Menü

Ha leégtünk… (a napon)

A napégés az egyik leggyakoribb baklövésünk nyáron vagy tavasszal, kellemetlen és káros, sőt veszélyes is, de kellő elővigyázatossággal általában megelőzhető. Ha az óvintézkedések ellenére vagy hiányában mégis leégünk, néhány egyszerű módszerrel felgyorsíthatjuk bőrünk regenerálódását.A napon való leégést, bőrünk kipirosodását a legjobb megelőzni, méghozzá magas faktorszámú fényvédő használatával, a déli órákban a napozás kerülésével, árnyékban való tartózkodással (ott is szépen le lehet barnulni). Sokakkal azonban mégis előfordul, hogy megpirul a háta, válla, arca, s ilyenkor napokig szenvednek tőle.

A leégéssel az a legnagyobb probléma, hogy az ultraibolya sugárzás bőrrákot, melanomát okozhat. Emellett a bőrt is szárítja, öregíti.

Az, hogy mennyi idő alatt ég le valaki, mennyi ideig tartózkodhat komolyabb károk nélkül a napon, az alkati dolog. A bőr alapárnyalatától függ, illetve a napon eltöltött idő hosszától, vagy éppen attól, hogy használtunk – e fényvédő krémet és milyen faktorszámút.

A világos és érzékeny bőrűek, a kisgyerekek esetében az 50 faktorszámú napozótejet, napozósprayt keressük, a kreol bőrűek, vagy azok, akik könnyen és gyorsan barnulnak, általában a napégés veszélye nélkül, nekik elég a kisebb faktorszámú napozószerrel bekenniük magukat.

A napégés első tünetei általában a bőr kipirosodása, a fájdalma, forróságérzete. Enyhébb esetekben ez pár napon belül elmúlik, azonban a súlyosabb verzióknál hosszabb gyógyulási idővel kell számolni.

Ha megég a bőr, akkor egy hét múlva hámlani is elkezd, a legsúlyosabb napégés azonban olyan hólyagokat jelent, melyhez orvosi kezelés szükséges, s a fájdalmas hólyagok gyógyulása akár 2 hétig is elhúzódhat.

A bőr regenerálódását segíthetjük napozás utáni hűsítő és hidratáló készítmények használatával a langyos, vagy hűvös vizes tusolás után. Haszálhatunk például aloe verát vagy hiarulonsavat tartalmazó testápolókat, speciális napozás utáni zseléket, s bőségesen fogyasztani folyadékot, teát, vizet.

Ha súlyosabb a napégésünk, s esetleg másodfokú égési sérülésről van szó, akkor már sejtek halnak el. Ilyen esetben vényköteles, gyulladáscsökkentő szerekre is szükség lehet a patikából, amelyeket csak orvos írhat fel.

A bőr előbb-utóbb helyrejön, a leégés elmúlik, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a számos tüneti kezelés nem csökkenti a bőrrák kockázatát, ezért mindig jobb, egyszerűbb, könnyebb, s megfontoltabb, bölcsebb dolog a megelőzést választani.

Martinka Dia

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.