Leptin hormon növelése
- Dátum: 2020.01.26., 16:36
- Udvari Fanni
- diéta, edzés, fogyás, fogyókúra, hormon, leptin, szénhidrát, túlsúly, zsír, zsírégetés
A túlsúlyos vagy elhízott emberek rendszerint mindig éhesek, függetlenül attól, hogy mennyit ettek korábban, agyuk azt az üzenetet küldi, hogy vigyenek be még több kalóriát. Ráadásul külön paradoxonnak számít, hogy a legtöbb túlsúlyos ember alultáplált, mivel a legtöbb hizlaló, egészségtelen műkaja nem tartalmazza azokat a tápanyagokat, amikre a szervezetnek szüksége van.
Általánosságban elmondható, hogy a túlsúlyos, elhízott emberek sok magas feldolgozottságú ételt esznek, rostbevitelük azonban meglehetősen alacsony. Az alacsony mennyiségű rostbevitel a túlsúly kialakulásának egyik fontos tényezője.A túlzott mennyiségű kalória bevitel a leptin rezisztencia kialakulásának leggyorsabb útja. És mivel a kalóriatöbblet a rossz minőségű táplálékokból származik, gyakran magnéziumhiány is kialakul mellette.
A tudósok szerint a leptin a felelős azért, hogy milyen ételeket tartunk kívánatosnak. Minél kevesebb a leptin a szervezetünkben, annál többféle ételt tartunk ínycsiklandónak.
A legújabb elméletek szerint létezik ún. leptinrezisztencia, azaz bizonyos emberek szervezete nem "veszi" a vérében keringő leptin jelzéseit. A szakemberek szerint a leptinrezisztencia is felelős lehet az elhízásért.
A leptin diéta alapszabályai:
soha ne együnk vacsora után
egy nap háromszor étkezzünk
egyszerre ne fogyasszunk sok kalóriát
magas fehérjetartalmú legyen a reggeli
csökkentsük az elfogyasztott szénhidrátok mennyiség
Több halat
Számos kutatás kimutatta már, hogy a rendszeres halfogyasztás több szempontból is jó hatással van az egészségre. Az omega-3 zsírsavakban bővelkedő tengeri halak fogyasztásával meghosszabbíthatod az életed. Egy padovai kutatás szerint a halban gazdag étrend javítja a szervezet leptinválaszát. Érdemes tehát hetente legalább kétszer tengeri halakat - makrélát, heringet, tonhalat - fogyasztanod.
Figyelj a glikémiás indexre!
A glikémiás index egy szám 0 és 100 között, mely azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer szénhidráttartalmát milyen gyorsan használja fel a szervezet. Minél magasabb ez a szám, az étel fogyasztását követően annál gyorsabban emelkedik meg a szervezetben az inzulinszint, majd ugyanilyen gyorsan vissza is zuhan. Mivel a z inzulin és a leptintermelés kapcsolatban áll egymással, még inkább érdemes az alacsony glikémiás indexű ételekből összeállítanod a napi étrendedet. Ha ugyanis magas rosttartalmú, alacsony glikémiás indexű táplálékokat fogyasztasz, lassabban alakul ki éhségérzet.
A következő egyszerű szabállyal helyreállíthatjuk a leptin érzékelőinket: a "bűnözési naptól" eltekintve, törekedj arra, hogy csak egy-összetevős ételt fogyasszál.
Mit értünk egy-összetevős étel alatt? Ezek olyan ételek, melyek összetevője csak az az egy étel.
Például: paradicsom, csirke, marhahús, hal, zöldbab, spenót, alma, körte, dió, mandula, tojás, joghurt, cseresznye stb.
Ide tartozik nagyjából bármely hús, hal, zöldség, gyümölcs, szárított gyümölcs, méz, tej, sajt, rizs, magok, olajos magvak, olajok. Ezek természetes élelmiszerek, melyek egy összetevőből állnak, illetve az ezekből készült ételek, ahol szintén minden összetevő felismerhető. (Pl. krumpli hússal, gyümölcsturmix, zöldséges rizs stb.)
Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?
Tavaszi szünet gyerekekkel

Mindig kihívást jelent a szülőknek a szünidőben lekötni a gyermekeket, tartalmas programmal kitölteni a szünetet. Ha egy gyerek unatkozik, rosszalkodni kezd, „nyűglődni”, testvéreivel veszekedni vagy a szüleit nyúzni, ezt elkerülendő a következő tippekkel készültem!
Hagyományos húsvét a modern világban

Mindenkinek kellemes húsvétolást kívánunk, családdal és barátokkal eltöltött programokat, élményeke, finom falatokat és jó időt a szabadtéri élményekhez! A húsvéti ünnep a megújulás és a hagyomány ünnepe.
Húsvéti Csodák és Tojáskereső Kalandok!

Itt a húsvét, amikor a természet újra éled, a fák rügyet bontanak, a nap egyre többet mosolyog ránk és bizony, a húsvéti nyuszi is megérkezik!
Konyhai hulladékok, amiket felhasználhatsz

Azok, akik főznek, tudják, hogy mennyi hulladék keletkezik e tevékenység közben. Nem kell mindennek a kukában landolnia, sok mindent felhasználhatunk.