Menü

A kiegyensúlyozott lelkiállapot fenntartása

A mai világban az ember aktívabban keresi a boldogság „receptjét”, mint bármikor a múltban. Rengeteg megközelítéssel, módszerrel, tanáccsal találkozhatunk, szinte a bőség zavara áll elő. Talán könnyebben eligazodunk, ha kiemeljük azokat a területeket, illetve szempontokat, amelyek a leginkább kapcsolatba hozhatók a jó közérzettel, az élettel való elégedettséggel.

Jó emberi kapcsolatok – Társas lényként az igazán kiegyensúlyozott lelkiállapotot csak úgy érhetjük el, ha szeretünk és szeretve vagyunk. A családtagjaink, barátaink, munkatársaink iránt érzett bizalom abban is segíthet bennünket, hogy gondjainkat és örömünket meg tudjuk osztani másokkal, ami a jó közérzet egyik alapfeltétele. A szeretetteli közelségnek, az érintésnek szó szerint gyógyító hatása van, kutatási eredmények igazolják az immunrendszer erősítésében betöltött szerepét. Magányosan élő embereknek házi kedvencek tartása is sokat segíthet.

Tervek és célok – Egyik kedvenc mondásom így szól: céltalan hajósnak semmilyen szél nem kedvez. Ha ugyanis nem tudjuk, hová szeretnénk eljutni, csak hánykolódni fogunk az életben. Ennek lehetséges következményei a kiszolgáltatottság érzése, a szorongás és a depresszió. Éppen ezért nagyon fontos, hogy célokat tűzzünk ki magunk elé, és következetesen dolgozzunk azok elérése érdekében. Ne essünk kétségbe, ha valamely tervünk nem, vagy másként valósul meg, mint ahogyan kigondoltuk, hiszen „jobban tudják az Istenek” (Seneca). Siker esetén azonban ne felejtsünk el örülni a megérdemelt eredménynek, hiszen ez fog erőt adni a továbbhaladáshoz.

Adj időt magadnak!

Az első lépés, ha érzed, hogy kezdenek átcsapni a fejed felett a hullámok, hogy keress egy csendes, nyugodt zugot, ahol magadra összpontosítva rövid időre kizárhatod a rohanó külvilágot. A legfontosabb, hogy ne hagyd eluralkodni magadon a stresszt.

Légzőgyakorlatok

A nyugalom elnyerésének egyik leghatékonyabb módja a tudatos légzés elsajátítása. Ezzel a módszerrel minden körülmények között csillapítható a szívverés, a légzésszám és a zaklatott agy egyaránt.

Belső ellenség

Gyakran a legnehezebb feladat önmagunkat legyőzni. Ha mi nem vagyunk képesek hinni a sikerekben, még nehezebben tudjuk leküzdeni az akadályokat. Ez a hozzáállás csak növeli a nyugtalanságot és a szorongást a szervezetben, tehát a legfontosabb, hogy higgyünk önmagunkban.

A depresszió 50-60%-kal növeli az elhalálozás valószínűségét. Hatása összehasonlítható a dohányzás ártalmaival. A depressziósok 16-19%-a öngyilkosság következtében hal meg, valamint 450%-kal nagyobb a valószínűsége annak, hogy szívinfarktust kapnak. A krónikus depresszív hangulat a rákrizikót is megnövelheti 88%-al, valamint a krónikus félelemérzés 300%-kal megnövelheti a végzetes szívinfarktus rizikóját.

Egyes vitaminok és ásványi anyagok jótékonyan hatnak a stresszes időszakokban. Például a B-vitamin család tagjai támogatják az idegrendszer működését, ezzel pedig a kiegyensúlyozott lelkiállapot építőkövei. Érdemes tehát sok B-vitamintartalmú ételt fogyasztani, mint amilyenek a belsőségek, a sovány halak és az olajos magvak, de ma már vitaminkészítmények alkotóelemeiként is hozzájuk juthatunk.

Szerző:Udvari Fanni

Szeretet vagy megszokás?

Költözni, iskolát váltani, szakítani és elválni nem egyszerű. Nemcsak azért, mert maga az esemény megviseli az embert, hanem azért is, mert a megszokott helyszínek, személyek, élethelyzetek új értelmet nyernek, új színt kapnak. És olykor ez nehezebb érzelmi állapotot idéz elő, mint a megrázkódtatás maga. Tehát jó, ha időben felismerjük a különbséget a valódi kötődés és a megszokás között.

A túlsúly lelki hatásai

Kutatások kimutatták, hogy a súlyfelesleggel küzdő tinik szervezete fele annyi tesztoszteront termel, mint a normál súllyal rendelkező társaik. És ez nem, hogy jobb lesz ahogy idősödnek, hanem egyre rosszabb

Ezeket tudnod kell mielőtt vállalkozásba kezdesz

Vállalkozás indítása esetén sok mindent kell mérlegelni, mielőtt belevágunk. Nem elég azt tudni, hogy MIT szeretnénk csinálni, azzal is tisztában kell lennünk, HOGYAN fogjuk megvalósítani. Vállalkozás indítása nem azzal kezdődik, hogy elmegyünk egy könyvelőhöz vagy egy ügyvédhez, hogy indítsa el a vállalkozásunkat, ez már csak egy technikai lépés, előtte még nagyon sok dolgunk van.

A horoszkópok módszerei

Habár az asztrológiának és az ezotériának is több évszázados hagyománya van, nem árt megkülönböztetni a vakítást a valódi tudástól. A legtöbb internetes horoszkóp azonos módszerekkel dolgozik, amelyek alapján igaznak vélhetjük őket.

Szabadulószobák – miért érdemes olykor ellátogatni?

Az izgalmak mindig is megmozgatták az emberek fantáziáját. Szeretünk borzongani, szeretjük a rejtélyeket, ezért is nézünk annyi krimit és horrort, és ezért játszunk stratégiai játékokat is. A szabadulószobák életre keltik ezeket az általunk kedvelt virtuális kihívásokat.