Menü

Használjuk helyesen a klímát!

Augusztus végéhez közeledve még mindig tombol némely napokon a kánikula, még mindig dübörögnek a légkondik, irodában, autóban, bevásárlóközpontban, otthonunkban. A klíma adta hőmérséklet olyan kellemesnek és hűsítőnek tűnik, ám a berendezés helytelen használata káros lehet az egészségünkre.

Néhány egyszerű szabályra kell csak figyelni, hogy ne legyen az ember beteg, náthás, ne fájjon a torka, ne köhögjön és ne szenvedjen légúti betegségektől. A légkondicionáló helyes használatával kapcsolatban szakemberek tanácsait el lehet és el is kell olvasni a neten.

Egy reumatológus főorvos szerint azonban tartós egészségügyi problémáink is lehetnek abból, ha nem megfelelően használjuk a berendezést.

A nagy hőmérsékletkülönbségek szintén kellemetlenségeket okozhatnak, gondoljunk csak arra az esetre, mikor a kánikulából kiizzadtan belépünk a túl hűvösre állított boltokba, hogy tejtermékek, fagyasztott holmik között válogassunk percekig izzadt, vizes ruhánkban.

A hidegsokk mellett gyakran a szükségesnél ritkább vagy felületes tisztítás miatt elszaporodott baktériumok is okozhatnak számos légúti panaszt, sajnos a szakemberek szerint ez is gyakori.

A klíma nem megfelelő használatának következtében az ízületeinkben is kárt okozunk, ugyanis a közvetlen hideg hatására ízületi fájdalmak és gyulladások alakulhatnak ki, klímareumának is nevezik ezt a jelenséget.

A szabályok, melyek mellett biztonságosan használhatunk klímaberendezést:

Tisztítsuk rendszeresen a szerkezetet! Otthon, munkahelyen és az autóban felszerelt klímát évente egyszer legalább alaposan ki kell tisztíttatni, illetve a szűrőt kicserélni, ezzel megakadályozhatjuk a baktériumok elszaporodását.

Állítsuk megfelelő hőmérsékletre a klímát! Ahhoz, hogy biztosan ne jelentkezzenek a fenti tünetek, körültekintően kell beállítani a hőmérsékletet, mely a kinti hőmérséklethez képest csak 5 - 8 fokkal legyen hűvösebb.

Ne közvetlenül a testünkre fújjuk a levegőt! Ne álljunk a klímából kiáramló hideg levegő útjába! Ha ilyen helyen dolgozunk, vegyünk fel egy vékony pulóvert.

Szellőztessünk rendszeresen, mert a klímaberendezés ugyanazt az elhasznált levegőt forgatja, ami a helyiségben van.

A legfontosabb tanácsot mindenképp tartsuk szem előtt: évente legalább egyszer szakemberrel nézessük át a berendezést, akik szalmonella, lisztéria és legionella baktériumtörzsek ellen is fertőtlenítik az eszközt.

Martinka Dia

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.