Fantasztikus leves receptek
A levesről általában az jut eszünkbe, hogy forró és gőzölög, de számtalan hideg változata is létezik. A hideg levesek, mint a gyümölcsleves vagy a gazpacho, esetleg az uborkaleves bármelyik évszakban ehető.
Tejszínes fokhagymakrémleves
hozzávalók / 4 adag
3 ek olívaolaj
2 fej fokhagyma
1 nagy db vöröshagyma
só ízlés szerint
0.5 kávéskanál fehér bors (ízlés szerint)
1 l csirke alaplé (lehet kockából is)
4 dl főzőtejszín (20%-os, de megfelel a 15%-os is)
2.5 evőkanál finomliszt
elkészítés
A fokhagymát és a vöröshagymát apróra vágjuk, megdinszteljük az olajon, sózzuk, borsozzuk.
A lisztet rászórjuk - nem szabad pirítani -, s majd az alaplével felöntjük, folyamatos kavargatás mellett.
30-35 percig főzzük, majd botmixerrel az egészet pürésítjük.
Végül hozzáöntjük a főzőtejszínt, összekavarjuk, s még lassú tűzön körülbelül 5-6 percig forraljuk, főzzük.
Lefedve kissé állni hagyjuk, majd forrón tálaljuk
Tárkonyos pulykaraguleves
hozzávalók / 6 adag
2 ek napraforgó olaj
0.5 kg pulykamell
400 g Bonduelle Vapeur fagyasztott zöldborsó
2 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
1 közepes db zeller
20 dkg csiperkegomba
270 g tejföl
1.5 l alaplé
1 csokor petrezselyem
1 citromból nyert citromlé
2 teáskanál tárkony
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
elkészítés
Olajon lepirítjuk a pulykamellet, amit kockákra vágtunk fel. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáöntjük a felkockázott hagymát, és a hússal együtt tovább pirítjuk.
Rádobjuk a szeletekre vágott fokhagymát, majd hozzátesszük a sárga- és fehérrépát, zellert, gombát és az apróra vágott petrezselymet is. Ezeket aztán megszórjuk egy teáskanál tárkony fűszerrel, és egy kis ideig pároljuk őket. Majd felöntjük az alaplével, és lefedve, kis lángon körülbelül fél óra alatt puhára főzzük a zöldségeket.
A főzés vége felé beleszórjuk a levesbe a zöldborsót is, aminek igazán rövid idő kell, hogy megfőjön.
Ezután egy kis tálkába öntjük a tejfölt, és a forró levesből hozzászedünk levet, amivel kikeverjük, és beleöntjük majd így a levesbe, és jól elkeverjük. Majd egy citrom levét ráfacsarjuk. Még ízlésünknek megfelelően sózzunk, borsozzunk, aztán lehet is fogyasztani!
Zellerkrémleves levesgyönggyel
hozzávalók / 4 adag
A leveshez
1 nagy db zeller
1 nagy db vöröshagyma
3 db leveskocka
szerecsendió ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint (őrölt)
1 ek margarin
1.5 dl főzőtejszín
só ízlés szerint
1 evőkanál finomliszt
2 l víz
A tálaláshoz
5 dkg levesgyöngy
elkészítés
A hagymát és a zellert apró kockára vágjuk.
A margarint felolvasztjuk, rádobjuk a hagymát, elkezdjük párolni, majd hozzáadjuk a zellert is.
Ha már megpárolódott, megszórjuk a liszttel, összekeverjük, majd felengedjük a vízzel. Hozzáadjuk a fűszereket, puhára főzzük.
Ezután leturmixoljuk, és állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejszínt, és jól kiforraljuk. Levesgyönggyel tálaljuk.
Számtalan előnye van, ha levest eszünk! Kalóriát spórolhatunk vele, és akár nassolnivalónak is jó.
Szerző: Udvari Fanni
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.