Menü

Kevés folyadék hatásai

Az emberi szervezet körülbelül 75 százalékát víz alkotja. Ez az életkor függvényében változhat, és szerveink is eltérő mértékben tartalmazzák az éltető nedűt. A tüdő 90%-a víz, az izmok 75%-a, az agy pedig 85%-ban tartalmazza azt.

Nem véletlen tehát, hogy a nem megfelelő mennyiségű vízfogyasztás alapvetően nyomja rá közérzetét közérzetünkre és egészségi állapotunkra. A víz szállítja a tápanyagokat a szervezetben, gondoskodik a felesleges melléktermékek eltávolításáról, a belélegzett levegő párásításáról, és persze fontos belső szerveinket is víz alkotja egyfajta rugalmas burkolatként. Lényeges tehát, hogy minden nap gondoskodjunk minimum három liter víz fogyasztásáról, ellenkező esetben egészségünk láthatja kárát annak, ha nem figyelünk erre.

A bőrszárazsággal kapcsolatban sokan azt gondolják, hogy mindössze a nem megfelelő tisztálkodó szerek lehetnek a felelősek. Tény pedig, hogy a bőr 80%-ban vizet tartalmaz, így ennek a mennyiségnek a csökkenése egyértelműen száraz bőrt eredményez. A szervezet ugyanis dehidratált állapot esetében elsősorban a nem létfontosságú szervektől vonja el a nedvességet, így például a bőrtől. A hidratálásra a szépség érdekében is érdemes lehet odafigyelni, ugyanis a kiszáradt bőr gyorsabban öregedik, ráncok jelennek meg rajta. Jó hír viszont, hogy amint elkezdesz ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre, azt bőröd is meghálálja

Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy akár életveszélyes állapot is kialakulhat abból, ha nem iszunk eleget. Ha tartósan túl kevés folyadékhoz jut ugyanis a szervezet, akkor a vér besűrűsödik, amit a szív nehezebben tud a szervezetben áramoltatni. Ennek nem csak szívproblémák lehetnek a következményei, hanem akár agyvérzés is.

A szénhidrátokat a szervezet közvetlenül a folyadékokkal együtt tárolja. Ezért adunk le néhány kilót akkor, amikor kizárjuk a szénhidrátokat az étrendünkből. Ez valóban jól mutat a mérlegen, de nem tesz jót a hidratációs szintünknek. Ráadásul mivel az olyan szénhidrátok, mint a zabkása, a teljes kiőrlésű gabonából készült tészta vagy a barna rizs a főzés során magukba szívják a vizet, fogyasztásukkal a hidratáció szintjét is növelhetjük. Ha azonban kizárod ezeket az étrendedből, akaratlanul a folyadékbeviteled szintjét is csökkented.

Az edzés utáni kiszáradásra általában úgy tekintünk, mint a profi sportolók problémája, pedig valahányszor izzadásig folytatsz egy testmozgást, a szervezet vizet veszít. Ha pedig hétről hétre mindig többet izzadsz ki, mint amennyit visszapótolsz, végül dehidratáció alakulhat ki

Ha már nehezen tudod megjegyezni, hogy eleget igyál a nap folyamán, érdemes egy kis játékot játszani: tarts mindig egy pohár vizet a kezed ügyében, és minden nap vezess összesítést az elfogyasztott mennyiségről.

Szerző: Udvari Fanni

Menstruáció környezettudatosan

Menstruációs termékek, amik nemcsak kényelmesek, de a környezetünknek sem jelentenek terhet.

Hogyan óvjuk a hajunkat télen?

A hajunk megfelelő ápolása mindig kiemelten fontos, így van ez télen is, hiszen téliesre fordult az időjárás, néhol már havazik is, a házakban pedig szobahőmérséklet van. A ki-be járkálás által generált radikális hőmérsékletváltozás vagy a sapka (fontosságának ellenében) is megterhelheti a hajkoronákat.

A szénsav hatása az egészségre

A buborékos ásványvíz két fő összetevője a víz és a szénsav. Utóbbi azonban idővel gyengítheti a fogzománcot. Szerencsére a szénsav egy viszonylag gyenge sav, és a károsító hatása nagyon lassan bontakozik ki. Más a helyzet azonban, ha ízesített változatot vagy cukrozott üdítőt fogyasztunk.

Hidratáció fontossága télen

A legtöbbször a nyári időszakban hívjuk fel a figyelmet a megfelelő hidratáció fontosságára, és ennek egy egész egyszerű oka van.

Tartsunk heti egy nap böjtöt

A böjt azt jelenti, hogy nem eszünk semmit. A böjt tisztítja az elmét, gyógyít, és leolvasztja a kilókat. Normál esetben a böjt több napig tart, mert sok pozitív hatása csak hosszabb böjti időszak után jelentkezik.