Menü

Bőrünk védelme

Olykor azt sem tudjuk, milyen tevékenységek hogyan hatnak a testünkre. A bőrünk, mint a szigetelés, a mechanikai és hő-védelem feladatának fő ellátója elsődlegesen érintkezik a külvilággal, s annak minden elemével. Ezáltal a levegő, a víz, a szennyeződések, a hideg és meleg, a piszok, de ugyanúgy a tisztaság is hatással van az állapotára. Ezektől a hatásoktól nem tudjuk megvédeni bőrünket, de nem is szükséges. Elegendő az is, ha rendszeresen figyelmet fordítunk a regenerálódásra.

Melyek is azok a hatások, amelyek folyamatosan befolyásolják bőrünk állapotát? Először magát a levegőt kell megemlítenünk. Legyen az hideg, meleg, a folyamatos igénybevétel és a hőmérséklet folytonos változása apránként szárítja ki a bőr rétegeit. A felső, vagyis a hámréteg, bár állandóan cserélődik, a sokféle hatással nem tudja felvenni a tempót, ezért időnként nekünk is be kell avatkoznunk a helyreállításba. A levegő általi igénybevételt hidratáló krémekkel egyszerűen orvosolni tudjuk. Figyelnünk kell azonban arra, hogy ne glicerines krémet használjunk, azok ugyanis nagy mennyiségben épp ellenkező hatást érnek el, és a bőrből vonják el a megmaradt nedvességet.

A kozmetikumok, parfümök, tisztálkodási szerek, ha nem is gondolnánk, de sokat árthatnak a bőrünknek. A sminktermékek erősen szárítják és faggyúsítják az arcbőrt, ráadásul használatuk mellett könnyebben kialakulnak gyulladások is. A parfümök némelyike bőrirritációt okoz, de olykor allergiás reakcióhoz hasonló bőrpír is jelentkezhet a használatuk közben. Ezt úgy tudjuk elkerülni, hogy amely termékekre a bőrünk immunis, azt nem használjuk, hanem megpróbáljuk pótolni. A tisztálkodási szerek, tehát szappanok, tusfürdők, samponok nagy része pedig szárító hatású. Ez persze nem azt jelenti, hogy kerüljük a használatukat, csak hogy mértékkel alkalmazzuk őket, és valamilyen természetes módon próbáljuk meg pótolni a bőrünkből kivont vizet. Például a tej, vagy tejet tartalmazó természetes készítmények nagyszerűen megfelelnek ennek a célnak.

Szolárium, napozás, strand? Ha a három közül legalább egyiknek nagy híve vagy, akkor valószínűleg te magad is észrevetted, hogy milyen könnyen kiszárad a bőröd. A legjobb, ha a testápolók, krémek használata mellett arra is odafigyelsz, hogy elegendő vizet fogyassz. Napozáskor és szolárium használata előtt és után pedig napvédő krémet érdemes használni.

Fakó arcbőr, sápadt arcszín, napfényszegény környezet

A saját bőrünkön egy idő után látjuk az otthoni lét következményeit, s most nem arra gondolok, hogy „mindmeghalunk”, mert zárva a szépségszalon, meg nincs körmös, csupán arra gondolok, hogy a friss levegő, a napfény, a D vitamin hiánya bizony meglátszik az arcbőrön. Két hét után fura a tükörkép.

Csinálj edzősarkot otthon!

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy saját, jól felszerelt konditeremmel rendelkezzen otthon, azonban mini torna-sarkot, edző-részt leválaszthatunk valamelyik helyiségből!

Gyógyteák, a természet kincsei

A gyógyteák pozitív hatása már régóta ismert. Amikor betegek vagyunk, vagy bármilyen kisebb egészségügyi panaszunk van egy jól kiválasztott teafű is sokat segíthet!


Erősítsük a tüdőnket

A tüdő nemcsak abban játszik létfontosságú szerepet, hogy a sejtjetinket elláthassuk az élethez nélkülözhetetlen oxigénnel, de abban is, hogy a káros méreganyagoktól, így a széndioxidtól megszabaduljunk. A szennyezett levegő miatt azonban a tüdőnknek a szokásosnál is keményebben kell dolgoznia.

Koffeintúladagolás

A hirtelen koffeinmegvonás sem jó, de a túlzásba vitt koffeinfogyasztás sem. Koffein túladagoláson a napi 600 mg-ot meghaladó koffeinfogyasztást értjük, ami napi pár kávéval, csokival, vagy kólával hamar elérhető. Mi történik ilyenkor, s milyen tünetek jelzik, hogy sok volt a pörgető?