Menü

Hangulatjavító gyógynövények nyomában

A hangulatingadozás, a lehangoltság és a stressz fárasztó hatása rendkívül megviseli az embert, ám nem muszáj rögtön nyugtató gyógyszerekhez nyúlni, jobb előbb a természetes megoldásokat áttekinteni.

Felnőtt életünk megkerülhetetlen részeként a munkavégzés jelentős időt, fókuszálást és energiát igényel. Pontosan ezért hat ránk nagyon erősen mindaz, amit a munkahelyünkön megélünk.

Hatványozottan igaz ez akkor, ha saját vállalkozást vezetünk és saját cégünk élén teljes erőbedobással álmainkat, vágyainkat valósítjuk meg. Nem árt azonban vigyáznunk! A túlzottan sok munka, a folyamatos „pörgés”, és a túlvállalás óriási stressznek teszi ki a szervezetünket.

Ha nem teszünk semmit, előbb-utóbb betegség dönt le minket a lábunkról, vagy baleset állít meg. De ezt megelőzhetjük egy néhány napos vagy 1-2 hetes megállással is, mely alatt tudatosan lassulunk vissza mentálisan, miközben a testünk is megpihen.

A citromfű mennyei illatát illóanyagainak köszönheti, de kávésavat, cseranyagokat is tartalmaz. Remek idegnyugtató és idegerősítő, de az emésztést is serkenti, oldja a görcsöket.

A levendula méltán kedvelt gyógynövény, finom ízű, ráadásul idegnyugtató, görcsoldó hatással is bír, sőt az étvágyat is javítja. Hatása illóolaj-, cser- és keserűanyag-tartalmának is köszönhető.

A rozmaringban levő illóolajak, cseranyagok élénkítő hatással bírnak, de hatékony izomlazító, és a menstruáció, valamint a klimax mellékhatásait is enyhíti, serkenti a memóriát. Terhesség, epilepszia és érzékeny bőr esetén sem javasolt.

A csipkebogyó a Rosa canina, kutyarózsa nevű bokor termése. Perzsiából származik, az ókorban kutyaharapást is gyógyítottak vele, innen a név. Enyhíti a feszültséget, nyugtatja az idegeket, általános erősítő hatása van. Magas C-vitamin tartalma is ismert: a II. világháború alatt a brit kormány gyűjtötte a lakosság C-vitamin szükségletének fedezése céljából. Hideg vizes áztatással készítünk belőle teát: egy csapott evőkanálnyi csipkebogyót vagy csipkehúst egy óráig hideg vízben áztatunk, utána ugyanabban a vízben felhevítjük az első forrásig, újabb 4 órán keresztül állni hagyjuk, majd megisszuk.

Mivel jó vízhajtó, emésztésjavító és segíti a hólyagműködést, mindenkinek ajánlom a fogyasztását. Rendszeresen is ihatjátok, akár napi 2-3 csészével.

Szerző: Udvari Fanni

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.

A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?

A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.