Menü

Idén valószínűleg inkább belföldön fogunk nyaralni

Az idei nyáron a magyar családok nagy része vagy egyáltalán nem fog nyaralni, vagy legfeljebb belföldön. Önmagában az utóbbi még nem rossz, nem figyelembe véve, hogy a pandémiás időszak után mennyire fontos legalább egy minimális kikapcsolódás, mindenképpen időt kell rá szakítanunk. Most talán egyszerűbb körülmények között, de a pihenés az pihenés.

Az Utazó magazin a Szegedi Tudományegyetem Kommunikációs és Médiatudományi Tanszékével közösen vizsgálta a magyarok utazási elképzeléseit, erre a nyárra vonatkozóan, mégpedig egyszer márciusban, a járványhelyzet legelején, egyszer pedig a végéhez közeledve, még pünkösd előtt.

Amikor május végén, pünkösdhöz közeledve egyre több korlátozást oldottak fel, akkor az emberek mintegy egyharmada már tervezett valamiféle kisebb kirándulást, kikapcsolódást. Az ezer fő megkérdezésén alapuló, 2020. május 18-25 közötti időszakban online, közösségi média felületen és telefonos megkereséssel készült felmérés azt az eredményt hozta ki, hogy a magyarok többsége, egészen pontosan 66 százaléka úgy gondolta, hogy a pünkösdi ünnepeket otthon tölti, de ezalatt a 22 százalék iktatna be egynapos túrázást, valamiféle sétát, utat.

Talán érdekesebb, mit terveznek nyárra, hiszen a pünkösd már elmúlt, és arra vonatkozólag az emberek többsége ígéretét vagy betartotta, vagy nem.

A mostani szezonnak a hazai turizmus akár még a nagy nyertese is lehet. A felmérésből ugyanis az is kiderül, hogy a június-augusztusi időszakban sokan terveznek nyaralást, vagy hosszú hétvégét. Természetesen sokkal szerényebb büdzsével, a többség úgy hozta ki magában a fejszámolást, hogy fejenként 100.000 forintig terjedő összegben engedheti meg magának, a családjának a költést.

A június-augusztusi időszak már a szálláshelyek számára is biztatóbb, írják a felmérés készítői: a válaszadók több, mint 28 százaléka tervez legalább egyhetes és 18 százaléka ennél hosszabb belföldi szavazást és csak 20 százalék gondolkodik külföldi úti célban. A strandok felé is egyre bátrabban nyitnak az emberek. Még a felmérés elkészültekor is az jött ki, hogy fürdőbe, strandra a válaszadók 18 százaléka megy, míg hétvégente, csak egy-egy napra, a Balatonhoz 17 százalék, valamelyik vízparti üdülőhelyre 16 százalék, más érdekes helyszínre 14 százalék kíván elutazni. A válaszadóknak csupán a 14 százaléka jelezte, hogy semmilyen nyaralást nem tervez.

Figyelembe véve, hogy a felmérés óta eltelt, egyébként rövid időben sok korlátozást oldottak fel, sőt, olyan, a magyarok turisztikai célállomásának számító ország, mint Horvátország is megnyitotta kapuit, lehet, hogy már 14% sem akar otthon maradni, vagy épp többen kívánnak kiruccanni az Adriára. Persze ez már egy másik felmérés kérdése.

Forrás: Utazó magazin

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Környezettudatosabban élni – tedd meg az első lépéseket!

Mondhatjuk, hogy már nemcsak a médiából, de a csapból is az folyik, hogy az unokáinknak valamiből nem lesz elég: a Föld víz-, illetve kőolajtartalékai végesek. Utóbbi nagy valószínűséggel néhány évtizeden belül elfogy. Mit tehetünk a hétköznapokban, hogy kicsit tehermentesítsük a környezetünket?

Karácsony kisgyerekkel - biztonságosan

Az ünnepi készülődés és a karácsonyi várakozás izgalma azt hiszem gyerekként a legjobb, illetve, mikor nekünk lesznek gyermekeink, azonban kicsikkel az ünnepvárás cseppet sem egyszerű, zökkenőmentes, könnyű vagy veszélytelen. Mi mindenre figyeljünk oda?

Black Friday és ami mögötte van, avagy valódi kedvezmények vagy átverés?

A „Black Friday” - magyarul „Fekete Péntek” egy minden évben november végén beköszönő vásárlásra ösztönző program, kereskedelmi kedvezmény. Az akcióban részt vevő üzletek akár 50-70%-os kedvezménnyel csábítják a vásárlóikat. Mennyire valósak az ilyenkor csábító akciók? Valódi kedvezmények vagy átverés?

Aktuális autónk téliesítése!

Az autósok egy része nem veszi komolyan a tél beköszöntével járó autókarbantartási teendőket, s nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő téliesítésre, melynek bizony fájdalmas következményei lehetnek, hiszen akár a jármű meghibásodását is okozhatja.