Menü

Kevés folyadék hatásai

Az emberi szervezet körülbelül 75 százalékát víz alkotja. Ez az életkor függvényében változhat, és szerveink is eltérő mértékben tartalmazzák az éltető nedűt. A tüdő 90%-a víz, az izmok 75%-a, az agy pedig 85%-ban tartalmazza azt.

Nem véletlen tehát, hogy a nem megfelelő mennyiségű vízfogyasztás alapvetően nyomja rá közérzetét közérzetünkre és egészségi állapotunkra. A víz szállítja a tápanyagokat a szervezetben, gondoskodik a felesleges melléktermékek eltávolításáról, a belélegzett levegő párásításáról, és persze fontos belső szerveinket is víz alkotja egyfajta rugalmas burkolatként. Lényeges tehát, hogy minden nap gondoskodjunk minimum három liter víz fogyasztásáról, ellenkező esetben egészségünk láthatja kárát annak, ha nem figyelünk erre.

A bőrszárazsággal kapcsolatban sokan azt gondolják, hogy mindössze a nem megfelelő tisztálkodó szerek lehetnek a felelősek. Tény pedig, hogy a bőr 80%-ban vizet tartalmaz, így ennek a mennyiségnek a csökkenése egyértelműen száraz bőrt eredményez. A szervezet ugyanis dehidratált állapot esetében elsősorban a nem létfontosságú szervektől vonja el a nedvességet, így például a bőrtől. A hidratálásra a szépség érdekében is érdemes lehet odafigyelni, ugyanis a kiszáradt bőr gyorsabban öregedik, ráncok jelennek meg rajta. Jó hír viszont, hogy amint elkezdesz ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre, azt bőröd is meghálálja

Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy akár életveszélyes állapot is kialakulhat abból, ha nem iszunk eleget. Ha tartósan túl kevés folyadékhoz jut ugyanis a szervezet, akkor a vér besűrűsödik, amit a szív nehezebben tud a szervezetben áramoltatni. Ennek nem csak szívproblémák lehetnek a következményei, hanem akár agyvérzés is.

A szénhidrátokat a szervezet közvetlenül a folyadékokkal együtt tárolja. Ezért adunk le néhány kilót akkor, amikor kizárjuk a szénhidrátokat az étrendünkből. Ez valóban jól mutat a mérlegen, de nem tesz jót a hidratációs szintünknek. Ráadásul mivel az olyan szénhidrátok, mint a zabkása, a teljes kiőrlésű gabonából készült tészta vagy a barna rizs a főzés során magukba szívják a vizet, fogyasztásukkal a hidratáció szintjét is növelhetjük. Ha azonban kizárod ezeket az étrendedből, akaratlanul a folyadékbeviteled szintjét is csökkented.

Az edzés utáni kiszáradásra általában úgy tekintünk, mint a profi sportolók problémája, pedig valahányszor izzadásig folytatsz egy testmozgást, a szervezet vizet veszít. Ha pedig hétről hétre mindig többet izzadsz ki, mint amennyit visszapótolsz, végül dehidratáció alakulhat ki

Ha már nehezen tudod megjegyezni, hogy eleget igyál a nap folyamán, érdemes egy kis játékot játszani: tarts mindig egy pohár vizet a kezed ügyében, és minden nap vezess összesítést az elfogyasztott mennyiségről.

Szerző: Udvari Fanni

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?

Tippek a frontot okozó tünetek ellen

Az időjárás, a frontok alakulása sokunk életét befolyásolja napi szinten, akár tudunk róla, akár nem. Vannak ugyanis, akik nem is hozzák összefüggésbe az időnkénti elviselhetetlen fejfájásukat, ízületi fájdalmaikat, rossz közérzetüket, például egy közelgő melegfront érkezésével.

A D-vitamin túladagolás veszélyei

Abban az esetben beszélünk D-vitamin túladagolásról, ha táplálék kiegészítők formájában magas dózisban és hosszú távon fogyasztjuk ezt a zsírban oldódó vitamint. Lássuk, hogy milyen okai, tünetei és veszélyei lehetnek a D-vitamin túladagolásának.

Melyek az inzulinrezisztencia tünetei?

Szervezetünkben egyáltalán nem mindegy, milyen a vércukorszintünk. Ennek szabályozásában tölt be fontos szerepet az inzulin. Inzulinrezisztencia esetében a sejtek "éheznek", ugyanis a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására, nem veszik fel a cukrot, és lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy sejtbe a cukor bejuthasson.

Az endometrózisról

Március 28. az endometrózis világnapja. Az endometrózis egy nagyon komoly megbetegedés, világszerte nagyjából 70 millió nőt érint. Észrevétele nem lehetséges ultrahanggal, csak műtéti úton. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az egészségügyi szűrések fontosságát, és bizonyos tünetekre való figyelmet!