Fantasztikus leves receptek
A levesről általában az jut eszünkbe, hogy forró és gőzölög, de számtalan hideg változata is létezik. A hideg levesek, mint a gyümölcsleves vagy a gazpacho, esetleg az uborkaleves bármelyik évszakban ehető.
Tejszínes fokhagymakrémleves

hozzávalók / 4 adag
3 ek olívaolaj
2 fej fokhagyma
1 nagy db vöröshagyma
só ízlés szerint
0.5 kávéskanál fehér bors (ízlés szerint)
1 l csirke alaplé (lehet kockából is)
4 dl főzőtejszín (20%-os, de megfelel a 15%-os is)
2.5 evőkanál finomliszt
elkészítés
A fokhagymát és a vöröshagymát apróra vágjuk, megdinszteljük az olajon, sózzuk, borsozzuk.
A lisztet rászórjuk - nem szabad pirítani -, s majd az alaplével felöntjük, folyamatos kavargatás mellett.
30-35 percig főzzük, majd botmixerrel az egészet pürésítjük.
Végül hozzáöntjük a főzőtejszínt, összekavarjuk, s még lassú tűzön körülbelül 5-6 percig forraljuk, főzzük.
Lefedve kissé állni hagyjuk, majd forrón tálaljuk
Tárkonyos pulykaraguleves

hozzávalók / 6 adag
2 ek napraforgó olaj
0.5 kg pulykamell
400 g Bonduelle Vapeur fagyasztott zöldborsó
2 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
1 közepes db zeller
20 dkg csiperkegomba
270 g tejföl
1.5 l alaplé
1 csokor petrezselyem
1 citromból nyert citromlé
2 teáskanál tárkony
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
elkészítés
Olajon lepirítjuk a pulykamellet, amit kockákra vágtunk fel. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáöntjük a felkockázott hagymát, és a hússal együtt tovább pirítjuk.
Rádobjuk a szeletekre vágott fokhagymát, majd hozzátesszük a sárga- és fehérrépát, zellert, gombát és az apróra vágott petrezselymet is. Ezeket aztán megszórjuk egy teáskanál tárkony fűszerrel, és egy kis ideig pároljuk őket. Majd felöntjük az alaplével, és lefedve, kis lángon körülbelül fél óra alatt puhára főzzük a zöldségeket.
A főzés vége felé beleszórjuk a levesbe a zöldborsót is, aminek igazán rövid idő kell, hogy megfőjön.
Ezután egy kis tálkába öntjük a tejfölt, és a forró levesből hozzászedünk levet, amivel kikeverjük, és beleöntjük majd így a levesbe, és jól elkeverjük. Majd egy citrom levét ráfacsarjuk. Még ízlésünknek megfelelően sózzunk, borsozzunk, aztán lehet is fogyasztani!
Zellerkrémleves levesgyönggyel

hozzávalók / 4 adag
A leveshez
1 nagy db zeller
1 nagy db vöröshagyma
3 db leveskocka
szerecsendió ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint (őrölt)
1 ek margarin
1.5 dl főzőtejszín
só ízlés szerint
1 evőkanál finomliszt
2 l víz
A tálaláshoz
5 dkg levesgyöngy
elkészítés
A hagymát és a zellert apró kockára vágjuk.
A margarint felolvasztjuk, rádobjuk a hagymát, elkezdjük párolni, majd hozzáadjuk a zellert is.
Ha már megpárolódott, megszórjuk a liszttel, összekeverjük, majd felengedjük a vízzel. Hozzáadjuk a fűszereket, puhára főzzük.
Ezután leturmixoljuk, és állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejszínt, és jól kiforraljuk. Levesgyönggyel tálaljuk.
Számtalan előnye van, ha levest eszünk! Kalóriát spórolhatunk vele, és akár nassolnivalónak is jó.
Szerző: Udvari Fanni
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.