Menü

Ha leégtünk… (a napon)

A napégés az egyik leggyakoribb baklövésünk nyáron vagy tavasszal, kellemetlen és káros, sőt veszélyes is, de kellő elővigyázatossággal általában megelőzhető. Ha az óvintézkedések ellenére vagy hiányában mégis leégünk, néhány egyszerű módszerrel felgyorsíthatjuk bőrünk regenerálódását.A napon való leégést, bőrünk kipirosodását a legjobb megelőzni, méghozzá magas faktorszámú fényvédő használatával, a déli órákban a napozás kerülésével, árnyékban való tartózkodással (ott is szépen le lehet barnulni). Sokakkal azonban mégis előfordul, hogy megpirul a háta, válla, arca, s ilyenkor napokig szenvednek tőle.

A leégéssel az a legnagyobb probléma, hogy az ultraibolya sugárzás bőrrákot, melanomát okozhat. Emellett a bőrt is szárítja, öregíti.

Az, hogy mennyi idő alatt ég le valaki, mennyi ideig tartózkodhat komolyabb károk nélkül a napon, az alkati dolog. A bőr alapárnyalatától függ, illetve a napon eltöltött idő hosszától, vagy éppen attól, hogy használtunk – e fényvédő krémet és milyen faktorszámút.

A világos és érzékeny bőrűek, a kisgyerekek esetében az 50 faktorszámú napozótejet, napozósprayt keressük, a kreol bőrűek, vagy azok, akik könnyen és gyorsan barnulnak, általában a napégés veszélye nélkül, nekik elég a kisebb faktorszámú napozószerrel bekenniük magukat.

A napégés első tünetei általában a bőr kipirosodása, a fájdalma, forróságérzete. Enyhébb esetekben ez pár napon belül elmúlik, azonban a súlyosabb verzióknál hosszabb gyógyulási idővel kell számolni.

Ha megég a bőr, akkor egy hét múlva hámlani is elkezd, a legsúlyosabb napégés azonban olyan hólyagokat jelent, melyhez orvosi kezelés szükséges, s a fájdalmas hólyagok gyógyulása akár 2 hétig is elhúzódhat.

A bőr regenerálódását segíthetjük napozás utáni hűsítő és hidratáló készítmények használatával a langyos, vagy hűvös vizes tusolás után. Haszálhatunk például aloe verát vagy hiarulonsavat tartalmazó testápolókat, speciális napozás utáni zseléket, s bőségesen fogyasztani folyadékot, teát, vizet.

Ha súlyosabb a napégésünk, s esetleg másodfokú égési sérülésről van szó, akkor már sejtek halnak el. Ilyen esetben vényköteles, gyulladáscsökkentő szerekre is szükség lehet a patikából, amelyeket csak orvos írhat fel.

A bőr előbb-utóbb helyrejön, a leégés elmúlik, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a számos tüneti kezelés nem csökkenti a bőrrák kockázatát, ezért mindig jobb, egyszerűbb, könnyebb, s megfontoltabb, bölcsebb dolog a megelőzést választani.

Martinka Dia

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.