Menü

Környezetbarát takarítás

A háztartás önmagában is tele van olyan dolgokkal, amik károsak a környezetnek és az egészségnek egyaránt. A lakás környezetbaráttá tétele pedig nehéz feladat, de vannak olyan praktikák, amikkel egyszerűen és költséghatékonyan tudunk házilag előállítani tisztítószereket.

Olyan alapanyagokból készülnek ezek a tisztítószerek, amiket már régen is sikerrel használtak takarításkor, valamint a modern tisztítószerekben is jelen vannak. Ilyen például az ecet vagy a citromsav, amikkel önmagukban is neki lehet állni a takarításnak.

Bármilyen hétköznapi szennyeződésre jó az ecetből, szódabikarbónából és szabadon választható illóolajból készülő tisztítószer. A reggeli után koszos asztalra, a konyhapulton kiömlött kávéra és hasonló könnyebben eltávolítható foltokra hasznos ez a keverék. Csak öntsük egybe a hozzávalókat egy üvegben, töltsük fel vízzel és rázzuk össze, majd egy szórófejet is illesszünk rá. Készen is van!

A konyha és a fürdőszoba csempéink gyakori a vízkő, amiket a megszokott vízkőoldó szereken túl egyszerűbben is el lehet távolítani. Az ecet és a citromsav is alkalmas a szerepre. A citromsavból két evőkanálnyit tegyünk fél liter vízhez, majd szórófejes üvegbe tároljuk és így használjuk. Az ecet esetén a hígítás aránya más, 1/3 ecethez kell 2/3 víz.

A konyha többi, más célból tartott lakója is bírhat olyan tulajdonságokkal, amik hasznosak a takarításkor. A szódabikarbóna például segít a zsíroldásban, a különböző növényi olajok pedig a szennyeződések ellen használhatók, valamint fafelületek ápolására is alkalmasak. A környezetbarát, házi tisztító szerek alapját a szódabikarbóna, a citromsav és az ecet adják, ezeket megfelelő arányban kombinálva különböző helyekre specifikus tisztítószereket nyerhetünk. Természetesen oda kell figyelni mit, hova használunk. Az ecetből készített szereket például nem szabad alkalmazni márvány és gránit, valamint terméskő felületeken.

A tudatosság itt is kulcsfogalom, hiszen, ha átgondoltan, egyszerűen választunk tisztítószereket, kevesebb műanyagot és más káros anyagot dobunk el hulladékként. Amellett, hogy a világjárvány miatt különösen is oda kell figyelni a higiéniára, nem szabad elfelejteni, hogy milyen hatással vagyunk a környezetünkre. A tudatos hozzáállás indítja el kis lépésekben az egész életmód megváltozását, amivel már konkrét hatásokat is elérhetünk.

Talán mégis allergia?

Az allergiával kapcsolatos tévhitek között az egyik leggyakoribb, hogy ha valaki nem allergiás, akkor már nem is lehet. Sajnos az allergia életünk során bármikor kialakulhat, illetve nagyon változatos tünetek jellemzik.

Holisztikus szemlélet a pajzsmirigybetegség kezelésében

A holisztikus szemlélet lényege, hogy ne csak a tüneteket gyógyítsuk, ne azokat akarjuk megszüntetni gyógyszeres kezeléssel, hanem az igazi okot tárjuk fel.

Védőoltás kisokos

Mostanában nagyon megosztó véleményeket lehet hallani a védőoltásokkal kapcsolatban. Talán csak a jelenlegi helyzet, talán csak a megfelelő tájékoztatás hiánya, de egyre többen gondolnak rá úgy, mintha ez egy rossz dolog lenne. Most összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a védőoltásokkal kapcsolatban.

Legjobb bőrfeszesítők a konyhából

A bőr megereszkedésének és a mélyedések kialakulásának több oka lehet, ezek közül valamelyik teljesen természetes és megváltoztathatatlan, azonban egyes folyamatok késleltethetőek az életmódbeli, illetve a bőrápolási szokások módosításával.

Indul az eperszezon!

Itt van lassan az április vége, május eleje! Örülhetünk, hiszen most érik már itthon is sokunk kedvenc gyümölcse, az eper! Édes, egészséges és sok ételhez, süteményhez kiváló kiegészítő vagy összetevő. Forrhat az üst is és készülhet a nagymama legendás lekvárja, vagy a finom szörp!