Menü

Használjuk helyesen a klímát!

Augusztus végéhez közeledve még mindig tombol némely napokon a kánikula, még mindig dübörögnek a légkondik, irodában, autóban, bevásárlóközpontban, otthonunkban. A klíma adta hőmérséklet olyan kellemesnek és hűsítőnek tűnik, ám a berendezés helytelen használata káros lehet az egészségünkre.

Néhány egyszerű szabályra kell csak figyelni, hogy ne legyen az ember beteg, náthás, ne fájjon a torka, ne köhögjön és ne szenvedjen légúti betegségektől. A légkondicionáló helyes használatával kapcsolatban szakemberek tanácsait el lehet és el is kell olvasni a neten.

Egy reumatológus főorvos szerint azonban tartós egészségügyi problémáink is lehetnek abból, ha nem megfelelően használjuk a berendezést.

A nagy hőmérsékletkülönbségek szintén kellemetlenségeket okozhatnak, gondoljunk csak arra az esetre, mikor a kánikulából kiizzadtan belépünk a túl hűvösre állított boltokba, hogy tejtermékek, fagyasztott holmik között válogassunk percekig izzadt, vizes ruhánkban.

A hidegsokk mellett gyakran a szükségesnél ritkább vagy felületes tisztítás miatt elszaporodott baktériumok is okozhatnak számos légúti panaszt, sajnos a szakemberek szerint ez is gyakori.

A klíma nem megfelelő használatának következtében az ízületeinkben is kárt okozunk, ugyanis a közvetlen hideg hatására ízületi fájdalmak és gyulladások alakulhatnak ki, klímareumának is nevezik ezt a jelenséget.

A szabályok, melyek mellett biztonságosan használhatunk klímaberendezést:

Tisztítsuk rendszeresen a szerkezetet! Otthon, munkahelyen és az autóban felszerelt klímát évente egyszer legalább alaposan ki kell tisztíttatni, illetve a szűrőt kicserélni, ezzel megakadályozhatjuk a baktériumok elszaporodását.

Állítsuk megfelelő hőmérsékletre a klímát! Ahhoz, hogy biztosan ne jelentkezzenek a fenti tünetek, körültekintően kell beállítani a hőmérsékletet, mely a kinti hőmérséklethez képest csak 5 - 8 fokkal legyen hűvösebb.

Ne közvetlenül a testünkre fújjuk a levegőt! Ne álljunk a klímából kiáramló hideg levegő útjába! Ha ilyen helyen dolgozunk, vegyünk fel egy vékony pulóvert.

Szellőztessünk rendszeresen, mert a klímaberendezés ugyanazt az elhasznált levegőt forgatja, ami a helyiségben van.

A legfontosabb tanácsot mindenképp tartsuk szem előtt: évente legalább egyszer szakemberrel nézessük át a berendezést, akik szalmonella, lisztéria és legionella baktériumtörzsek ellen is fertőtlenítik az eszközt.

Martinka Dia

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?