Menü

Ha magas a koleszterinszint…

A magas koleszterin szinte már népbetegség. Mit tehetünk ellene?

Megkülönböztetünk úgynevezett „jó” és „rossz” koleszterint.

A koleszterin maga nem egy szitokszó, vagy aggodalmat okozó érték, sőt egy bizonyos szintig kifejezetten fontos a szervezetben, hiszen ez a sejtek egyik alkotóeleme, azonban tudni kell, hogy beszélünk „rossz” (LDL) és „jó” (HDL) koleszterinről. Az alacsony sűrűségű (LDL) és a magas sűrűségű (HDL). A káros koleszterin (LDL) magas szintje szív-érrendszeri betegségekkel áll összefüggésben. Ha a vérben túl sok az LDL-koleszterin, azt a szervezet nem képes lebontani, így az az artériák falában rakódik le.

De hogy csökkenthetjük a rossz koleszterinszintet? Elsősorban a táplálkozással és életmódváltással. Figyelni kell a bevitt telített és transzzsírok mennyiségét. Ezt úgy tehetjük meg, ha kevesebb vörös húst eszünk, kerüljük az előre csomagolt és félkész bolti ételek fogyasztását, csökkentjük a cukorbevitelt, különös tekintettel a bolti kekszekre és süteményekre, nápolyikra és sós rágcsálni valókra, ezek rengeteg transzzsírt tartalmaznak.

Nagyon lényeges, hogy kerüljük az aktív és passzív dohányzást, törekedjünk a normális testsúlyra és rendszeresen mozogjunk.

A jó koleszterint is lehet növelni, a szakember a következő tanácsokat adná erre a kérdésre:

- Sütéshez-főzéshez használjunk vitaminokkal dúsított, többféle zsiradékot pl. olívaolaj, repceolaj, kukoricaolaj.

- Fogyasszunk több nyers zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát.

- Ismerkedjünk meg az egészséges zsírokkal, mint az avokádó, készítsünk belőle krémeket.

- Csökkentsük a húsbevitelt, bármennyire is „divat-étrend”, nem egészséges a „húst hússal” táplálkozás.

- Keressük a kalóriaszegény, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket.

- A sport legyen része mindennapjainknak, de minimum heti 3-4x iktassunk be egy kis mozgást.

A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában.

Ha nagyobb a baj, például ha a magas koleszterinszint mellé egyéb betegségek is társulnak, például cukorbetegség, akkor mindenképp érdemes dietetikussal konzultálni a megfelelő életmódról és étrendről és betartani a javaslatokat, ha szükséges, gyógyszert is kell szedni, azonban a gyógyszerek soha nem helyettesítik az egészséges életmódot és táplálkozást.

Martinka Dia

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.