Menü

Környezetbarát takarítás

A háztartás önmagában is tele van olyan dolgokkal, amik károsak a környezetnek és az egészségnek egyaránt. A lakás környezetbaráttá tétele pedig nehéz feladat, de vannak olyan praktikák, amikkel egyszerűen és költséghatékonyan tudunk házilag előállítani tisztítószereket.

Olyan alapanyagokból készülnek ezek a tisztítószerek, amiket már régen is sikerrel használtak takarításkor, valamint a modern tisztítószerekben is jelen vannak. Ilyen például az ecet vagy a citromsav, amikkel önmagukban is neki lehet állni a takarításnak.

Bármilyen hétköznapi szennyeződésre jó az ecetből, szódabikarbónából és szabadon választható illóolajból készülő tisztítószer. A reggeli után koszos asztalra, a konyhapulton kiömlött kávéra és hasonló könnyebben eltávolítható foltokra hasznos ez a keverék. Csak öntsük egybe a hozzávalókat egy üvegben, töltsük fel vízzel és rázzuk össze, majd egy szórófejet is illesszünk rá. Készen is van!

A konyha és a fürdőszoba csempéink gyakori a vízkő, amiket a megszokott vízkőoldó szereken túl egyszerűbben is el lehet távolítani. Az ecet és a citromsav is alkalmas a szerepre. A citromsavból két evőkanálnyit tegyünk fél liter vízhez, majd szórófejes üvegbe tároljuk és így használjuk. Az ecet esetén a hígítás aránya más, 1/3 ecethez kell 2/3 víz.

A konyha többi, más célból tartott lakója is bírhat olyan tulajdonságokkal, amik hasznosak a takarításkor. A szódabikarbóna például segít a zsíroldásban, a különböző növényi olajok pedig a szennyeződések ellen használhatók, valamint fafelületek ápolására is alkalmasak. A környezetbarát, házi tisztító szerek alapját a szódabikarbóna, a citromsav és az ecet adják, ezeket megfelelő arányban kombinálva különböző helyekre specifikus tisztítószereket nyerhetünk. Természetesen oda kell figyelni mit, hova használunk. Az ecetből készített szereket például nem szabad alkalmazni márvány és gránit, valamint terméskő felületeken.

A tudatosság itt is kulcsfogalom, hiszen, ha átgondoltan, egyszerűen választunk tisztítószereket, kevesebb műanyagot és más káros anyagot dobunk el hulladékként. Amellett, hogy a világjárvány miatt különösen is oda kell figyelni a higiéniára, nem szabad elfelejteni, hogy milyen hatással vagyunk a környezetünkre. A tudatos hozzáállás indítja el kis lépésekben az egész életmód megváltozását, amivel már konkrét hatásokat is elérhetünk.

Stresszmentes ünnepeket!

A karácsonyvárás meghitt és hangulatos, izgalmas készülődés, folyamatos ötletelés, az ünnep közeledtével pedig lázas kapkodásba, agyalásba csap át, hogy mit, hogyan és leginkább a mikor tegyünk, így válik észrevétlenül kissé stresszessé. Hogy kerülhetjük el az idegeskedést, a kapkodást?

Kinyitott a Mikulásgyár!

Tizenhetedik alkalommal nyitja meg kapuit a Mikulásgyár, Európa legnagyobb karitatív fesztiválja. Hogy lehet eljuttatni az adományokat, miket gyűjtenek és hogy lehet valaki önkéntes, erről szól mai cikkünk.

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Környezettudatosabban élni – tedd meg az első lépéseket!

Mondhatjuk, hogy már nemcsak a médiából, de a csapból is az folyik, hogy az unokáinknak valamiből nem lesz elég: a Föld víz-, illetve kőolajtartalékai végesek. Utóbbi nagy valószínűséggel néhány évtizeden belül elfogy. Mit tehetünk a hétköznapokban, hogy kicsit tehermentesítsük a környezetünket?

Karácsony kisgyerekkel - biztonságosan

Az ünnepi készülődés és a karácsonyi várakozás izgalma azt hiszem gyerekként a legjobb, illetve, mikor nekünk lesznek gyermekeink, azonban kicsikkel az ünnepvárás cseppet sem egyszerű, zökkenőmentes, könnyű vagy veszélytelen. Mi mindenre figyeljünk oda?