Menü

A lelki gyógyulás tükrében

Sokan vélik úgy, hogy az igazi lelki gyógyulás akkor következik be, ha visszaváltozol azzá a személlyé, aki a sérülés előtt voltál. Ha összetörték a szíved, eljátszották a bizalmad, és keresztül mentél egy szakításon, előbb-utóbb képes leszel meggyógyulni, és ismét önmagaddá válni. De a lelki gyógyulás valójában egészen mást jelent!

A fájdalom és a harag kifejezése

Minél nagyobb fájdalom, harag, feszültség és csalódottság gyűlt össze benned, annál több adagban tud csak felszínre jönni. Az érzések “kiöntése” hetekig, néha hónapokig is eltarthat. Nem kellemes, de hasznos folyamat, egy seb kitisztításához vagy egy műtéthez hasonlítható. Bármennyire kellemetlennek és időigényesnek is tűnik az érzelmek kifejezése, nem hagyható ki a gyógyulás folyamatából.

Megbocsátás

Lehet, hogy nehéznek tűnik, mégis meg tudsz bocsátani azoknak, akik fájdalmat és sérüléseket okoztak neked. A megbocsátás nem az érzéseinktől függ, hanem akarati döntés.

Az egészséges határok felállítása

A fizikai világban a határok jól észrevehetőek: kerítések, jelzőtáblák, falak vagy sövények figyelmeztetnek rájuk. A lelki világban a határok ugyanilyen valóságosak, de nehezebb őket felismerni. A határok meghatároznak minket, azaz kijelölik énünk határait. Megmutatják, hol végződünk mi, és hol kezdődnek mások. Ha tudjuk, meddig tart a tulajdonunk, és miért tartozunk felelősséggel, akkor szabadnak érezhetjük magunkat. Kertünk határai között szabadon tehetünk bármit, amit szeretnénk. Ha felelősséget vállalunk az életünkért, számos lehetőség megnyílik előttünk. Ellenben ha nem “birtokoljuk” az életünket, akkor a lehetőségeink nagyon beszűkülnek.

Egészséges emberi kapcsolatok kialakítása, támogató közösség

Őszinte szeretet és törődés

Őszinte, nyílt, álarcok nélküli kommunikáció

Szabadság

Bizalom

Tisztelet, megbecsülés, elismerés, bátorítás

Egyensúly a tanításban és a gyakorlati életben

A tapasztalatlanságból fakadó hibázást nem bűnnek, hanem természetes jelenségnek tekinti a közösség

Önmagadért szeretnek, nem a teljesítményedért

Őszinte öröm

Amennyiben ezen az úton tartósan, zavaró impulzusok sora éri a szervezetet, az elhangolódik, ami tünetek, betegségek megjelenését vonja maga után. Ha ezeket a folyamatokat nem tudjuk rendezni és hosszú időn keresztül fennállnak, egészségkárosító hatásuk elkerülhetetlenül megmutatkozik. Hosszan tartó befolyásuk olyannyira meghatározó, hogy bizonyos határon túl sem gyógyszerekkel, sem egyéb készítményekkel, kezelésekkel nem lehet ellensúlyozni. Szükségszerű tehát annak a felismerése, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet egészségünkért. E nélkül csupán tudattalanul és kiszolgáltatva sodródunk az életünkben.

Előre rontja az esélyeket a stressz

A műtétek sikerességét is befolyásolja a betegek hangulata, már a beavatkozás előtt. Azok a térdműtéten átesettek, akik a műtét előtt szorongtak vagy depressziósak voltak 17 százalékkal nagyobb eséllyel tapasztaltak komplikációt a műtét során, és 20 százalékkal inkább kerültek vissza a műtét után a kórházba nem megfelelő sebgyógyulás miatt.

Tedd le a telefont!

A mai rohanó világban valami mindig csipog és pittyeg, vagy épp értesítés jön a közösségi oldalak valamelyikéről. Ha ez nem, akkor tuti, hogy hív valaki. Amikor magad alatt vagy, ezek az apróságok csak tovább rabolják az amúgy is kimerült energiakészleteidet. Tedd le egy picit a telefont! Továbbmegyek: kapcsold ki! Hallod a csendet? Én szoktam, és nagyon szuper érzés.

Az egészség-megőrzés illetve a gyógyulás egyik alapfeltétele tehát a háttérben zajló testi-lelki-szellemi folyamatok megismerése. Ennek az ad jelentőséget, hogy az érzelmi-gondolati, lelki-szellemi hatások alapvetően befolyásolják a fizikai test működését.

Szerző: Udvari Fanni

Mi történik, ha éhezünk?

Mi történik, ha éhezünk? Mit jelent a mennyiségi és mit a minőségi éhezés? Mi a megoldás?

Az igaz barátok nyomában

A barátságokról általában nehéz helyzetekben szokott kiderülni, hogy mennyire stabilak és tartósak. Vannak olyan emberek, akiket évekig jó barátnak tartunk, és amikor előkerül valamilyen konfliktus, rájövünk, hogy nem volt igazi.

Kirakat-kapcsolatok, avagy amikor csak „jól néznek ki egymás mellett”

A 21. század az újdonságok százada, azonban vannak dolgok, amelyek nem változnak. A házasságok és párkapcsolatok motivációi általában érzelmi alapúak, de előfordul nagyon sok olyan is, amelyet külső tényező indít.

Ha babát szeretnél…

Amikor eldöntjük, hogy babát szeretnénk, a legfőbb félelmünk, hogy soká várat magára a pozitív terhességi teszt. Nyilván a természet a főnök ő teszi a dolgát, azonban néhány trükkel mi is növelhetjük a teherbeesés esélyét.

Falászavar – mi az oka?

A falászavarnak nevezett kontrollálatlan falásrohamok 2013-ben jelentek meg önálló kórképként a mentális betegségek rendszerében. Falászavar esetén hirtelen és egyszerre jóval több ételt és ezáltal több kalóriát fogyaszt az illető.