Menü

Az érzelmi megcsalásról

Hol a határ a férfi és nő közötti szoros barátság és az érzelmi megcsalás között? Nehéz megmondani, éppen ezért gyakran maga a megcsaló fél sincs tisztában vele, hogy viselkedésével a párkapcsolatát veszélyezteti.

Panaszkodunk neki a párkapcsolatunkról

A szakértő hangsúlyozza, hogy az emberek nem feltétlenül azért kezdenek el panaszkodni párkapcsolatukról kedvenc kollégájuknak, mert érzelmi viszont szeretnének kezdeni - gyakran teljesen ártatlanul, bármilyen hátsó szándék nélkül kezdődik a dolog. A panaszkodás azonban - főleg ha a harmadik fél is megnyílik az ő párkapcsolati problémáiról - szoros köteléket tud kialakítani a két ember között. A szakértő szerint ha azon kapjuk magunkat, hogy párunkról pletykálkodunk, álljunk meg egy percre, és gondoljuk végig, miért is tesszük, amit teszünk.

Folyamatosan próbálunk a kedvére tenni

Egy példa: párunknak születésnapja lesz, elmegyünk neki ajándékot vásárolni, nézelődés közben pedig meglátunk egy praktikus almahámozót. Ekkor leküzdhetetlen vágyat érzünk arra, hogy megvegyük azt kedvenc kollégánknak, mivel eszünkbe jut, hogy egyszer arról panaszkodott, hogy mennyire utálja megpucolni az almákat. Persze, magyarázhatjuk viselkedésünket azzal, hogy csak figyelmesek akarunk lenni, de valójában megint csak egy csomó mentális energiát ölünk abba, hogy párunk helyett egy harmadik személynek kedveskedjünk.

Ha titkolja az üzeneteit - Nyilván nem kell minden egyes üzenetről beszámolnia egyik félnek sem, de ha korábban nem ez volt jellemző, hogy látványosan nem meri megnyitni az üzeneteket, esetleg töröl valamit, még mielőtt meglátnád, akkor érdemes rákérdezni, hogy mi is van a háttérben. Ez egyébként nemcsak az érzelmi hűtlenségre, hanem a testi megcsalásra is jellemző.

A társkereső is megcsalásnak számít

Bár az érzelmi megcsalásnak nincsenek mindig konkrét jelei és bizonyítékai, egy aktívan üzemeltetett profil a társkereső oldalon elég egyértelmű bizonyíték. Egy kutatás bebizonyította, hogy a randioldalakról kicsit mást gondolnak a nők és a férfiak egy kapcsolat alatt: míg az előbbiek szerint egyértelműen megcsalás, még úgy is, ha a pasik valószínűleg soha nem fognak találkozni azzal a lánnyal, akivel éppen beszélgetnek, a férfiak jelentős része szerint nem bűn egy-egy ártatlan üzenetváltás.

Együtt jár-e az érzelmi megcsalás fizikaival? Melyik a rosszabb?

Ez általában az egyik első kérdés, ami megfogalmazódik abban, akit megcsaltak: történt is valami, vagy „csak” érzelmekről, vágyakozásról van szó. Vagy éppen fordítva: a fizikai kapcsolatban voltak is érzelmek, vagy azért még mindig engem szeret a párom?

Nehéz megmondani, hogy ezek közül melyik verzió a rosszabb, ugyanis van, akinek éppen az esik rosszabbul, hogy ha egy érzelemmentes kalandért rúgja fel a kapcsolatot a másik fél, és jobban megértené, ha érzelmekről szólna a dolog, másnak pedig éppen az a nehéz, hogy a párja máshoz, vagy máshoz is kötődik érzelmileg. Egyénileg változó, hogy ki melyik verziót éli meg rosszabbul.

Kommunikáljunk őszintén az érzéseinkről, akár melyik oldalon is vagyunk!

Szerző: Udvari Fanni

A transzgenerációs hatások nyomában

A transzgenerációs hatások, vagyis azok a szemléletek, viselkedésminták, gondolkodási formák, melyeket felmenőink hagytak ránk örökül, a pszichológiai kutatások fontos részterülete.

A férfiak érzelmi kifejezőeszközei

Nem szívesen beszélnek róla, nem ismerik be, de a felmérések azt igazolják, hogy a férfiak több mint egyharmada időről időre magányosnak érzi magát. Többségük elvált, özvegy, agglegény vagy egyszerűen az elköteleződéstől tartó férfi, aki nehezen nyit a párkapcsolat vagy új barátok felé, ha régen él magányos farkasként.

Dolgok, amiket nehezen vallanak be a férfiak

Számtalan közhellyel tömik a kisfiúk fejét a felnőttek (a fiúk nem sírnak, nem lehetnek gyengék, mindig bátornak kell lenni, ne mutassák ki érzéseiket stb.) Nem csoda hát, ha az erősebb nem képviselői felnőttként sem mindig merik/tudják kimutatni érzéseiket és kimondani azt, amit valójában gondolnak.

A szeretethiány következményei

A gyerekkorban szerzett szeretethiánnyal mindannyian mást kezdünk. Van, aki folyamatosan tovább keresi, és addig meg nem áll, míg meg nem találja.

A párkapcsolat típusai

Mindenki tudja: a férfi és a nő különböznek egymástól. A férfi mindent meg akar ismerni, az egészre koncentrál, hódításra, birtoklásra vágyik. A nő az, aki apró részletekből összerakja az egészet, aki összetartja vagy helyreállítja a család egységét, óvja azt, amit közösen létrehoztak.