Menü

Hajápolás télen

Túl a tél közepén a hajunk is megérzi a természetes meleg és az elegendő napsütés hiányát. A fűtés miatt kiszárad, a sapka miatt azonban folyamatosan zsírosodik. Természetes hajpakolásokkal azonban a hajunk is egészségesen vészelheti át a hideg időszakokat.

A hajápolás külső és belső védelem egyaránt, a pakolások mellett figyelni kell a megfelelő vitaminbevitelre is. Ajánlott az A, B-komplex, C és E vitaminok rendszeres szedése, valamint a sörélesztő kapszula is segít a haj egészségének megőrzésében.

A természetes hajpakolások otthon is elkészíthetők, kókusz- vagy olívaolajból kikevert balzsamot hajmosás után tedd a hajadra, majd hagyd rajta 15 percig, majd öblítsd ki. Ezek hidratáló pakolások, amik a kiszáradt fejbőrre is jó hatással vannak, így a téli korpásodás is megfékezhető.

A télen kifakult és színtelen haj eredeti fénye többféle természetes anyag segítségével is visszanyerhető. Természetes színű hajra tökéletesen alkalmazható az északi nyírfalé. Az északi országokban elterjedt szépségápolási szokás, hogy a nyírfákból nyert különleges folyadékot fogyasztják méregtelenítésként. A rövid ideig elérhető folyadék a világ legegészségesebb italaként is ismert.

A festett hajat a legjobban lenmagból, vadgesztenyéből és útilapuból készült pakolásokkal lehet ápolni.

Mit és hogyan csinálj?

Bár nem tesz jót a frizurának, sapkát hordani mégis erősen ajánlott a különösen hideg napokon, mivel nemcsak a saját, de fejbőrünk egészségét is óvjuk vele. Sapka nélkül járni a mínuszokban a hajhagymáknak is ártó.

Télen is ragaszkodni kell a heti egy, maximum két hajmosáshoz. Ez minden évszakra igaz, mivel a hajnak nem tesz jót a sűrű hajmosás, de télen a sapka miatt gyorsabb zsírosodás ellenére sem szabad gyakrabban megmosni. A hajmosásnál pedig érdemes figyelni, hogy az öblítésnél ne forró vizet használj, mert ilyenkor a fejbőrön található erek kitágulnak és ez felborítja a faggyútermelést, így a haj gyorsabban zsíros lesz.

A téli hajápolás során is nagyon fontos a természetes alapanyagokból készülő termékek használata. A meggyengült haj még érzékenyebb ilyenkor, ezért figyelni kell a balzsamok és samponok összetevőire.

Mit ne csinálj?

Hajmosás után semmiképp nem menj ki az utcára rögtön, mert amellett, hogy a hajat károsítja, könnyebben megfázhatsz. A nedves haj a mínuszokban megtörhet, károsodhat a hajszerkezet.

Használj kevesebb hajformázót, hajvasalót vagy göndörítőt, mert a túl forró hatás árt a télen sérülékenyebb hajnak. A hajszárítót is érdemes alacsonyabb hőfokon használni.

Pakolások zsíros hajra

A hamar zsírosodó haj sokak életét megkeseríti. Itt vannak azok a praktikák, amik segíthetnek, hogy hajad tovább őrizze szépségét.

Az alacsony ösztrogénszint jelei

Az ösztrogén az egyik legfontosabb női nemi hormonunk, melynek megfelelő mennyisége elengedhetetlen a szervezet normál működéséhez.

Az alkohol lélekre gyakorolt hatásai

Ha a sörözés, borozás rendszeres, egy idő után visszafordíthatatlan elváltozásokat okoz, méghozzá nem csupán a testi-lelki egészséget tekintve, de a családi, társadalmi kapcsolatokat is rombolóan. Akkor, ha valaki a mértéket nem tartja, és emellett az étkezésre sem fordít gondot, annál az ital romboló hatása még gyorsabban érvényesül.

Alvásmegvonás hatásai

Az alváshiány káros hatásai messze túlmutatnak azon, hogy folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat. Az éjszakai pihenés mennyiségének tartós csökkenése vagy minőségének romlása komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magában.

Árpa tünetei és kezelése

Az árpa apró gyuladásos tályog, ami a szemhéjszél úgynevezett Meibom-féle olajos váladékot termelő mirigyeinek bakteriális fertőződése kapcsán jön létre. A mirigyek kivezető csöve a szemhéj szélre merőleges, a gyulladás itt alakul ki.