Menü

Gombából készült finomságok vacsorára

A táplálkozástudomány fejlődésével számos gombafélét vizsgáltak már meg. Számos gombafajról kiderült már, mennyire pozitív tulajdonságokkal, jótékony-és gyógyhatással bírnak.

Erős gyógyhatással bír

A magas tápértéken kívül a gyógyhatása is jelentős. A csiperkegomba számos olyan pozitív tulajdonságot mutat, ami jótékonyan hat az emberi egészségre. Egyes gombafajok TBC-ellenes, míg mások tífusz-, illetve rákellenes antibiotikumot is tartalmaznak. A csiperkegomba rendszeres fogyasztása segíthet a rákos megbetegedések és a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben. Csökkenti az ösztrogénszintet megemelő aromatáz enzim aktivitását, ez azért fontos, mert a mellrák kialakulásáért felelős. De a koleszterin szintet és az immunrendszert is rendben tartja.

Snidlinges mackósajttal töltött gombafejek recept

Hozzávalók:

8-10 db nagyobb gomba
1 doboz mackósajt
½ csokor snidling apróra vágva
20 dkg reszelt trappista sajt

őrölt fehér bors
étolaj

Elkészítése:

A gombákat alaposan megmostam. A szárakat kivettem, apróra vágtam, sóval, őrölt fehér borssal ízesítve lepirítottam.

A mackósajtokat összekevertem a snidlinggel és a pirított gombaszárakkal.

Ebből a töltelékből raktam mindegyik gombafejbe, majd megszórtam a reszelt trappista sajttal.

A gombafejeket kiolajozott tepsire tettem és előmelegített sütőben 180 fokon /légkeveréses/ 25 percig sütöttem.

Tejfölös erdei gombapörkölt recept

Hozzávalók:

1 kg erdei gomba (nekem fenyőtinóru)

1 vöröshagyma

1 poharas tejföl

3 ek zsír

1 kk kakukkfű

2 kk pirospaprika

ízlés szerint bors

Elkészítése:

Az erdei gombát megtisztítjuk, és a kalapjáról lehúzzuk a héját, mert nyálkás lesz az étel, majd felszeleteljük.

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a gombát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával és kakukkfűvel. Fedő alatt puhára pároljuk.

A tejfölt kevés vízzel elkeverjük, és a gombához adjuk. Felforraljuk, és tálaljuk.

Nokedli, tarhonya vagy párolt rizs illik hozzá.

Gombafejek orly módra

Hozzávalók:

10 db gomba. 1,5 dkg só, 5 dkg liszt, 20 dkg zsír, 1 cs. zöldpetrezselyem. Orly tészta: 20 dkg liszt, 2 db tojás, 2 dl sör, 1 dl olaj.

Elkészítése:

A válogatott gombafejeket megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük, megsózzuk, lisztben megforgatjuk és sörtésztába mártva, forró zsírban mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Zöldpetrezselyemmel díszítjük.

Orly tészta: A tojássárgáját sörrel elkeverjük, megsózzuk és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy sűrűbb palacsintatészta legyen belőle. A tojásfehérjét habbá verve, a tésztához keverjük, végül kevés olajat keverünk hozzá. A bemártott gombafejről a tészta ne folyjon le, sütés közben is rajtamaradjon.

Klasszikus gombapörkölt

Hozzávalók:

50 dkg gomba (rókagombából a legfinomabb, de amit te szeretsz)

1 nagy hagyma

1 paradicsom

1 paprika

1 ek olaj

1 ek pirospaprika

1 csokor petrezselyemzöld

só, bors

Elkészítés:

A gombát alaposan megmossuk, felvágjuk. A hagymát felaprítjuk olajon megdinszteljük és a kis darabokra vágott paprikát és paradicsomot. Ha ezek megpuhultak, szétfőttek, jöhet bele a gomba. Megszórjuk a pirospaprikával, és felöntjük annyi vízzel, hogy ne lepje el (a gomba levet enged). Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk az apróra vágott petrezselymet is. 15 -20 perc alatt készen is van.

Kutatások szerint a gombafélék - antikarcinogén hatású összetevőinek köszönhetően - hatékony segítséget jelentenek a mell- és a prosztatarák megelőzésében. Aki egészségesen szeretne táplálkozni, érdemes akár heti 2-3 alkalommal is gombát fogyasztania.

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.