Menü

Sportajánló – baranta

A baranta nem csupán egy mozgásforma, amit azért választhatunk, hogy testünket edzésben tartsuk, hanem egy művészet is, méghozzá ősi rítusokon alapuló harcművészet. Habár nem olimpiai sportágról van szó, mégis számos megmérettetés és állandó izgalmak tartoznak hozzá. Éppen emiatt alkalmas arra is, hogy olyanok próbálják ki magukat ebben a sportban, akik szeretnének fejlődni, szeretik az izgalmakat, a versenyeket, a komoly hajtást. Ha pedig valaki a csapatban is űzhető sportok híve, akkor neki is ideális választás a baranta. De mi is a lényege ennek a harcművészetnek?

Maga a szó fegyveres megmérettetést, harcot jelent. Ez nem meglepő, hiszen látványos vívásokat, küzdelmeket láthatunk a legtöbb baranta bemutatón. De ennél sokkal mélyebben gyökerezik ennek a sportnak a szépsége. Nem maga a győzelem az, ami az értéket jelenti, és nem is az számít a legfontosabb célnak. A küzdelem tisztasága, az ész és az erő összhangzása az, ami széppé és hasznossá varázsolja ezt a sportágat.

Maga a sport rendkívül sokrétű. Alapjai közé tartozik a különböző koordináció-javító gyakorlatok végzése, a fogástechnikák elsajátítása, és többféle harcmodor megismerése. Ezek között eszközzel és eszköz nélkül végezhető harctípusokat is találhatunk. Szabadkezes birkózásban például megkülönböztetünk kultikus birkózást és harci birkózást. Mindkettőnek a már álló helyzetben kialakított, finom technika adja meg az ízét. A testi erő helyett a gondolkodás, az ellenfél tisztelete a lényeges, és persze a technika, amely végül képes lesz eldönteni a küzdelmet. De ha valaki inkább az eszközös sportok híve, akkor is bőven tud válogatni a sokféle típusból. A barantához ugyanis többféle fegyvernem is kapcsolódik: szablys vívás, kardvívás, de használnak botot, fokost, ostort, csatacsillagot, kopját, kést. Ezeknek a fegyvereknek a használatát és az alkalmazásuk technikáját számos edzés során tanulják meg a sportolók, de nemcsak versenyhelyzetben alkalmazzák őket, hanem magukon az edzéseiken is. A felszerelések helyigénye miatt pedig nem mindegy, hogy milyen helyszínen tudnak az edzések lezajlani.

A lovaglás, íjászat és lovas íjászat sokak fejében összefonódik az ősmagyar harcmodorral, ám a barantások között ezek kipróbálására is van lehetőség. Sőt, a nyíllal nemcsak álló, de mozgó célpontra célozni is megtanulhatunk, mindezzel pedig a mozgáskoordinációnkat, a figyelmünket és az összpontosító képességünket is fejleszthetjük.

Maga a baranta tehát nemcsak mozgásforma, hanem kultúra is. Népzenét, táncot, csapatban és önállóan végezhető mozgásformákat egyaránt megtalálhatunk a főbb tevékenységei között. Nemcsak az állóképességet fejleszti, de az elmére is jótékony hatást gyakorol. Mindez pedig képes hosszú távon is megfogni az embert. Akinek van lehetősége, mindenképpen próbálja ki!

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?