Menü

Az ülőmunka az új népbetegség

Hát- és nyakfájás, zsibbadó lábak, görnyedt testtartás… Mit okoz hosszútávon a szervezetünkkel mindez? Az ülőmunka az új népbetegség. Mit szólnál egy pár perces office vagy, ami mostanság aktuálisabb: home office mozgáshoz?

Én itthonról tanítok és bizony a reggeli edzésem után az egész napomat végig ülöm a laptopom előtt, hogy aztán átüljek az iskolás fiam könyveihez és segítsek neki a tanulásban, majd odakuporodjak az ovis mellé is kicsit, mert vele meg ügyeskedni, színezni, gyurmázni, vágni kell. Ülve. Az ülőmunka során a rossz testtartástól megfájdulhat a gerinc, elzsibbadnak a végtagjaink, melyet megelőzhetünk azzal, ha pár perces mozgást iktatunk be.

A sok ülés hatására a testünk összegörnyed, így nemcsak a mozgásszerveinkre, de a belső szerveinkre is rossz hatással van az állandó görnyedt testtartás a gép előtt.

S mit okoz hosszútávon a szervezettel mindez?

Megrövidítheti az életünket, hiszen növekedhet az agyvérzés, a szívinfarktus, a szívnagyobbodás kockázata. Megterheli a gerincünket, de növelheti az esélyét a cukorbetegség, a szívproblémák, a magas vérnyomás és koleszterinszint kialakulásának. Belassul az emésztés, pláne, ha az illető a folyadékfogyasztásra és a rostbevitelre sem figyel.

Az ülőmunkától függetlenül is kialakulhat, de a sok ülésnek is köszönhető, ha visszér jelenik meg a lábakon,

Aki hozzászokik ahhoz, hogy sokat ül és estére mentálisan nagyon elfárad, illetve magában az ülésben is elfárad, sokszor ereje és kedve sincs elmenni edzeni, így egyszerűen ellustulhatnak az irodai dolgozók (természetesen tisztelet a kivételnek) és elhízhatnak, izomzatuk pedig leépül.

Aztán az evés… minél többet ül valaki, annál többet nassol, rágcsál, kávézik, vagy issza a cukros üdítőt, s a baj akkor a legnagyobb, ha a tévé előtt ülve otthon ugyanez folytatódik.

Tönkreteszi a szemet. Én mindig megérzem, estére piros a szemem, fáradt, de a monitor, vagy telefon fénye befolyásolja a nyugalmi szintünket is, nehezíti az esti elalvást, éjjeli pihenést.

A tartós ülés semmiképp sem jó, ezért kell keresni olyan alkalmakat, amikor felkelhetünk az asztaltól. Elmehetünk például vizet inni, teázni, mosdóba, vagy csak sétálni egy kicsit a folyosón. Szándékosan nem készítek nagy flakon folyadékot magam mellé, hogy rákényszerüljek arra, bizony mozogni kell, míg eljutok érte a konyhába.

Ha munkahelyen az épület más szintjén lévő irodában van dolog, semmiképp ne szálljunk liftbe, ennyi mozgás igazán kell, annyira sosem szabad lustának lenni, hogy pár emeletet ne lépcsőzzünk. Akár cél nélkül is le lehet sétálni a földszintre, majd vissza az emeletre, a lépcsőzés nagyon jó mozgásforma.

Nyomtatni való mindig akad, vagy fénymásolni kell, ezeknek örülök, mert akkor lehet járni kicsit, nyújtózni. Léteznek széken ülve vagy az irodában végezhető ötperces gyakorlatsorok, gerinctorna, nyújtózás, hajolás, guggolás, melyek pont ezt a célt szolgálják.

Aki 8-10 órás üléssel végzi napi szinten a munkáját, neki nem megoldás a napi pár perces irodatorna, nekik a heti 3-4 edzést szinte receptre kellene felírni, szükséges az egészségük, fittségük, alakjuk érdekében hetente többször sportolni, lehetőleg minél változatosabban.

Egyik nap lehet biciklizni, másik nap súlyzózni, futni, vagy kocogni és tornázni is érdemes.

A vírus miatti karantén alatt számtalan edző osztja meg edzéseit ingyenesen a világhálón.

Érdekes megtapasztalni, hogyha változtatunk szokásainkon, többet edzünk, egészségesebben étkezünk, beiktatunk apróbb párperces mozgásokat az ülőmunkában, az mennyire segíti a komfortérzetünket és milyen jól érezzük utána magunkat.

Martinka Dia

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!