Menü

Házilag a korpa ellen

A sok férfi és nő életét keseríti meg és teszi kényelmetlenné. A fejbőr hámlása mögött több minden is állhat, ami összefügg a kezelésével is.

A természetes kozmetikumok és szépségápolási termékek jól bevált praktikák, azonban vannak esetek, amikor csak a tüneti kezelésben segítenek, ilyenkor érdemes szakemberhez, jelen esetben bőrgyógyászhoz fordulni.

Két fajtát különböztetünk meg korpásodás esetén, ez a száraz és a zsíros korpásodás. Az első eset arról felismerhető, hogy a fejbőr nem zsíros és a korpadarabok sem ragadnak a hajhoz, ami szintén száraz. Ilyenkor nincs kóros faggyútermelődés és az oka a táplálkozástól a vitaminhiányig sok minden lehet. A zsíros korpásodás esetén a leváló hámsejtek a hajtövekhez „ragadnak”, nehezen lehet eltávolítani őket. Általában a problémát a faggyútermelés során elszaporodó gomba (pityrosporum ovale) okozza, ami normális mértékben minden ember fejbőrén van.

A korpa tehát lerövidítve a fejbőr hámlása, baktériumok, silány minőségi hajápolási termékek is okozhatják.

A mézeskalács készítéséhez is nélkülözhetetlen szódabikarbóna nem csak a konyhában teljesít jó szolgálatot, hanem a hámló fejbőr kezelésére is alkalmas lehet.

Az almaecet hajfényesítésére is használható, de emellett korpa ellen is segítség. Hajmosás után, ötszörös arányban hígítva öntsd a fejbőrre, alaposan masszírozd bele, majd hagyd pihenni negyedóráig, ezt követően pedig bő vízzel öblítsd ki a hajat. Almaecet helyett háztartási ecettel is ki lehet próbálni, hasonló arányban kell hígítani a 20%-os folyadékot.

A teafaolaj is hatékony a korpa ellen, fertőtleníti a fejbőrt. Száraz hajra, a fejbőrre és a hajtövekre kell felvinni a napraforgó vagy olívaolajjal elkevert teafaolajat. Kicsit tovább, akár órákig is rajta lehet hagyni, a lényeg az, hogy fedve legyen zuhanysapkával vagy akár egy törülközővel. A kezelés után szokásos módon mosd ki a hajat.

Hasonló eljárást kíván a joghurt-módszer is. Kicsit nedvesített hajra kell feltenni, bemasszírozni a fejbőrbe, majd az előzőkhöz hasonlóan negyedóra pihenés után alaposan kiöblíteni.

A gyógynövények a korpa ellen küzdelemben is segítséget jelentenek, különösen a babérlevél és az aranypecsétfű. Érdemes először egy kis területen kipróbálni, majd utána alkalmazni az egész fejbőrön.

A korpa házi kezelése hatásos és természetes lehet, azonban valóban fontos felkeresni egy szakembert, aki nemcsak az okokat, de a legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket is fel tudja vázolni.

Alap dolgok a szépségünkért

Sokszor a legalapvetőbb dolgok elmulasztásával ártunk a legtöbbet szépségünknek. Bőrünk, hajunk, körmünk, arcunk szépségéhez, egészségéhez elég betartani néhány egyszerű aranyszabályt.

Tippek a karcsú derék eléréséhez

A darázsderék és a lapos has minden nő legnagyobb álma, de a jó hír az, hogy kitartó edzéssel nem lehetetlen elérni. Különösen a téli időszakban érdemes erre odafigyelni, hogy ne közvetlenül a bikiniszezon előtt kapkodjon az ember az alakformálással.

Bűntudat nélkül este 6 után is

Van, hogy csak este 8 körül (és mellesleg farkaséhesen) érek haza. Ilyenkor eddig mindig nagy gondot okozott, hogy mivel csillapítsam az éhségemet, ha a szervezetemet nem akarom megterhelni, és hízni se nagyon szeretnék

Hogyan halványíthatóak a májfoltok?

A májfolt talán az egyik leggyakoribb rendellenessége a bőrnek. Betegségnek talán nem kell nevezni, hiszen ártalmatlan dologról van szó, csupán esztétikailag lehetnek zavaróak, s sok embernek keserítik meg az életét.

Hogy gyorsabban múljon el a szúnyogcsípés

Abban talán mindannyian egyetértünk, hogy a nyár legkellemetlenebb velejárója a szemtelen szúnyogok inváziója, a rovarokat pedig olykor sajnos a szúnyogriasztó szerek sem tartják távol. Mivel csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket?