Menü

Jól mosol fogat?

A fogak higiéniája, szépsége alapvetően határozza meg arcunkat és közérzetünket is. Egészségükért a legegyszerűbben rendszeres tisztítással tehetünk, de nem mindegy mikor és hogyan mosunk fogat.

A fogproblémák kellemetlen dolgokat, amiket, ha tehetünk jobb elkerülni. Természetesen egy bölcsességfog-műtétet nem lehet megelőzni fogmosással, de a lyukas fogak miatti fájdalmas kezeléseket a helyes fogmosással ki lehet küszöbölni.

Mikor?

Fogorvosok szerint az alapvetően egészséges fogazatú embereknek elegendő a napi kettő, megfelelő ideig tartó fogmosás. Tehát elég reggel és este megmosni, de ez változó lehet. Függ azembertől és a fogak állapotától is. Az időtartam minden esetben minimum 2-3 perc.

Hogyan?

A technika talán még fontosabb is a gyakoriságnál. Az úgynevezett Bass-technika az, ami a leghatásosabbnak bizonyul a legtöbb betegnél. Ennek során a fogkefét félig az ínyre, félig a fogra helyezzük, és enyhén megnyomva kör-körösen mozgatni kezdjük. Ezt megismételjük minimum 15 alkalommal. Az alapos tisztítás során 2-3 foganként haladunk előre, míg az összes fogat megmostuk. A fogak oldala után a rágó felülelteket is tisztítani kell, hasonló módszerrel.

Mivel?

Az sem mindegy, mivel mossuk a fogunkat. A vásárlás során figyelni kell a fogak illetve az íny érzékenységére, ennek megfelelően válasszunk a különböző erősségű fogkefék és fogkrémek közül. Az elektromos fogkefe használata megkönnyíti a fogak helyes ápolását, ám itt sem szabad elfelejteni alkalmazni a fenti módszert.

A helyes fogmosással tisztán tartjuk a szájat a lepedéktől, amelyben felhalmozódnak a különböző baktériumoktól, így megelőzzük a fogszuvasodást és más fogbetegségeket. Nem mellesleg a kellemetlen szájszag ellen is hatékonyan léphetünk fel. A beteg, érzékeny fogakra különös tekintettel kell lenni, ápolásuk orvosi ajánlás alapján történik. A rendszeresen és helyes technikával elvégzett fogmosással kevesebbszer kell látogatni a fogorvosokat is, ami a pénztárcáknak is jót tesz.

A helyes fogmosásra nevelés is kiemelten fontos, hiszen a fogproblémák nem csak az időskorral jönnek elő, kisgyermekeket is érinthetnek. Ezért fontos odafigyelni, hogy már egész kis korban meg legyen a helyes tisztítás rutinja.

Tudnivalók a zsírbontásról

Ég a zsír!” – szól a talán legismertebb fogyókúrás jelmondat, de ez ma már egyre inkább egy vicceskedő felkiáltás, a helytelen diéták paródiája.

Hatékony gyógymódok megfázás ellen

A megfázással bátran szembenézhetsz és felveheted vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Itt van pár szuper ötlet.

Hogyan vegyük észre időben az anorexia tüneteit?

Az evészavarok rejtett betegségek, fontos beszélni róla, hogyan ismerhetőek fel.

Csigamentő akció, avagy hogyan tegyük rendbe a nagy gubancot?

Ismerjük azt a jelenséget, hogy az egyenes haj emberek göndört szeretnének, a göndör hajúak pedig egyenest. Néha azonban igen nehéz bánni a nagy gubanccal. Erre a problémára jött létre a Curly Girl Method – avagy CGM – ami számos göndör frizura sikertörténetének kulcsa.

Pakolások zsíros hajra

A hamar zsírosodó haj sokak életét megkeseríti. Itt vannak azok a praktikák, amik segíthetnek, hogy hajad tovább őrizze szépségét.