Menü

Leptin hormon növelése

A túlsúlyos vagy elhízott emberek rendszerint mindig éhesek, függetlenül attól, hogy mennyit ettek korábban, agyuk azt az üzenetet küldi, hogy vigyenek be még több kalóriát. Ráadásul külön paradoxonnak számít, hogy a legtöbb túlsúlyos ember alultáplált, mivel a legtöbb hizlaló, egészségtelen műkaja nem tartalmazza azokat a tápanyagokat, amikre a szervezetnek szüksége van.

Általánosságban elmondható, hogy a túlsúlyos, elhízott emberek sok magas feldolgozottságú ételt esznek, rostbevitelük azonban meglehetősen alacsony. Az alacsony mennyiségű rostbevitel a túlsúly kialakulásának egyik fontos tényezője.A túlzott mennyiségű kalória bevitel a leptin rezisztencia kialakulásának leggyorsabb útja. És mivel a kalóriatöbblet a rossz minőségű táplálékokból származik, gyakran magnéziumhiány is kialakul mellette.

A tudósok szerint a leptin a felelős azért, hogy milyen ételeket tartunk kívánatosnak. Minél kevesebb a leptin a szervezetünkben, annál többféle ételt tartunk ínycsiklandónak.

A legújabb elméletek szerint létezik ún. leptinrezisztencia, azaz bizonyos emberek szervezete nem "veszi" a vérében keringő leptin jelzéseit. A szakemberek szerint a leptinrezisztencia is felelős lehet az elhízásért.

A leptin diéta alapszabályai:

soha ne együnk vacsora után

egy nap háromszor étkezzünk

egyszerre ne fogyasszunk sok kalóriát

magas fehérjetartalmú legyen a reggeli

csökkentsük az elfogyasztott szénhidrátok mennyiség

Több halat

Számos kutatás kimutatta már, hogy a rendszeres halfogyasztás több szempontból is jó hatással van az egészségre. Az omega-3 zsírsavakban bővelkedő tengeri halak fogyasztásával meghosszabbíthatod az életed. Egy padovai kutatás szerint a halban gazdag étrend javítja a szervezet leptinválaszát. Érdemes tehát hetente legalább kétszer tengeri halakat - makrélát, heringet, tonhalat - fogyasztanod.

Figyelj a glikémiás indexre!

A glikémiás index egy szám 0 és 100 között, mely azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer szénhidráttartalmát milyen gyorsan használja fel a szervezet. Minél magasabb ez a szám, az étel fogyasztását követően annál gyorsabban emelkedik meg a szervezetben az inzulinszint, majd ugyanilyen gyorsan vissza is zuhan. Mivel a z inzulin és a leptintermelés kapcsolatban áll egymással, még inkább érdemes az alacsony glikémiás indexű ételekből összeállítanod a napi étrendedet. Ha ugyanis magas rosttartalmú, alacsony glikémiás indexű táplálékokat fogyasztasz, lassabban alakul ki éhségérzet.

A következő egyszerű szabállyal helyreállíthatjuk a leptin érzékelőinket: a "bűnözési naptól" eltekintve, törekedj arra, hogy csak egy-összetevős ételt fogyasszál.

Mit értünk egy-összetevős étel alatt? Ezek olyan ételek, melyek összetevője csak az az egy étel.

Például: paradicsom, csirke, marhahús, hal, zöldbab, spenót, alma, körte, dió, mandula, tojás, joghurt, cseresznye stb.

Ide tartozik nagyjából bármely hús, hal, zöldség, gyümölcs, szárított gyümölcs, méz, tej, sajt, rizs, magok, olajos magvak, olajok. Ezek természetes élelmiszerek, melyek egy összetevőből állnak, illetve az ezekből készült ételek, ahol szintén minden összetevő felismerhető. (Pl. krumpli hússal, gyümölcsturmix, zöldséges rizs stb.)

Orrmelléküreg -gyulladás kezelése és tünetei

Az orrmelléküreg-gyulladás, más néven sinusitis, a melléküregekben található nyálkahártyák gyulladását jelenti. A melléküregek maguk közé tartoznak az arcüreg (maxilláris), homloküreg (frontális), rostasejtek (cellulae ethmoidales) és a légcsőcsontok közötti sejtek. Ez a betegség viszonylag gyakori, szinte mindenki legalább egyszer életében átesik rajta.

Miért félünk orvosi segítséget kérni?

Ha az egészségünkről van szó, a legtöbben arra vágyunk, hogy minél tovább megőrizzük. A jó hír az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez nem lehetetlen feladat. Ráadásul az életmódunk és a döntéseink meghatározó szerepet játszanak abban, hogy egészségesek maradunk-e életünk során. Az alábbi cikk arról szól, hogy hogyan őrizhetjük meg testi-lelki jóllétünket, valamint, hogy miért olyan nehéz mégis belépni a rendelő ajtaján szükség esetén.

Fenntarthatóság, kapcsolat és küldetés. Mire szolgál egy közösségi kávéház?

A kihasználatlan publikus épületek és a szabad szobák újraértelmezése egyre népszerűbb irány a rendezvényszervezésben. Az egyik lehetséges forma a közösségi kávéház, amely egyfajta kapcsolódási pontként is működhet. Ez a módszer a költséghatékonyság, a technikai háttér kihasználása és a társadalmi hasznosság szempontjából is előnyös. Ráadásul a legtöbb esetben a kávéházhoz többféle program is kapcsolódik, mint például a zenei estek és a közös vacsorák.

Hogyan maradjunk energikusak a kánikulában?

A nyár sokunknak egyet jelent a szabadsággal, a pihenéssel, a hosszú napsütötte nappalokkal és a várva várt programokkal. Azonban a rekkenő hőség, a párás levegő, a felborult napirend és a kikapcsolódás előtti hajtás könnyen kifacsarhat bennünket. Ha pedig lemerül az energiaszintünk, nehezebb élvezni azt, amiért mindennap dolgoztunk. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy hogyan őrizhetjük meg a lendületünket a júliusi forróság alatt.

A fürdőzés veszélyei – Amit mindenkinek tudnia kell

A fürdőzés nagyszerű kikapcsolódás, de csak akkor biztonságos, ha körültekintők vagyunk. Tartsuk be az alapvető szabályokat, figyeljünk egymásra, és ne kockáztassunk feleslegesen. A tudatosság életeket menthet!