Menü

Ha magas a koleszterinszint…

A magas koleszterin szinte már népbetegség. Mit tehetünk ellene?

Megkülönböztetünk úgynevezett „jó” és „rossz” koleszterint.

A koleszterin maga nem egy szitokszó, vagy aggodalmat okozó érték, sőt egy bizonyos szintig kifejezetten fontos a szervezetben, hiszen ez a sejtek egyik alkotóeleme, azonban tudni kell, hogy beszélünk „rossz” (LDL) és „jó” (HDL) koleszterinről. Az alacsony sűrűségű (LDL) és a magas sűrűségű (HDL). A káros koleszterin (LDL) magas szintje szív-érrendszeri betegségekkel áll összefüggésben. Ha a vérben túl sok az LDL-koleszterin, azt a szervezet nem képes lebontani, így az az artériák falában rakódik le.

De hogy csökkenthetjük a rossz koleszterinszintet? Elsősorban a táplálkozással és életmódváltással. Figyelni kell a bevitt telített és transzzsírok mennyiségét. Ezt úgy tehetjük meg, ha kevesebb vörös húst eszünk, kerüljük az előre csomagolt és félkész bolti ételek fogyasztását, csökkentjük a cukorbevitelt, különös tekintettel a bolti kekszekre és süteményekre, nápolyikra és sós rágcsálni valókra, ezek rengeteg transzzsírt tartalmaznak.

Nagyon lényeges, hogy kerüljük az aktív és passzív dohányzást, törekedjünk a normális testsúlyra és rendszeresen mozogjunk.

A jó koleszterint is lehet növelni, a szakember a következő tanácsokat adná erre a kérdésre:

- Sütéshez-főzéshez használjunk vitaminokkal dúsított, többféle zsiradékot pl. olívaolaj, repceolaj, kukoricaolaj.

- Fogyasszunk több nyers zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát.

- Ismerkedjünk meg az egészséges zsírokkal, mint az avokádó, készítsünk belőle krémeket.

- Csökkentsük a húsbevitelt, bármennyire is „divat-étrend”, nem egészséges a „húst hússal” táplálkozás.

- Keressük a kalóriaszegény, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket.

- A sport legyen része mindennapjainknak, de minimum heti 3-4x iktassunk be egy kis mozgást.

A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában.

Ha nagyobb a baj, például ha a magas koleszterinszint mellé egyéb betegségek is társulnak, például cukorbetegség, akkor mindenképp érdemes dietetikussal konzultálni a megfelelő életmódról és étrendről és betartani a javaslatokat, ha szükséges, gyógyszert is kell szedni, azonban a gyógyszerek soha nem helyettesítik az egészséges életmódot és táplálkozást.

Martinka Dia

A pajzsmirigy betegség testi-lelki jelei

Természetesen egy egyszerű vérvétel egyértelműen megmutatja az értékekből, hogy gond van-e a pajzsmirigyünkkel, azonban sokan az utolsók között gondolnak arra, hogy tüneteik, hízásuk, a gyermekáldás késlekedése és egy sor más egyéb probléma a pajzsmirigy alul-, vagy túlműködéséből kifolyólag áll fenn.

Őszi vitaminbombák

Ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelően működhessen, szükséges a helyes táplálkozás. A vitaminok és az ásványi anyagok bevitele alap, még akkor is, ha nem szeretjük a zöldségeket és gyümölcsöket sem szívesen eszünk.

Hogyan hat az emberi szervezetre a rendszeres kólafogyasztás?

Szinte biztos, hogy már mindenki hallott arról, hogy milyen káros hatásai vannak a kólának. Manapság mégis többet fogyasztunk belőle, mint valaha, szinte minden háztartásban egy héten, elfogy legalább 2-3 üveggel. Azokra a kérdésre kerestem a választ, hogy mennyire káros a kóla, hogyan hat az emberi szervezetre és ha tudjuk, hogy káros miért isszuk meg?

Ellenállhatatlan mákos édességek

Sokan a mákra csak sütemény töltelékként gondolnak, esetleg az jut eszükbe, hogy néhány fajta pékáru tetejét megszórják vele. Pedig ezek az apró, fekete magocskák nagyon egészségesek, ezért mákot is érdemes rendszeresen fogyasztani.


A fermentálásról

A fermentálás, a fermentált zöldségek készítése és fogyasztása évezredes múltra tekint vissza. Ennek oka, hogy nemcsak finomak, de rettentő egészségesek is, különösen az emésztés és a bélflórára gyakorolt jótékony hatásuk miatt.