Menü

Idén valószínűleg inkább belföldön fogunk nyaralni

Az idei nyáron a magyar családok nagy része vagy egyáltalán nem fog nyaralni, vagy legfeljebb belföldön. Önmagában az utóbbi még nem rossz, nem figyelembe véve, hogy a pandémiás időszak után mennyire fontos legalább egy minimális kikapcsolódás, mindenképpen időt kell rá szakítanunk. Most talán egyszerűbb körülmények között, de a pihenés az pihenés.

Az Utazó magazin a Szegedi Tudományegyetem Kommunikációs és Médiatudományi Tanszékével közösen vizsgálta a magyarok utazási elképzeléseit, erre a nyárra vonatkozóan, mégpedig egyszer márciusban, a járványhelyzet legelején, egyszer pedig a végéhez közeledve, még pünkösd előtt.

Amikor május végén, pünkösdhöz közeledve egyre több korlátozást oldottak fel, akkor az emberek mintegy egyharmada már tervezett valamiféle kisebb kirándulást, kikapcsolódást. Az ezer fő megkérdezésén alapuló, 2020. május 18-25 közötti időszakban online, közösségi média felületen és telefonos megkereséssel készült felmérés azt az eredményt hozta ki, hogy a magyarok többsége, egészen pontosan 66 százaléka úgy gondolta, hogy a pünkösdi ünnepeket otthon tölti, de ezalatt a 22 százalék iktatna be egynapos túrázást, valamiféle sétát, utat.

Talán érdekesebb, mit terveznek nyárra, hiszen a pünkösd már elmúlt, és arra vonatkozólag az emberek többsége ígéretét vagy betartotta, vagy nem.

A mostani szezonnak a hazai turizmus akár még a nagy nyertese is lehet. A felmérésből ugyanis az is kiderül, hogy a június-augusztusi időszakban sokan terveznek nyaralást, vagy hosszú hétvégét. Természetesen sokkal szerényebb büdzsével, a többség úgy hozta ki magában a fejszámolást, hogy fejenként 100.000 forintig terjedő összegben engedheti meg magának, a családjának a költést.

A június-augusztusi időszak már a szálláshelyek számára is biztatóbb, írják a felmérés készítői: a válaszadók több, mint 28 százaléka tervez legalább egyhetes és 18 százaléka ennél hosszabb belföldi szavazást és csak 20 százalék gondolkodik külföldi úti célban. A strandok felé is egyre bátrabban nyitnak az emberek. Még a felmérés elkészültekor is az jött ki, hogy fürdőbe, strandra a válaszadók 18 százaléka megy, míg hétvégente, csak egy-egy napra, a Balatonhoz 17 százalék, valamelyik vízparti üdülőhelyre 16 százalék, más érdekes helyszínre 14 százalék kíván elutazni. A válaszadóknak csupán a 14 százaléka jelezte, hogy semmilyen nyaralást nem tervez.

Figyelembe véve, hogy a felmérés óta eltelt, egyébként rövid időben sok korlátozást oldottak fel, sőt, olyan, a magyarok turisztikai célállomásának számító ország, mint Horvátország is megnyitotta kapuit, lehet, hogy már 14% sem akar otthon maradni, vagy épp többen kívánnak kiruccanni az Adriára. Persze ez már egy másik felmérés kérdése.

Forrás: Utazó magazin

Ne bántsd a pókokat!

A Magyarországon előforduló pókfajok közül azok, amik lakásokban is előfordulhatnak, mind veszélytelenek. A legtöbb pókunk ártalmatlan, ezért semmi értelme rettegni tőlük.

Mostantól okos SMS figyelmeztet

Egy éves kor alatt kapják a legtöbb oltást a gyermekek, a friss szülők pedig gyakran tanácstalanok, mikor, melyik esedékes éppen, és mit kell róluk tudni. A probléma megoldására jött létre a VaccInTime oldal, egy okos SMS rendszer, mely tíz nappal előre emlékezteti a szülőket gyermekük soron következő védőoltásaira, és segít eligazodni az oltásokkal kapcsolatos tudnivalókban. A szolgáltatás ingyenes és egy szülő több gyermekének oltásait is fejben tartja a szülők helyett.

Hogy álljunk fejben hozzá az államvizsgához?

Az államvizsgák során nagyon fontos, hogy hogyan kapcsolunk ki a tanulás közben, hogyan dolgozzuk fel azt a sokszor mérhetetlen anyagot, amit elénk kérdezhetnek tőlünk. Nem csak az lehet azonban fontos, hogy mit fogyasztunk, hogyan mozgunk kikapcsolódásképpen, hanem az is, hogy egyáltalán fejben hogyan állunk hozzá ehhez az egészhez.

Edzés sminkben?

A tökéletes futós instaklisék talpig sminkben és egyetlen rakoncátlan tincs nélkül ábrázolják az edzés végén fotózkodó nőket. Izzadságfolt nélkül. Kipirult arc nélkül. Nem ám a csapvíz alá tartott vörös fejjel, mint én egy éve a nyári 38 fokos maraton után. Van némi kontraszt.

Kullancsveszély!

Ugyan kullancsencephalitis elleni védőoltás van, de aki jártas a témában, tudja, hogy Lyme kór ellen nincs oltás. A beadható oltás ugyanis nem véd a kullancsok által gyakran terjesztett másik betegség, a Lyme-kór ellen!