Menü

Terhességi visszerek

Mikor az első két fiammal voltam várandós, nem volt ilyen problémám, most azonban harmadik terhességem közepén valami rettenet, miket látok a lábamon, s eléggé rontja az összképet. Mit lehet kezdeni a terhességi visszerekkel és mi a megelőzés módja?

Megpattant hajszálerek, kidudorodó kékes vastagabb erek a lábon és máshol… A visszerek nemcsak esztétikai szempontból hagynak kivetnivalót maguk után, de egészségi okokból is kockázatosak. A terhesség azért is okozhatja a visszeresség kialakulását, mert a testben ilyenkor eleve extra mennyiségű vér termelődik, ami pedig extra nyomást is jelent az erekre mindenhol, de különösen a lábon.

Számomra némiképp megnyugtató hír, hogy elvileg, ha korábban nem voltak jelen genetikailag, a szülés után néhány hónappal gyakran visszahúzódnak. Akinél fennáll a veszélye a visszerességnek (ő pedig férfi létére nálunk a férjem), azoknak folyamatos orvosi kontroll és vizsgálat, ultrahang szükséges, ugyanis a visszér begyulladhat és növeli a vérrögképződés rizikóját.

Mit lehet tenni a várandósság alatt, ha ezzel a problémával szembesülünk, vagy a megelőzésre szeretnénk koncentrálni?

Először is, hagyjuk a vért keringeni! Amikor csak lehet, polcoljuk fel a lábunkat, én rendszeresen felteszem egy székre, ha leülök. (már a munkahelyemen is simán, illem ide, vagy oda). Fontos, hogy mozogjunk rendszeresen, mindenképp járjunk gyalog, iktassunk be sok sétát a napirendünkbe és viseljünk kényelmes cipőket. Ez várandósság alatt nem is lehetne másképp. Nem tudom elképzelni, hogy nagy pocakkal tűsarkúban mutatványozzak a szatyraimmal, hazafelé a boltból, két gyerek után loholva.

Nagy gonddal kell kezelni a súlygyarapodást is, s figyelni rá, hogy indokolatlanul ne hízzunk sokat, pláne, ha magasabb testsúlyról kezdtük a terhességet.

A megfelelő vitaminok, étrendkiegészítők és elegendő folyadékfogyasztás is segítségünkre lehet.

A hideg-meleg vizes lábzuhany tusolás végén serkenti a vérkeringést.

Tusoljuk lábainkat rendszeresen hűvös (nem jéghideg!) vízzel a lábfejtől a comb irányába haladva. Ez a módszer erősíti a vénákat.

Mi lehet a megoldás a terhesség után?

Törekedni kell az egészséges életmódra, a túlsúly leadására. Minden plusz kiló külön megterhelést jelent a lábaknak, s megnehezítik a vénás vér visszaáramlását a szív felé.

A sok ülés és a sok ácsorgás sem tesz jót a vénáknak. Ezzel szemben a séta, a gyaloglás és a futás, illetve a kerékpározás, a túrázás, az úszás és a lábtorna igen, mivel mindezen tevékenységek közben edződnek a láb izmai.

Ha azonban a visszerek a szülést követően pár hónappal sem múlnak el, akkor érdemes orvoshoz fordulni és konzultálni a kezelésről.

Martinka Dia

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.