Menü

Házilag a korpa ellen

A sok férfi és nő életét keseríti meg és teszi kényelmetlenné. A fejbőr hámlása mögött több minden is állhat, ami összefügg a kezelésével is.

A természetes kozmetikumok és szépségápolási termékek jól bevált praktikák, azonban vannak esetek, amikor csak a tüneti kezelésben segítenek, ilyenkor érdemes szakemberhez, jelen esetben bőrgyógyászhoz fordulni.

Két fajtát különböztetünk meg korpásodás esetén, ez a száraz és a zsíros korpásodás. Az első eset arról felismerhető, hogy a fejbőr nem zsíros és a korpadarabok sem ragadnak a hajhoz, ami szintén száraz. Ilyenkor nincs kóros faggyútermelődés és az oka a táplálkozástól a vitaminhiányig sok minden lehet. A zsíros korpásodás esetén a leváló hámsejtek a hajtövekhez „ragadnak”, nehezen lehet eltávolítani őket. Általában a problémát a faggyútermelés során elszaporodó gomba (pityrosporum ovale) okozza, ami normális mértékben minden ember fejbőrén van.

A korpa tehát lerövidítve a fejbőr hámlása, baktériumok, silány minőségi hajápolási termékek is okozhatják.

A mézeskalács készítéséhez is nélkülözhetetlen szódabikarbóna nem csak a konyhában teljesít jó szolgálatot, hanem a hámló fejbőr kezelésére is alkalmas lehet.

Az almaecet hajfényesítésére is használható, de emellett korpa ellen is segítség. Hajmosás után, ötszörös arányban hígítva öntsd a fejbőrre, alaposan masszírozd bele, majd hagyd pihenni negyedóráig, ezt követően pedig bő vízzel öblítsd ki a hajat. Almaecet helyett háztartási ecettel is ki lehet próbálni, hasonló arányban kell hígítani a 20%-os folyadékot.

A teafaolaj is hatékony a korpa ellen, fertőtleníti a fejbőrt. Száraz hajra, a fejbőrre és a hajtövekre kell felvinni a napraforgó vagy olívaolajjal elkevert teafaolajat. Kicsit tovább, akár órákig is rajta lehet hagyni, a lényeg az, hogy fedve legyen zuhanysapkával vagy akár egy törülközővel. A kezelés után szokásos módon mosd ki a hajat.

Hasonló eljárást kíván a joghurt-módszer is. Kicsit nedvesített hajra kell feltenni, bemasszírozni a fejbőrbe, majd az előzőkhöz hasonlóan negyedóra pihenés után alaposan kiöblíteni.

A gyógynövények a korpa ellen küzdelemben is segítséget jelentenek, különösen a babérlevél és az aranypecsétfű. Érdemes először egy kis területen kipróbálni, majd utána alkalmazni az egész fejbőrön.

A korpa házi kezelése hatásos és természetes lehet, azonban valóban fontos felkeresni egy szakembert, aki nemcsak az okokat, de a legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket is fel tudja vázolni.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.