Menü

Mínusz kilók, de milyen áron?

A fogyás, az áhított alak elérése ma is rengeteg embert érint, akik a legkülönbözőbb diétákkal akarják lefaragni a felesleget. Legtöbbször ezek a fogyókúrák inkább ártanak az egészségnek, mintsem segítsenek megszabadulni a plusz kilóktól.

Egy kis napfény reggelire

Az egyik legveszélyesebb diéta a fényevés, ami nem csak a fogyást szolgálja, hanem hirdetői szerint sokkal egészségesebb is. A cél, hogy a folyadék- és táplálék igény minél kevesebb legyen, egészen addig, amíg az ember már csak a napfényből táplálkozik. Több híresség is híve a diétának, ami rendkívül veszélyes az egészségre.

Vatta-diéta

Ez az étrend is nagyon veszélyes, mivel vattát enni nemcsak kínkeserves, hanem ártalmas is. Ezt a diétát is sok híresség követi, akik szerint az éhségre a legjobb megoldás vattát enni, amit akár ízesíteni is lehet, például limonádéba mártva.

Cukor helyett egy szál cigi

Bár már nem olyan népszerű ez a „diéta”, mint a huszadik században, de sokan vallják, hogy édesség helyett inkább rágyújtanak egy szál cigire. A kívánt hatás elérhető, azonban a sok dohányzás negatív mellékhatásait nehezen lehet elkerülni.

Csak jégkocka?!

A kúra lényege, hogy ha megéhezel, akkor csak kapj be egy jégkockát és szopogasd el. Az agyad azt a jelzést fogja kapni, hogy eszel, ezért az éhség-érzet kikapcsol, azonban mivel tényleges tápanyagot ne vittél be a szervezetbe, a test jelezni fog. A diéta megalkotói szerint a jégkocka „felmelegítésével” még kalóriákat is égetsz.

Bébiétel-diéta

Az étrend szerint meghatározott ideig (egy vagy két hét) le kell állni a megszokott szilárd táplálékokról és napi öt alkalommal bébiételt kell fogyasztani. A módszert más célból is alkalmazzák, természetesen nem ilyen sok ideig (például egy foghúzás utáni egy-két napban). A babáknak szánt ételekben van tápanyag, de korántsem annyi, amit egy felnőtt szervezet megkíván és amennyire szüksége van.

Monodiéta

Nagyon egyszerű étrendet ír elő ez a diéta, ki kell választani egy ételt és csak azt enni egy bizonyos ideig. Ez is nagyon romboló hatással van az egészségre, hiszen a szervezetnek változatos táplálékokra van szüksége.

Az elvetemült ötletek helyett sokkal jobb megismerni a testünket, hogy milyen étel milyen hatás gyakorol ránk. Elkezdeni egészségesen étkezni, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani és ami a legfontosabb, rendszeresen mozogni, ez valóban segít a felesleg leadásában. Fontos az is, hogy lássuk a határainkat és ne állítsunk magunk elé elérhetetlen elvárásokat. Az egészséges életmód része a reális önkép is.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!