Menü

Ha már ülnünk kell a munkában

Munka közben és annak következtében gyakoriak a derék-, nyaki- és hátpanaszok. Pedig csak egy kis odafigyelés kell, hogy megelőzhessük őket. Első körben, mivel ez már lassan elkerülhetetlen, jól kell a számítógépet beállítanunk. Szakértők szerint a gépnek egyértelműen a szemmagasság alatt kell lenni, így biztosítható a helyes testtartás.

Emellett munka közben is törekedni kell az egyenes testtartásra, tehát egyenes hát, ellazított váll, megtámasztott derék.

Egyre inkább bizonyított, hogy fontos az ülőalkalmatosság magasságának állíthatósága. Sokan mindemellett már egyébként is ülőlabdákon ülnek, alig látni már manapság olyan irodát, ahol nincs olyan munkatárs, aki ilyet használna. Ezek az alkalmatosságok, valamint a gerincpántok is tipikusan segítenek az egyenes tartás elérésében.

Ám ezek mit sem érnek, ha nincs minden órában valamiféle frissítő átmozgatás. Szakemberek javaslata, hogy a munkahelyen is bátran mozgassuk át elgémberedett tagjainkat, és óránként legalább egyszer, elég pusztán néhány perc erejéig, végezzünk néhány kar-, és nyakkörző mozgást, valamint mozgassuk körbe vállainkat és persze a lábainkat is. Emellett ne hagyjuk ki a, ha máshonnan nem, a testnevelés órákról ismert törzshajlító mozgást sem. Szakértők szerint emellett, vagy ezen kívül, az sem árt, ha olyan 30 percenként egy-két perc lazítást tartunk a gépelésben. Ilyenkor karjainkat lazítjuk, és ráadásul ezeket lehet ülés közben végzett gyakorlatokkal is, akár nyújtózással.

Nem mindegy persze, hogy hol és mint dolgozunk. Nem lehet nyilvánvalóan mindenütt elvégezni ezeket a gyakorlatokat, van, ahol talán ez humorosan hatna, például egy külső ügyfelekkel teli irodában. Azért mégis hagyjunk időnként időt magunkra. Sokaknak a munkahelyi pár perc szünet a cigit jelenti. Váltsunk át ezekre a mozdulatokra inkább! Mert ezek után sokkal felemelőbb lesz visszamenni dolgozni.

Koronavírus lelki hatásai

Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is.

Újra a szülőkkel lakni

Az otthon lakás szembesíti az embert egy csomó dologgal, hogy honnan jött, kitől mit örökölt, miért lett olyan, amilyen. Ezeken nem kell nagyon gondolkodni. Elég felvenni egy katonazöld nadrágot, egy türkizkék mackófelsőt, felhúzni a kertészkesztyűt, majd kint meglátni apukámat pontosan ugyanezekbe a színekbe öltözve gyomlálás közben.

Fakó arcbőr, sápadt arcszín, napfényszegény környezet

A saját bőrünkön egy idő után látjuk az otthoni lét következményeit, s most nem arra gondolok, hogy „mindmeghalunk”, mert zárva a szépségszalon, meg nincs körmös, csupán arra gondolok, hogy a friss levegő, a napfény, a D vitamin hiánya bizony meglátszik az arcbőrön. Két hét után fura a tükörkép.

Légy egy napra vegán!

Sokak fejében a vegán szó automatikusan magával vonzza a bonyolult, drága és nehezen megoldható kifejezéseket. De ennek nem kell így lennie, hiszen a vegán recepteket elkészíteni néha könnyebb is, mint a hagyományosokat.

Ráérős főzés

Ha abban a szerencsés, avagy kevésbé szerencsés helyzetben vagy, hogy sok időt tölthetsz az otthonodban, esetleg van egy-két ráérősebb napod, próbálj ki valami olyat, amire néha sajnálod az idődet. Gyors ételek, gyors étkezés, gyors főzés helyett próbáld ki a lassú ételek, hosszú étkezés, ráérős főzés kombinációját. Adjuk meg a tiszteletet az ételnek, amit készítünk és fogyasztunk!