Menü

Bőrünk védelme

Olykor azt sem tudjuk, milyen tevékenységek hogyan hatnak a testünkre. A bőrünk, mint a szigetelés, a mechanikai és hő-védelem feladatának fő ellátója elsődlegesen érintkezik a külvilággal, s annak minden elemével. Ezáltal a levegő, a víz, a szennyeződések, a hideg és meleg, a piszok, de ugyanúgy a tisztaság is hatással van az állapotára. Ezektől a hatásoktól nem tudjuk megvédeni bőrünket, de nem is szükséges. Elegendő az is, ha rendszeresen figyelmet fordítunk a regenerálódásra.

Melyek is azok a hatások, amelyek folyamatosan befolyásolják bőrünk állapotát? Először magát a levegőt kell megemlítenünk. Legyen az hideg, meleg, a folyamatos igénybevétel és a hőmérséklet folytonos változása apránként szárítja ki a bőr rétegeit. A felső, vagyis a hámréteg, bár állandóan cserélődik, a sokféle hatással nem tudja felvenni a tempót, ezért időnként nekünk is be kell avatkoznunk a helyreállításba. A levegő általi igénybevételt hidratáló krémekkel egyszerűen orvosolni tudjuk. Figyelnünk kell azonban arra, hogy ne glicerines krémet használjunk, azok ugyanis nagy mennyiségben épp ellenkező hatást érnek el, és a bőrből vonják el a megmaradt nedvességet.

A kozmetikumok, parfümök, tisztálkodási szerek, ha nem is gondolnánk, de sokat árthatnak a bőrünknek. A sminktermékek erősen szárítják és faggyúsítják az arcbőrt, ráadásul használatuk mellett könnyebben kialakulnak gyulladások is. A parfümök némelyike bőrirritációt okoz, de olykor allergiás reakcióhoz hasonló bőrpír is jelentkezhet a használatuk közben. Ezt úgy tudjuk elkerülni, hogy amely termékekre a bőrünk immunis, azt nem használjuk, hanem megpróbáljuk pótolni. A tisztálkodási szerek, tehát szappanok, tusfürdők, samponok nagy része pedig szárító hatású. Ez persze nem azt jelenti, hogy kerüljük a használatukat, csak hogy mértékkel alkalmazzuk őket, és valamilyen természetes módon próbáljuk meg pótolni a bőrünkből kivont vizet. Például a tej, vagy tejet tartalmazó természetes készítmények nagyszerűen megfelelnek ennek a célnak.

Szolárium, napozás, strand? Ha a három közül legalább egyiknek nagy híve vagy, akkor valószínűleg te magad is észrevetted, hogy milyen könnyen kiszárad a bőröd. A legjobb, ha a testápolók, krémek használata mellett arra is odafigyelsz, hogy elegendő vizet fogyassz. Napozáskor és szolárium használata előtt és után pedig napvédő krémet érdemes használni.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.