Menü

Az érzelmi megcsalásról

Hol a határ a férfi és nő közötti szoros barátság és az érzelmi megcsalás között? Nehéz megmondani, éppen ezért gyakran maga a megcsaló fél sincs tisztában vele, hogy viselkedésével a párkapcsolatát veszélyezteti.

Panaszkodunk neki a párkapcsolatunkról

A szakértő hangsúlyozza, hogy az emberek nem feltétlenül azért kezdenek el panaszkodni párkapcsolatukról kedvenc kollégájuknak, mert érzelmi viszont szeretnének kezdeni - gyakran teljesen ártatlanul, bármilyen hátsó szándék nélkül kezdődik a dolog. A panaszkodás azonban - főleg ha a harmadik fél is megnyílik az ő párkapcsolati problémáiról - szoros köteléket tud kialakítani a két ember között. A szakértő szerint ha azon kapjuk magunkat, hogy párunkról pletykálkodunk, álljunk meg egy percre, és gondoljuk végig, miért is tesszük, amit teszünk.

Folyamatosan próbálunk a kedvére tenni

Egy példa: párunknak születésnapja lesz, elmegyünk neki ajándékot vásárolni, nézelődés közben pedig meglátunk egy praktikus almahámozót. Ekkor leküzdhetetlen vágyat érzünk arra, hogy megvegyük azt kedvenc kollégánknak, mivel eszünkbe jut, hogy egyszer arról panaszkodott, hogy mennyire utálja megpucolni az almákat. Persze, magyarázhatjuk viselkedésünket azzal, hogy csak figyelmesek akarunk lenni, de valójában megint csak egy csomó mentális energiát ölünk abba, hogy párunk helyett egy harmadik személynek kedveskedjünk.

Ha titkolja az üzeneteit - Nyilván nem kell minden egyes üzenetről beszámolnia egyik félnek sem, de ha korábban nem ez volt jellemző, hogy látványosan nem meri megnyitni az üzeneteket, esetleg töröl valamit, még mielőtt meglátnád, akkor érdemes rákérdezni, hogy mi is van a háttérben. Ez egyébként nemcsak az érzelmi hűtlenségre, hanem a testi megcsalásra is jellemző.

A társkereső is megcsalásnak számít

Bár az érzelmi megcsalásnak nincsenek mindig konkrét jelei és bizonyítékai, egy aktívan üzemeltetett profil a társkereső oldalon elég egyértelmű bizonyíték. Egy kutatás bebizonyította, hogy a randioldalakról kicsit mást gondolnak a nők és a férfiak egy kapcsolat alatt: míg az előbbiek szerint egyértelműen megcsalás, még úgy is, ha a pasik valószínűleg soha nem fognak találkozni azzal a lánnyal, akivel éppen beszélgetnek, a férfiak jelentős része szerint nem bűn egy-egy ártatlan üzenetváltás.

Együtt jár-e az érzelmi megcsalás fizikaival? Melyik a rosszabb?

Ez általában az egyik első kérdés, ami megfogalmazódik abban, akit megcsaltak: történt is valami, vagy „csak” érzelmekről, vágyakozásról van szó. Vagy éppen fordítva: a fizikai kapcsolatban voltak is érzelmek, vagy azért még mindig engem szeret a párom?

Nehéz megmondani, hogy ezek közül melyik verzió a rosszabb, ugyanis van, akinek éppen az esik rosszabbul, hogy ha egy érzelemmentes kalandért rúgja fel a kapcsolatot a másik fél, és jobban megértené, ha érzelmekről szólna a dolog, másnak pedig éppen az a nehéz, hogy a párja máshoz, vagy máshoz is kötődik érzelmileg. Egyénileg változó, hogy ki melyik verziót éli meg rosszabbul.

Kommunikáljunk őszintén az érzéseinkről, akár melyik oldalon is vagyunk!

Szerző: Udvari Fanni

Nemcsak támogató szülők léteznek

A szülők szeretete, nevelése és támogatása nélkül nem lennénk ott, ahol vagyunk – mondják sokan. A pszichológia jeles képviselői valamennyien egyetértenek abban, hogy a szülőkkel való kapcsolat és a szülők hatása meghatározza a személyiségünket. De ez nem mindig pozitív hatás.

A megalkuvás lélektana

Bonyolult rendszerünk számtalan önvédelmi mechanizmust alkot magának, s ezek a mechanizmusok könnyen alakulnak át szokássá. A megalkuvás is egy olyan cselekedet, amelyet annál könnyebben teszünk meg, minél többször van rá szükség.

Szeretjük, ha fáj?

Ha az egyik legfurcsább emberi szokást kellene említenem, a fájdalomhoz és bánathoz való ragaszkodás lenne az. Valamiért szeretünk a negatív dolgokba kapaszkodni. De mi ennek az oka, és hová vezethet?

Úristen, terhes a feleségem!

Bizony, nemcsak az anya, de az apuka is babát vár. Mi történik a babavárás alatt, mi játszódik le a férfiakban? Mi mindenre kell felkészülnie egy leendő apukának, s miben segítheti a várandós feleségét? Nos, rengeteg mindenben.

Jó-e, ami jó, ha nem tudja senki?

Számos dolognak örülünk napjaink folyamán. Ez az öröm garantálja az állandó motivációt is. De igazi boldogságot okozhat-e valami, amiről csak mi tudunk? Vagy az örömünkkel való dicsekvés szükséges az örömök megéléséhez?