Menü

Az ideális partner tulajdonságai

Minden ember keresi a számára ideális társat, és csak kevesen érzik úgy, hogy meg is találták. Az ideális társ, az úgynevezett lelki társ az, aki mindkettőjük számára lehetővé teszi az optimális fejlődést.

Legyen meg a saját életed!
A férfiakat jobban vonzzák azok a nők, akik már “kitalálták Önmagukat”. Ez elsősorban önálló életvitelt jelent. Legyen saját munkád, baráti köröd, legyenek kedvteléseid és legyen egyéni stílusod. A férfiak visszariadnak az olyan nőktől, akik leendő partnerüktől várják el, hogy kitalálják, hogyan kéne élniük. Sokan a férfitól és a párkapcsolattól várják, hogy “igazi” életük elkezdődjön. Nem várhatod partneredtől, hogy gyógyír legyen valamennyi problémád megoldására!

Ne erőltesd a kapcsolatot!
A komoly párkapcsolat iránti vágy mindkettőtökben meg kell, hogy érjen. Lehet, hogy partnereddel fáziskésésben vagytok egymáshoz képest. A kutatások szerint a férfiak elbizonytalanodnak a párkapcsolat létjogosultságát illetően, ha úgy érzik, nyomást gyakorolnak rájuk. Soha nem tudod meg, mennyire vagy fontos partnered számára, ha nem várod ki, hogy ő is tegyen a kapcsolatért. Sok férfi ragaszkodik a hagyományokhoz, vagyis szeret(ne) kezdeményezni – ebben az esetben kár erőltetned azt, hogy komolyra forduljon a dolog.

Ne sürgesd az elköteleződést!
Mi, nők sürgetőbben vágyunk a biztonságra, kötődésre, mint a férfiak. A férfiak menekülnek az olyan kapcsolatokból, melyekben elhamarkodott házasságkötésre kényszerítik őket. Tönkreteszed kapcsolatodat, ha folyton a jövőt latolgatod. A férfiak nem elemezni akarják a párkapcsolatot, hanem egyszerűen jól érezni magukat az együttlétek során. Várd ki, hogy az együtt töltött idő és közös élmények partneredben is megérleljék a házassági döntést.

Légy a pasid legfőbb menedzsere és tanácsadója!

Értékeli ha visszatükrözöd számára, mennyire kiváló és fontos ember az életedben. Erősítsd önbizalmát és támogasd a karrierjét. Adj tanácsot, hogyan öltözzön, hogy jól nézzen ki. Nevess a viccein és hallgasd őt figyelmesen. Cserébe te is elvárhatod, hogy segítsen neked “ragyogni”, erősítse önbizalmad.

Egy jó kapcsolathoz egyetlen, legfontosabb dolgot tehetsz: kerülj harmóniába önmagaddal! Amennyiben egyedül jól megvagy, elégedettségben tudsz élni, úgy egy párkapcsolatban is meg tudod ezt tenni. Egy másik embert magunk mellé engedni mindenképp egy érdekes és kihívásokkal teli élmény. Akkor tud két ember közös térben békében létezni, ha a szeretet és az elfogadás, a nyitottság adott mindkettejükben egyaránt.

A hétköznapok rutinosak, néha unalmasnak tűnhetnek. Munkába járás, házimunkák, kötelező elintéznivalók szürkíthetik az együttlétet. Azonban apróságokkal megőrizhető a szeretet folyamatos jelenléte. Az alábbi pár példa mindkét félre érvényes, egy kapcsolatban mindig kettőn áll a vásár.

Kommunikálj! Ez minden kapcsolat alapja. Ahogy mondják „néma gyereknek anyja sem érti a szavát”. A másik ember, egy másik világ. Nem ugyanolyan gondolatmenetek zajlanak a fejében, mint neked. Ne hidd, hogy tudod mire gondol, vagy hogy ő tudja te mire gondolsz. A feltételezés minden kommunikáció halála. Általában félreértésekhez vezet. Nem kell túlbonyolítani a kommunikációt. Egyszerűen, a saját szavaiddal mondd el neki röviden, hogy mit szeretnél, mi bánt, mire vágysz, stb. Senki sem gondolatolvasó. A párod sem, még ha imád is téged. Legyél egyértelmű és egybevágó! Az igen jelentsen igent, a nem pedig nemet. Ha nem így teszel, játszmázol.

A házasságkötések száma Magyarországon kb. 45 ezer házasságkötés. Ma alig több mint feleannyi házasság köttetik, mint az 1980-as években. Ezzel szemben a válások száma dinamikusan emelkedik, az utóbbi 3 évben például évi 5%-kal, kb. 24-25 ezer válás történik évente Magyarországon. Ma minden tizedik felnőtt ember elvált a házastársától.

Szerző: Udvari Fanni

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

Az érzelmi intelligencia fontossága, fejlesztése

Egyre többet hallani az érzelmi intelligenciáról. Ha eddig nem volt fontos számunkra az érzelmi intelligenciánk és/vagy nem tudtuk, hogyan lehet fejleszteni, továbbá érdekel bennünket, hogy mely csillagjegyek jók kiugróan ezen a téren, akkor érdemes elolvasni erről szóló mai cikkünket.

A kényszerbetegségek okai

A kényszeres páciensek tolakodó gondolatokat élnek meg, melyek szenvedést okoznak és amelyeket más gondolatokkal vagy tevékenységekkel (kényszercselekedetekkel) próbálnak elnyomni vagy semlegesíteni.