Menü

Veszélyes gyerekjátékok

Hogy engem mindig megtalálnak ezek a rémisztő cikkek! „31 pici mágnesből álló láncot nyelt le egy hároméves kisfiú a szibériai Tomszkban”- olvasom tovább. A gyerek állítólag hasfájásra panaszkodott és így derült fény a balesetre, a kórházban megállapították, milyen szerencséje volt, ugyanis a belső szervei visszafordíthatatlan károsodása előtt még meg tudták menteni a gyereket. Borzasztó eset és sajnos a baj hamar megvan!

A gyerekjátékok általában aranyosak, érdekesek, sok örömöt szereznek, és fejlesztik a képességeket - ám ha kiválasztásuk során nem figyelünk, akkor nagy bajt is okozhatnak.

Mondanám, hogy oda kell figyelni és kész, de anyukaként pontosan tudom, hogy lehetetlen a nap 24 órájának minden percében ott állni a gyermekünk mellett és minden mozdulatára figyelni, arra viszont felelősséget kell vállalni, milyen játékokkal játszhat a gyerek.

A veszélyes játékok sajnos ma tért hódítanak és sok a bóvli, a rossz minőségű, a káros és most nemcsak a mágneses játékokra gondolok, hanem sok már egyéb kütyüre, kacatra, elektromos holmira, zajkeltő eszközre.

Pár éve a frászt kaptam, mikor anyósomnál hirtelen nem találtunk egy gombelemet és bár biztos voltam, benne, hogy a fiam nem nyelte le, azért nem hagyott nyugodni a dolog és sokáig bennem volt a félsz, hogy mi lett volna, ha…

Veszélyek mindig leselkednek. A két legveszélyesebb dolog, amit a gyermek lenyelhet: a mágnes és az elem.

Az elemek rettentő veszélyes dolgok, ha kisgyerek kezébe kerülnek, bizony azonnal intézkedni kell. A baj pedig elég hamar, akár órák alatt kialakul, ha esetleg a kicsi lenyel egy gombelemet. Az elem maró hatása miatt kialakult károsodás rendkívül életveszélyes, azonnal kell intézkedni, így már a legkisebb gyanú esetén is azonnal orvoshoz kell fordulni!

A mágnes miatt a bél kilyukadhat, a széklet a hasüregbe kerülve súlyos gyulladást okozhat, az elem pedig szétmarhatja a beleket.

Szerencsére a fogyasztóvédelmi hatóság igyekszik kivonni a forgalomból a veszélyes játékokat, de gyakran nem, ezért a szülőknek kell figyelni a leselkedő veszélyforrásokra.

Kerülni kell a törékeny játékeszközöket, a gyúlékony játékokat, és óvatosan használni az elektromos csodákat. Olyan gyurmát, festéket válasszunk, amely nem árthat és kerülni kell az éles, hegyes szélű, vagy hosszú zsinóros, szalagos holmikat, illetve a nem minőségi termékeket.

Az egyre szigorodó EU-előírások szerencsére a hasonló problémák hatékonyabb elkerülése érdekében születtek, de természetesen semmi sem helyettesítheti a felelősségteljes szülői magatartást és gondoskodást, odafigyelést.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.