Rákellenes ételek
- Dátum: 2020.07.08., 11:12
- Martinka Dia
- alkoholfogyasztás, alvás, barát, betegség, cigaretta, családtag, daganat, életmód, elkerül, étkezés, étrendkiegészítők, fűszernövények, gyümölcs, harc, húsfogyasztás, káros anyag, kávé, koffein, kollega, megelőz, meggyógyít, organikus, rák, rost, só, székrekedés, szomszéd, új ízek., vitaminok, zöldség, zsírbevitel
Ma már sajnos mindenki ismer olyan szomszédot, barátot, kollégát, vagy sajnos közvetlen közeli vagy távoli családtagot, aki megküzdött a rákbetegséggel, vagy aki netán sajnos elveszítette a harcot vele. Szomorú, alattomos, kegyetlen betegség, olykor villámgyors lefolyású, máskor sok szenvedéssel ér véget. Elkerülni, kivédeni, meggyógyítani nem lehet, de a megelőzésben van némi szerepe azért az életmódnak.

Nagyon kevés só, alkalmankénti mértékletes alkoholfogyasztás és a lehető legkevesebbnél is kevesebb cukor, ám annál több zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona és egészséges zsírok. A hagyományos éttermi aznapi rántott húsos menü, a gyorsétterem, a hamburger, a túlzásba vitt koffeinfogyasztás és a kevés alvás pedig kerülve.
Ha ezeknek az életmódbeli elveknek ellentétesen élünk, bizonyos betegségek, daganatok előszobájába lépegetünk.
A felesleges és káros anyagokat már akkor bevittük a szervezetbe, amikor még nem is ettünk semmit, de már a harmadik kávét kortyoljuk két cigivel, pedig még nincs dél és megittunk egy doboz energiaitalt is, meg cukros üdítőt, esetleg kólát, csak ma, mert éjjel valamiért nem aludtunk jól.
A lift alap, lépcsőzésről szó sincs, a boltig való elgyaloglást elvből elutasítjuk.

Kétóra netezés és egy óra tévézés után felháborodva dobjuk vissza a kifogást: „nekem sportolni nincs időm!”
A rosttal hogy állunk? A székrekedésre bekapunk valami hashajtót, esetleg rendszeresen, amihez hozzászokik a szervezetünk és anélkül már nem is megy, pedig egy kis rostdús táplálék, kiskanál útifű maghéj vagy lenmag egy pohár vízben csodákat tesz, ahogy némi aszalt gyümölcs is és a sport pikk-pakk rendbeteszi az emésztést.
Napi 30-40 gramm rostot kellene fogyasztani! Főtt zöldségek, nyers saláták, s egy kis idénygyümölcs!
A mesterséges vitaminoknak nem vagyok híve, de az organikus étrendkiegészítőket és ásványi anyagokat, fontos nyomelemeket, kollagént mindenkinek receptre írnám, nagyon fontos azonban tudni, hogy ezek nem váltják ki a helyes étkezéseket, csak kiegészítik, ahogy a neve is mutatja.
Húsfogyasztásnál fontos szempont a fehér húsok előtérbe helyezése a vörös húsokkal szemben, s a heti 2-3 alkalommal elfogyasztott húsételek bőven fedezik a szükségletet, nem kell és nem is ajánlott minden nap húst enni. A „húst hússal” elv nem szolgálja az egészséges táplálkozást és a rengeteg zsír sem, bár tudom, ezzel a kijelentéssel most sokak szemében népszerűtlen leszek.

Nagyon jótékony dolog a párolás, a sütőzacskó használata, a „jó” zsírok és hidegen sajtolt olajok mértékletes fogyasztása.
A sófogyasztás csökkentésével együtt kipróbálhatunk izgalmas és új fűszernövényeket, ízeket.
Az életmód megváltoztatásával úgy gondolom nemcsak a rák és egyéb daganatos betegségek kialakulásának esélyét csökkentjük nagymértékben, de új ízeket is megismerhetünk, új ízvilággal is kísérletezhetünk. Minden szempontból megéri megpróbálni eszközölni néhány reformváltoztatást.
Martinka Dia
Nyugalom a rohanásban – így őrizheted meg a mentális egyensúlyod a mindennapokban
A modern életvitel tempója sokszor felülmúlja a szervezet alkalmazkodóképességét. A folyamatos információáradat, a munkahelyi nyomás és a teljesítménykényszer miatt egyre többen érzik úgy, hogy nehéz megtalálniuk a lelki egyensúlyt. Pedig a mentális egészség megőrzése nem luxus – hanem alapfeltétel ahhoz, hogy jól működjünk testileg és lelkileg egyaránt.
Hogyan csökkenthetjük a demencia kockázatát tudatos életmóddal?
A demencia – amelynek leggyakoribb formája az Alzheimer‑kór – komoly kihívás mind az érintettek, mind a hozzátartozóik számára. Egyre több kutatás mutat rá, hogy bár a genetikai tényezők nem befolyásolhatók, az életmódbeli kulcselemekkel jelentősen csökkenthetjük a kialakulás esélyét.
Autofágia: a test folyamatos tisztító mechanizmusa
A legtöbben nem is hallottak róla, azonban van egy rejtett képességünk, ami sejtszinten fiatalítja a testünket, ez az autofágia. Jelentése szó szerint „önevés”, de ez nem valami hátborzongató folyamat, hanem az egyik legtermészetesebb és leghasznosabb dolog, amit a szervezetünk tehet önmagáért. Ez a ciklikus regeneráció segít megszabadulni a felesleges, sérült alkotóelemektől, hogy helyet adjon az újaknak.
„Terápiás lustaság”: amikor a semmittevés is önápolás
Az elmúlt években a wellness és az önápolás fogalma egyre inkább kitágult. A meditáció, a jóga, a sport vagy a tudatos táplálkozás mellett most egy új irányzat kezd hódítani: a „terápiás lustaság” (therapeutic laziness).
Amit a BEMER-terápiáról tudni érdemes
Egy kezelés, amivel segíthetjük a test öngyógyító folyamatait, ez a BEMER-terápia. Nézzük, miről is van szó.