Menü

Jól mosol fogat?

A fogak higiéniája, szépsége alapvetően határozza meg arcunkat és közérzetünket is. Egészségükért a legegyszerűbben rendszeres tisztítással tehetünk, de nem mindegy mikor és hogyan mosunk fogat.

A fogproblémák kellemetlen dolgokat, amiket, ha tehetünk jobb elkerülni. Természetesen egy bölcsességfog-műtétet nem lehet megelőzni fogmosással, de a lyukas fogak miatti fájdalmas kezeléseket a helyes fogmosással ki lehet küszöbölni.

Mikor?

Fogorvosok szerint az alapvetően egészséges fogazatú embereknek elegendő a napi kettő, megfelelő ideig tartó fogmosás. Tehát elég reggel és este megmosni, de ez változó lehet. Függ azembertől és a fogak állapotától is. Az időtartam minden esetben minimum 2-3 perc.

Hogyan?

A technika talán még fontosabb is a gyakoriságnál. Az úgynevezett Bass-technika az, ami a leghatásosabbnak bizonyul a legtöbb betegnél. Ennek során a fogkefét félig az ínyre, félig a fogra helyezzük, és enyhén megnyomva kör-körösen mozgatni kezdjük. Ezt megismételjük minimum 15 alkalommal. Az alapos tisztítás során 2-3 foganként haladunk előre, míg az összes fogat megmostuk. A fogak oldala után a rágó felülelteket is tisztítani kell, hasonló módszerrel.

Mivel?

Az sem mindegy, mivel mossuk a fogunkat. A vásárlás során figyelni kell a fogak illetve az íny érzékenységére, ennek megfelelően válasszunk a különböző erősségű fogkefék és fogkrémek közül. Az elektromos fogkefe használata megkönnyíti a fogak helyes ápolását, ám itt sem szabad elfelejteni alkalmazni a fenti módszert.

A helyes fogmosással tisztán tartjuk a szájat a lepedéktől, amelyben felhalmozódnak a különböző baktériumoktól, így megelőzzük a fogszuvasodást és más fogbetegségeket. Nem mellesleg a kellemetlen szájszag ellen is hatékonyan léphetünk fel. A beteg, érzékeny fogakra különös tekintettel kell lenni, ápolásuk orvosi ajánlás alapján történik. A rendszeresen és helyes technikával elvégzett fogmosással kevesebbszer kell látogatni a fogorvosokat is, ami a pénztárcáknak is jót tesz.

A helyes fogmosásra nevelés is kiemelten fontos, hiszen a fogproblémák nem csak az időskorral jönnek elő, kisgyermekeket is érinthetnek. Ezért fontos odafigyelni, hogy már egész kis korban meg legyen a helyes tisztítás rutinja.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.