Menü

Hogyan segíthetünk a magányunkon a karantén alatt?

Családos embereknek, már amennyiben munkájukat egyébként nem vesztették el, és nincs beteg a családjukban, talán kicsit még pozitívan is megélhetik a karantén időszakát. De mi a helyzet azokkal, akik magányosan kénytelenek eltölteni ezt az időszakot? Mi segíthet nekik a lelki értelemben vett túlélésben? Szakértő pszichológusok és pszichiáterek véleményét vetettük össze.

Mindenképpen fontos az állandó napi rutin kialakítása. Ugyanúgy mintha munkában lenne az ember, vagy amennyiben például nyugdíjas, akkor ugyanúgy, mintha a karanténon kívüli napi rutinját élné. Ez a napi rutin természetesen jelenti mind a munkát, mind a sportot. Sőt, ezen felül még fontos, hogy minél több kreatív cselekvést is vigyünk a hétköznapjainkba.

Az olvasás ezúttal nem pusztán a kulturális tevékenységek miatt fontos. Szakértők egybehangzó állítása szerint (és bevallom, ezt már jómagam is éreztem), a (fiktív) történetek, hősök kellően elvonják az ember figyelmét a magányról. Beleélni magunkat az ő történetükbe segít abban, hogy jobban elteljen az idő. Pont ezen okból, bár tévézést vagy netezést direktbe nem szoktunk ajánlani, de a filmek vagy a sorozatok most mégis ugyanolyan hasznosak lehetnek. Most van időnk és módunk mindkettőt bőségesen nézni.

Szintén javasolják, hogy nézzünk körül, és segítsünk másokon, amennyiben ez lehetséges. A leginkább segítségre most az idősebb korosztály szorul. Nekik tudunk akár bevásárolni, de segítséget jelent az is, hogyha akár az online rendelésben, ügyintézésben a segítségükre vagyunk.

Több helyütt leírták már: szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez a járvány most, és nem 20-30-40 évvel ezelőtt ütötte fel a fejét. Pusztán egyetlen okból szerencse, mégpedig a kapcsolattartástág lehetősége miatt. Ugyanis most már lehetséges a telefonos, de sok esetben az online kapcsolattartás is. Fontos, hogy minden nap legalább egy valakivel beszélgessünk ezekben az időkben. Még ha nem is mély témákról, de beszélgetni. A karantrén alatt megnőtt a videochatelések, videóhívások száma. Örülhetünk, hogy legalább rendelkezésre áll ez a technológia.

Persze nem boldogít az a tény, hogy mindenkinek nehéz, de ezt a pszichénkkel is érdemes észben tartanunk. Erőt adhat az a közhely, hogy most mindenkinek rossz, de minden nappal közelebb kerülünk ennek az állapotnak a végéhez.

B.T.

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.