Menü

Alattomos kalóriák, de attól még léteznek

Ha kevesebb kalóriát használunk fel, mint amennyit elégetünk, fogyni fogunk – így egyszerű a képlet. Ahhoz, hogy valaki fogyni tudjon, naponta 300-maximum 500 kalóriával kell csökkentenie a bevitelt, és/vagy testmozgással elégetni a bevitt kalóriákat. A számolás csak ez elején tűnik bonyolultnak és időigényesnek, a végén már rutinból megy egy adott étel tápanyagaira bontása. A számolás azért is hatékony, mert rájöhetünk diéta közben, hogy mennyi mindennel tudunk felesleges pluszkalóriákat magunkhoz venni, amiről hajlamosak lennénk megfeledkezni.

A kalória az energia mértékegysége, melyből a felesleget az emberi szervezet zsírként raktározza. Pont azokból az ételekből, amelyekben sok kalória van, sajnos könnyű olyan mennyiséget bevinni, amiből tartalék képződik.

Amikor legyint az ember, hogy két szál sültkrumpli mi az már, meg egy harapás a sütiből, két nyalás fagyi, meg két evőkanál mindössze a nutellából, mos akkor sajnos rossz hírem, van: az a két evőkanál nutella több, mint 100 kalória plusszt jelent, amit 10 perc futással lehetne elégetni.

De hagyjuk a csokis mogyorókrémet, nézzük meg mi mindenben van még alattomosan sok kalória!

Szalonna…bacon…füstölt húsok, kolbász, szalámi…én mondtam, hogy a legjobb ételek tartalmazzák a legtöbb kalóriát! Az állati zsír 100 grammja akár 900 kalóriát is tartalmazhat, ezért is tévedtem azzal a két-három szem kacsatöpörtyűvel, amit bekaptam, s mikor beütöttem a kalóriaszámlálóba, rájöttem, az egész aznapi kalóriakeretemet kimerítette…

A csirke bőre alatti zsírréteg is 900 kalóriát tartalmaz 100 grammban. Érdemes a bőrt levenni, ha diétásan akarjuk elfogyasztani.

Az olíva- és sok más növényi olaj is ugyanilyen mennyiségben tartalmaz 900-1000 kalóriát, óvatosan kell bánni velük.

Az olajos magvakban szintén rengeteg a kalória, így ezek hiába vannak tele egészséges zsírokkal, nem rágcsálhatsz belőlük akármennyit, mindössze egy zárt maréknyi az ajánlott mennyiség naponta. Ide tartoznak az olajos magvakból, földi mogyoróból cukor hozzáadása nélkül készült krémek is, hiába adják el őket diétásnak, s hiába egészséges zsírforrások, amikor megbontom, tudnom kell, hogy meg kell állnom egy vagy két evőkanállal, ami nekem nem megy, ezért jobb, ha ilyen nincs is otthon. A mogyoróvajban, diókrémekben körülbelül 600 kalória van.

Szeretem a majonézt, de 100 grammjában 540 kalória is lehet, ha diétában gondolkozunk, inkább natúr joghurttal, szírszegény tejföllel helyettesítsük.

Egy diéta valóságos aknamező, amikor életmódváltásba kezdünk, csak kapkodjuk a fejünket olyan ételek kapcsán, amelyekről nem is gondoltuk volna, mennyi zsírt, cukrot, kalóriát, szénhidrátot tartalmaznak és bizony sok fogyási kísérlet itt bukik el. Azon a fél üveg diétás mogyoróvajon és fél zacskó mandulán, aszalt gyümölcsön múlik. Egészséges, de a fogyásban nem a barátunk.

Martinka Dia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.