Menü

Vidd ki őket a szabadba!

Nem azt mondom, hogy végleg el kell venni a kütyüfüggő gyerekeinktől a tabletet, telefont, de naponta egy órára, másfélre igenis ki kell hozni őket a virtuális rabságból, a karantén okozta világháló-börtönből.

Friss levegőre, mozgásra mindnyájunknak szükségünk van, de a gyerekeknek pláne, hiszen rajtuk hamar meglátszik a mozgás, a friss levegő, az új ingerek hiánya. Persze nem egyszerű egy kamaszt kicsalogatni a szobájából, lekönyörögni róla a fejhallgatót és kiküldeni a napfényre, levegőre, természetbe. Persze az erdőben nincs wifi, de legalább kapcsolódhatunk számos más élményhez!

A kisebbik fiammal még nincs is nehéz dolgom, ő szívesen elbogarászik akár egész nap odakint (ma egy békát hozott haza és meg akarta tartani) a nagyobbik viszont zenehallgató kiskamasz, a fülhallgatót se hajlandó levenni, így persze kommunikálni sem könnyű vele, az udvarra kihívni pedig pláne. De kitartó anyuka vagyok.

A karantén ideje alatt nyilván nem lehet tömegrendezvényekre menni, vagy nagyobb társaságba verődni, sem boltokat járni, sem szabadtéri programokon találkozni, de a város határát járni, erdőben túrázni, mezőkön, erdei utakon kocogni, kutyával sétálni, bicajozni igen!

Sok szülő panaszkodik, hogy hiába hívják a gyerekeket kirándulni, nincs kedvük kimozdulni, nem találják fel magukat wifi kód nélkül és nehezen mozdulnak ki a szobájukból, mert képtelenek offline létezni.

Nem az a megoldás, hogy eltiltjuk őket a virtuális tértől, hanem egyszerűen minden napon rutin részévé kell tenni egyéb más programokat is. Egy közös kirándulás nagyon jó móka, akkor is, ha nehezen indul el a család, a végén mindenki nagyon fogja élvezni!

Lehet vinni plédet, piknikkosarat (vagy piknikezős hátizsákot benne mindenféle finomsággal) s élvezni a természet adta nyugalmat és csendet. (Megjegyzésképp mondom, ne maradjon otthon esőkabát, kullancsriasztó, elegendő ivóvíz és naptej sem)

Nem hiányzik minden percben az online világ, a sok feladat, a rengeteg információ, a hírek, a média, a folyamatos televíziónézés, van ennél jobb kikapcsolódás is!

Rendkívül népszerű szabadtéri program a geocaching, ami egy olyan játék, amely a kincskeresés ősi szenvedélyére alapozva egyesíti a modern technikát a természetjárással. Az első úgynevezett geoládát 2000. május 3-án rejtették el az USA-ban. A játék lényege, hogy az elrejtett ládákat földrajzi koordináták alapján GPS eszközzel kell megtalálni. A ládák körülbelül akkorák, mint egy kis uzsonnásdoboz, s mindenféle kincset rejt.

A minap panaszkodtam a férjemnek, hogy többhét bezártság, online tanulás, home office, home ovi, home logopédia, home fociedzés, home mindenféle után, kissé kezdek antiszoc lenni. Erre találtuk ki a napi másfél órás sétáinkat a város szélén együtt a családdal, s megdöbbentő, de esküszöm, hiába élek 38 éve a városomban, én ezeket a gyönyörű helyeket eddig nem is ismertem.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.