítés:

A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzádolgozzuk a tojásokat, apránként beleszórjuk a sütőporral és dióval összekevert lisztet és a citromhéjat. A tésztát kivajazott, liszttel megszórt tortaformába öntjük, a tetején óvatosan elhelyezzük a félbevágott fügéket és 160 C-ra előmelegített sütőben, 50 percig süssük. A sütőből kivéve tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

Mézben sült friss füge

Hozzávalók:

12 érett füge, 8 evőkanál méz, 20 dkg igazi görög joghurt vagy zsíros natúr joghurt tejföllel összekeverve, 3 evőkanál mandulaforgács, egy picit megpirítva

Elkészítés:

Vágjuk le a füge szárát, és keresztben vágjuk be, majd nyissuk szét a gyümölcsöt. Hármasával tegyük a fügéket egy alufólia lapra úgy, hogy majd becsomagolhassuk őket.

Osszuk el a mézet a fügéken majd csináljunk a fóliából kis csomagokat.Grillen vagy sütőben is megsüthetjük őket közepes hőfokon, kb. 15 percig. Tegyük a csomagokat tányérokra, és nyissuk ki a fóliát. Osszuk el rajta a joghurtot, szórjuk meg a mandulával.

Szerző: Udvari Fanni

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.