Menü

A legmagasabb glikémiás indexű ételek

A glikémiás index valójában egy számérték, amely az élelmiszereket egy 0-100-ig terjedő skálán sorolja be vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Ezt eredetileg a cukorbetegek számára fejlesztettek ki, de érdemes alkalmaznia azoknak is, akik számára a betegségek megelőzése és a karcsú alak egyaránt fontos.

A glikémiás index arról nem ad tájékoztatást, hogy az adott élelmiszerekben mennyi szénhidrát van, arról viszont igen, hogy milyen ütemben szívódnak fel bennük a szénhidrátok.

Magas Glikémiás indexű étel fogyasztását követően a benne lévő szénhidrát gyorsan felszívódik és hirtelen megemeli a vércukor és inzulin szintet a szervezetünkben, de amilyen gyorsan megemelkedtek ezek a szintek olyan gyorsan le is csökkennek, mely éhségérzetet fog okozni. Ennek következtében újból eszünk valamit, ha ez magas GI indexű étel akkor ismét gyorsan leszünk éhesek és már benne is vagyunk az ördögi körbe, melynek következménye az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívbetegség stb.

ZÖLDSÉGEK

Bár a legtöbb növényi eredetű élelmiszer GI értéke alacsony, vannak olyan zöldségek, amelyeket inkább ne fogyassz, ha vércukor problémákkal vagy túlsúllyal küzdesz. Ilyen a karalábé, sütőtök, paszternák, répa, zeller és a burgonya feldolgozott formái (krumplipüré, sült burgonya).

CUKROK

Azt mindenki tudja, hogy a fehér cukor az egyik legnagyobb glikémiás index-szel rendelkező élelmiszer. Azt viszont már kevesen, hogy az egészségesebb alternatív között is találunk magas értékkel rendelkezőket. Ilyen például a nádcukor és a szőlőcukor, amelyek bár sokkal egészségesebbek, mint fehér társuk, mégis jócskán megemelik a vércukorszintet.

GYÜMÖLCSÖK

Magas GI értékkel (70-100) rendelkezik néhány kedvelt gyümölcsünk is. Ilyen a görögdinnye, az aszalt gyümölcsök (főleg a szilva), és az érett banán is. Inkább válassz más gyümölcsöket, ha az alacsony glikémiás indexű élelmiszereket részesíted előnyben.

GABONÁK

Bármilyen furcsa, néhány egészségesnek hitt gabona is jelentősen képes megnövelni a vércukor- és inzulinszintet. Kerüld a kölest és a fehér rizst, és válassz inkább az árpa, zab, bulgur közül. Természetesen a fehér lisztből készült pékáruk fogyasztása is tilos.

Cukorbetegek esetén

A 2-es típusú cukorbetegek jelentős része képes ugyan inzulint előállítani, de kisebb mennyiségben, és időben késleltetve. Így magasra emelkedik a vércukorszint, és hosszú ideig nem áll vissza a normális értékre, elősegítve a szövődmények kialakulását.

A magas glikémiás indexű étel gyógyszer lehet hipoglikémia esetén, amikor a kórosan alacsony vércukorszint kómát vagy akár halált is okozhat beavatkozás nélkül. Fontos tudni azonban, hogy

ételt vagy italt csak eszméleténél lévő embernek szabad adni a fulladás veszélye miatt. Az eszméletét vesztett cukorbetegnél az egyetlen segítség a szőlőcukor-injekció.

az alacsony és magas vércukorszint által okozott rosszullét tünetei nagyon hasonlóak, ezért ha lehetséges, meg kell mérni a vércukorszintet. Halált okozott pl. egy felelőtlen magyar orvosnő, aki a hiperglikémiás sokkban hozzávitt, eszméletlen, cukorbeteg fiatalembernek cukrot adott, mert a vércukormérő HI (HIGH - magas) jelzését hibának vélte.

A „hipózó” cukorbetegnek azonnal egy kávéskanálnyi cukrot (lehetőleg szőlőcukrot) kell adni vízzel vagy vízben oldva. Jó segítség a kóla, cukrozott üdítőital vagy gyümölcslé, sőt a tej is. Az elsősegély után a cukorbetegnek lassabban felszívódó (alacsonyabb glikémiás indexű) ételt is kell ennie, nehogy a hipoglikémia visszatérjen.

Korlátai ellenére a glikémiás index hasznos információt jelenthet mindenki számára, akinek figyelemmel kell tartania vércukorszintjét, de tudni kell, hogy önmagában nem lehet csak erre alapozni az egészséges étrendet. Amellett, hogy törekszünk az alacsony-közepes GI-jű ételek előnyben részesítésére, vegyük figyelembe az ételek kalóriatartalmát, a bennük lévő vitaminok és más fontos tápanyagok arányát is.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.