Menü

Mondd ki: hialuronsav

Ha elsőre nem is tudom kimondani, de mindenképp ismerős a szó: hialuronsav. Aki nem szeretné ismerni is, nap, mint nap megkapja ezt a kifejezést az arckrém reklámokból, tehát ezzel már feltételezhető, hogy valami, amire olyan nagyon szükségünk van.

A hialuron nem hiába tört egyik napról a másikra az életünkbe, ugyanis valóban fontos, a kötőszövet állományának egyik alkotóeleme. A legtöbb arckrém tartalmazza ma már, azonban érdemes étrend-kiegészítő formájában is bevezetni a táplálkozásba. A hialuronsav elősegíti a bőr természetes vízmegtartó képességét, ez tulajdonképp az egyik legfontosabb hatása számunkra. A kisebb mimikai ráncok csodafegyvere. Mit tud még?

A hialuronsav az emberi szervezetben többek között a szemben, a bőrszövetben, az ízületekben megtalálható anyag, mely nagy vízmegkötő képességgel rendelkezik, mondhatni kötőszöveteink fontos építőanyaga. A hialuron megtalálható a csontokban, a porcokban, kötőszöveteinkben és az ízületeinkben egyaránt.

Bár az emberi szervezet nagy mennyiségben tartalmaz hialuron molekulákat, kor előrehaladtával ezek a folyamatok lelassulnak, így idővel pótolni kell. Nemcsak a ráncok ellen jó, gyulladáscsökkentő hatással is bír, a sebgyógyulás is gyorsabban végbemegy a segítségével.

Léteznek arckrémek, éjszakai szérumok, folyadék és tabletta formájában is kapható. Azt nem lehet erre a szerre sem mondani, hogy csodaszer, hiszen nem varázstablettákról van szó, csupán egy szupermolekula, amire a kor előre haladtával egyre nagyobb szükségünk lesz.

5 dolog, amiben segít a hialuronsav:

fokozza a bőr vízmegtartó képességét
puhábbá és rugalmasabbá teszi a bőrt
kisimítja az apróbb ráncokat
segíti a bőrregenerációt
gyulladáscsökkentő hatású.

A negyvenhez közelítve nem ördögtől való a szépségtabletta, nem mondom, hogy olcsóság, de talán ha teszünk egy próbát, meglátjuk a különbséget és azt, hogy miért éri meg mégis.

Nem beszélhetek a hialuronról anélkül, hogy társát meg ne említsük: kollagén.

A kollagén a legnagyobb arányban előforduló fehérje a szervezetünkben, bőrünk kétharmad része kollagénből épül fel, de elengedhetetlen a haj, a köröm, a porcok, csontok, az ízületek és az izmok rugalmasságának megőrzéséhez is.

Gyermekkorban még nagy mennyiség áll belőle a rendelkezésünkre, azonban az évek múlásával, - 25 éves korunk környékén - csökkenésnek indul.

A dohányzás, a rendszeres kávé és alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás, a stressz mind hozzájárulnak a kollagéntermelődés csökkenéséhez.

A kollagén és hialuronsav tehát igazoltan fontos és nagy hatékonyságú szépségmolekulák, amelyekre – főleg nőként – szükségünk van. Lehet külsőleg alkalmazni, de én azt gondolom, hogy megfelelő élelmiszerekkel és étrend-kiegészítőkkel sokkal hatásosabb az alkalmazása

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.