Menü

Környezetbarát takarítás

A háztartás önmagában is tele van olyan dolgokkal, amik károsak a környezetnek és az egészségnek egyaránt. A lakás környezetbaráttá tétele pedig nehéz feladat, de vannak olyan praktikák, amikkel egyszerűen és költséghatékonyan tudunk házilag előállítani tisztítószereket.

Olyan alapanyagokból készülnek ezek a tisztítószerek, amiket már régen is sikerrel használtak takarításkor, valamint a modern tisztítószerekben is jelen vannak. Ilyen például az ecet vagy a citromsav, amikkel önmagukban is neki lehet állni a takarításnak.

Bármilyen hétköznapi szennyeződésre jó az ecetből, szódabikarbónából és szabadon választható illóolajból készülő tisztítószer. A reggeli után koszos asztalra, a konyhapulton kiömlött kávéra és hasonló könnyebben eltávolítható foltokra hasznos ez a keverék. Csak öntsük egybe a hozzávalókat egy üvegben, töltsük fel vízzel és rázzuk össze, majd egy szórófejet is illesszünk rá. Készen is van!

A konyha és a fürdőszoba csempéink gyakori a vízkő, amiket a megszokott vízkőoldó szereken túl egyszerűbben is el lehet távolítani. Az ecet és a citromsav is alkalmas a szerepre. A citromsavból két evőkanálnyit tegyünk fél liter vízhez, majd szórófejes üvegbe tároljuk és így használjuk. Az ecet esetén a hígítás aránya más, 1/3 ecethez kell 2/3 víz.

A konyha többi, más célból tartott lakója is bírhat olyan tulajdonságokkal, amik hasznosak a takarításkor. A szódabikarbóna például segít a zsíroldásban, a különböző növényi olajok pedig a szennyeződések ellen használhatók, valamint fafelületek ápolására is alkalmasak. A környezetbarát, házi tisztító szerek alapját a szódabikarbóna, a citromsav és az ecet adják, ezeket megfelelő arányban kombinálva különböző helyekre specifikus tisztítószereket nyerhetünk. Természetesen oda kell figyelni mit, hova használunk. Az ecetből készített szereket például nem szabad alkalmazni márvány és gránit, valamint terméskő felületeken.

A tudatosság itt is kulcsfogalom, hiszen, ha átgondoltan, egyszerűen választunk tisztítószereket, kevesebb műanyagot és más káros anyagot dobunk el hulladékként. Amellett, hogy a világjárvány miatt különösen is oda kell figyelni a higiéniára, nem szabad elfelejteni, hogy milyen hatással vagyunk a környezetünkre. A tudatos hozzáállás indítja el kis lépésekben az egész életmód megváltozását, amivel már konkrét hatásokat is elérhetünk.

Z generáció: a leendő jövő

A történelem mindig kinevel egy új generációt, ami a világ következő vezetőit szüli. Az eljövendő generációk mindig változnak valamiben, alkalmazkodnak a külső tényezőkhöz, így mindig mások lesznek, mint elődjeik. A Z generáció fele még be sem töltötte a 18. életévét, de már rendkívüli hatások érték őket. Ismerjük meg a következő nemzedéket, kik ők, miben jók és mi alakítja a gondolkodásmódjukat?

Mennyire megbízhatóak a digitális lázmérők?

A kormányok eleddig ismeretlen helyzettel találták szembe magukat amikor beütött a járvány. Így a márciusi lezárások vagy éppen a mostani inkább megelőző intézkedéseket a magam részéről nem szoktam minősíteni. Én, és a környezetem is, egyaránt mindent megteszünk, ami általános egészségügyi előírás. Október 1-jétől kötelező lesz az iskolák bejáratánál a lázmérés. Az már azonban önmagában kérdéseket vet fel, mennyire megbízhatóak ezek a digitális lázmérők. Személyes példákon keresztül mesélek pár történetet.

Utazzunk Magyarországon a vírus helyzet alatt!

A mostani vírushelyzet nem teszi ugyan lehetővé, hogy 100%-os biztonsággal utazzunk külföldre barátainkkal, családunkkal, viszont van egy jó hírem! Nem kell teljesen lemondani a szép helyekről, hiszen itthon, Magyarországon is vannak mesés, lélegzetelállító tájak, amiket akár autóval, akár kerékpárral megjárhatunk.

Illetlenségek világnapja

Szeptember 18-án van az illetlenség világnapja, amely 2008-ban Magyarországon is elfogadásra került.

Éttermi etikett

Aki gyakran jár étterembe, illik tisztában lennie az illemmel, éttermi etikett szabályaival, viselkedési normákkal, írott vagy íratlan illemszabályokkal. Nagyon sokat elárul a személyiségünkről az, ahogyan társaságban viselkedünk.