Menü

Lassú fogyás okai

Sajnos vannak olyan betegségek, amik természetükből adódóan gátolják a fogyást, gyakran épp a zsír raktározására ösztönzik a szervezetet.

Egyesek olyan gyorsan használják fel a kalóriákat, hogy viszonylag sokat ehetnek büntetlenül, míg mások szervezetének a működéséhez elegendő kevesebb is. Utóbbi csoportba tartozók éppen ezért hízékonyabbak, mivel a fel nem használt energiát elraktározzák, zsírpárnák formájában. Ezek szerencsére legtöbbször mozgással és egészséges étrenddel eltüntethetőek, azonban vannak olyan esetek, amikor a lassú fogyás mögött betegség húzódik meg.

Ehhez előbb alapos önmonitorozás szükséges, egy hónapig, étkezési és edzésnaplóval, kalóriaszámolással, az italokat is feltüntetve, hogy kiderüljön, valóban mindent betart-e az ember. Megvan-e a fogyáshoz szükséges kalóriadeficit, nincs-e nassolás, alkoholfogyasztás, ami elfelejtődött, elegendő-e a mozgás. Ha úgy találod, hogy igen, mindent megtettél, akkor konzultálj szakorvossal, aki kivizsgál. A nehéz fogyás hátterében a következő betegségek állhatnak.

Inzulinrezisztencia gyakran PCOS mellett, vagy hatására jelentkezik, következményeként metabolikus szindróma alakulhat ki, ami hastájéki hízáshoz vezet. Látványos tünetei közé tartoznak az állandó szomjúság- és éhségérzet, illetve a menstruációs zavarok.

A változókor ugyan nem betegség, hanem állapot, amit a hormonháztartás változásai idéznek elő. Az ösztrogén szintjének csökkenése elhízáshoz vezet, amit ebben az időszakban sokan tapasztalnak, látványos tünetei a hőhullámok és a hangulatingadozások.

Az alapanyagcseréje mindenkinek fedezi azt a szintű energiát, ami ahhoz szükséges, hogy életben maradjunk, tehát az alapvető életműködésünkhöz (légzés, emésztés, idegrendszer működése, stb.) . Az alapanyagcsere mértéke mindenkinél más és más, sok tényező befolyásolja, például nemünk, testmagasságunk, korunk, sőt, a korábbi sikertelen fogyókúrák is.

Attól függően, hogy mennyire élünk aktív életet, mennyit, milyen intenzitással sportolunk, növelni, vagy inkább csökkenteni szeretnénk testsúlyunkat, az alapanyagcserénket fedező energiabevitelt különböző mértékben kell növelni. Növelni, semmiképp sem csökkenteni!

Abban az esetben ugyanis, ha kevesebb energiát viszünk be az alapanyagcserénknél, a negatív energiamérleg miatt természetesen fogyni fogunk, hiszen több energiát égettünk el, mint amennyit bevittünk, szervezetünk azonban takarékos üzemmódba fog kapcsolni, le fogja csökkenteni az alapanyagcsere mértékét, saját védelme érdekében.

Az ideális az egészséges táplálkozás elvein alapuló fogyókúrával heti 0,5-1 kg mínuszt lehet elérni. Ez jóval kedvezőbb, mint a heti 5-6 kg leadása, mert a szervezetet kevésbé terheli meg, és a gyors fogyást követő gyors visszahízástól (a jojó effektustól) sem kell tartani. Emellett lassú fogyás esetén a bőr rugalmassága is megtartható.

Szinte hihetetlen, de az egyik leggyakoribb hiba a fogyásnál, hogy valaki túl keveset eszik.

Ha túl keveset eszel, szervezeted azonnal alkalmazkodik a kevés kalóriához, és ehhez igazodva lelassítja az anyagcserét is. A fogyás pedig megáll vagy nagyon lelassul.

Szintén gyakran előforduló hiba, amikor valaki nem tesz eleget a fogyásért. Például, ha valaki csak zsírégető tablettákra és fogyasztószerekre hagyatkozik, reménykedve bedől a reklámoknak, s semmit vagy csak nagyon keveset változtat étrendjén és/vagy életmódján, fogyása legjobb esetben is csak átmeneti lesz.

Nem megvalósíthatatlan néhány kilónyi súlyfelesleget leadni, de 10-20 kiló súlytöbblettől semmiképp sem ajánlatos 1-2 hónap alatt megszabadulni, vélik a dietetikus szakemberek.

Szerző: Udvari Fanni

Milyen vitaminokat szedjünk télen?

Télen különösen fontos odafigyelni, hogy a szervezetünk elegendő vitaminhoz jusson. Azonban melyiket és mikor vegyük be? Lehet reggeli előtt vagy szigorúan csak étkezés után? És mi a helyzet akkor, ha más gyógyszereket is szedünk?

Mire figyeljenek a cukorbetegek karácsonykor?

Mit tehet, aki betegség miatt nem fogyaszthat kedvére az ünnepi ínycsiklandó falatokból, édességekből?

Lúgosító ételek nyomában

Ha lúgosítani szeretnél, tudnod kell, hogy mely ételek váltanak ki lúgosító hatást a szervezetedben. Az alap elmélet az, hogy bármilyen ételt ehetsz, azonban néhány étel lúgosabb, mint a többi.

Ínycsiklandozó diétás lasagne

Lasagnét mindenki ismeri . Szénhidrátban dúskáló tésztalapok között a darált hús és a sok sajt dobja fel az ízélményeket. Na meg a zsírbevitelünket. Igen, igen… a diétázók fájó szívvel könyvelhetik el, amíg a kalóriák meg vannak számlálva, addig bizony a lasagne sem fog az asztalra kerülni!

Elalvás előtti rángatózás okai

Stressz, az izmok természetes rándulása és az alkohol is okozhatja a kellemetlen rángatózást, amit egyesek elalváskor tapasztalnak - már ha felébrednek rá. Mindezen túl azonban súlyos betegség előjele is lehet, ha rendszeresen előfordul.