Menü

A friss levegő fontossága

A szabad levegőn való tartózkodás a fertőzés elleni védelem szempontjából is kedvező hatású. Különösen a felső légutak fertőzése esetén fontos, hogy levegőre menjen a gyermek, mert csak úgy tudja elérni, hogy a kilélegzett levegő helyett baktériummentes levegőt lélegezzen be.

Tippek az egészséges beltéri klíma megteremtéséért

A fűtési szezon elején nagyobb eséllyel alakul ki páralecsapódás, ezért ilyenkor még többször szellőztessünk. Ha odakinn 10-15 Celsius-fokos a hőmérséklet, szellőztetéskor a helyiségek páratartalma is csökkenni fog. A falak, a padló és a bútorok gyors szellőztetés mellett még a hidegebb hónapok alatt sem hűlnek ki, és hamar visszanyerik eredeti hőmérsékletüket.

Tanácsos télen rövid, naponta többszöri szellőztetést alkalmaznunk a hosszabb ideig tartó, ritkábban végzett szellőztetések helyett. Ha szellőztetéshez ablakot nyitunk, akkor az állott levegő 5-20 percen belül távozhat.
Ébredés után szellőztessük ki a hálószobát.
Főzéskor nyissunk ablakot a konyhában, evés után pedig az étkezőben.
Takarítás után hagyjuk, hogy átjárja a levegő a szobákat.
Este, lefekvés előtt - akár kis időre is - nyissunk ablakot, hogy jobban tudjunk aludni.
Zárt ajtók mögött zuhanyozzunk, fürdés után töröljük szárazra a csempét és a padlót, majd nyissuk ki a fürdőszoba ablakát.
A frissen mosott ruhákat ne a lakásban teregessük ki!
Főzéskor mindig használjunk fedőt - ez energia-megtakarítást is jelent.
Külső határoló falak mellé ne állítsunk bútorokat.

Az egészséges csecsemő és kisgyermek számára a levegő és a napfény ugyanolyan fontos, mint a fejlődéséhez szükséges táplálkozás. A szabad levegőn tartózkodás, az időjárásnak megfelelő öltözékben, az év minden napján biztosítható. A szabad levegőn való tartózkodásnak elsősorban előnyei vannak, de a nem megfelelő körültekintéssel megválasztott levegőn való tartózkodásnak veszélyei is lehetnek. Írásunkban ezeket a tényezőket vesszük számba.

Akadálya lehet a nem megfelelően kialakított terasz vagy játszóudvar. A nem megfelelő ruházat, az időjárási viszonyok. Sűrű ködben, viharos szélben, zuhogó esőben, szmogriadó esetén ne vigyük ki a gyermekeket. Erős fagyban, –5 fok alatt a kint altatást mellőzzük. Tiszta, napos időben, száraz hideg esetén a megfelelő ruházat biztosításával a nagyobb a gyermekeknek –5 fok alatt is rövid időre biztosíthatjuk a teraszon való mozgás, szaladgálás lehetőségét.

A kisgyermekek bőre vékony, a mínusz fokokat és a szelet nagyon érzékenyen viseli. A kisgyermek száját bekenhetjük illatosítás- és színezésmentes ajakírral, az arcukat szükség esetén speciálisan babáknak készült zsíros krémmel. A kezek védelmére a legjobb a kesztyű. Ha kiszárad a kezük, finom, érzékeny bőrre való babakrémet használjunk bejövetel után a tisztára mosott, szárazra törölt kis kezek ápolására.

Több vékony réteg jobban szigetel, mivel több a levegő közötte, mint az egy vastagabb rétegnél. Kisgyermekeknél fontos, hogy kényelmes szabású legyen, ne akadályozza kisgyermeket mozgásában, játéktevékenysége közben. A mérete ne legyen szűk és kicsi, mert az akadályozza a hőleadást, a mozgást és a vérkeringést. A túl nagy, bő ruha is kényelmetlen a kisgyermek számára, akadályozza mozgás- és játéktevékenységet, nem tudja megtartani az optimális testmeleget.

A ruházat másik szerepe a védő funkció. Védi a testfelületét a sérülésektől, a szennyeződéstől, a gyermek érzékeny bőrét a fertőzésektől is. Fontos, hogy könnyen tisztítható, sima felületű textilből készüljön.

Szerző: Udvari Fanni

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Környezettudatosabban élni – tedd meg az első lépéseket!

Mondhatjuk, hogy már nemcsak a médiából, de a csapból is az folyik, hogy az unokáinknak valamiből nem lesz elég: a Föld víz-, illetve kőolajtartalékai végesek. Utóbbi nagy valószínűséggel néhány évtizeden belül elfogy. Mit tehetünk a hétköznapokban, hogy kicsit tehermentesítsük a környezetünket?

Karácsony kisgyerekkel - biztonságosan

Az ünnepi készülődés és a karácsonyi várakozás izgalma azt hiszem gyerekként a legjobb, illetve, mikor nekünk lesznek gyermekeink, azonban kicsikkel az ünnepvárás cseppet sem egyszerű, zökkenőmentes, könnyű vagy veszélytelen. Mi mindenre figyeljünk oda?

Black Friday és ami mögötte van, avagy valódi kedvezmények vagy átverés?

A „Black Friday” - magyarul „Fekete Péntek” egy minden évben november végén beköszönő vásárlásra ösztönző program, kereskedelmi kedvezmény. Az akcióban részt vevő üzletek akár 50-70%-os kedvezménnyel csábítják a vásárlóikat. Mennyire valósak az ilyenkor csábító akciók? Valódi kedvezmények vagy átverés?

Aktuális autónk téliesítése!

Az autósok egy része nem veszi komolyan a tél beköszöntével járó autókarbantartási teendőket, s nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő téliesítésre, melynek bizony fájdalmas következményei lehetnek, hiszen akár a jármű meghibásodását is okozhatja.