Menü

A séta, mint edzés

A sétát én mindig alábecsültem, mint mozgást. Bevallom. Pedig mikor az ember a sportban, futásban, kerékpározásban esetleg sérülés vagy más ok miatt kényszerpihenőt tart, s elkezd gyalogolni, túrázni, sétálni, - a haladóbbak teljesítménytúrázni -, bizony rendesen átmozgató, kalóriaégető, zsírégető mozgásfajtával találják szembe magukat.

A szakértők azt mondják, már napi harminc perc intenzív sétával rengeteget javíthatunk az erőnlétünkön, ha pedig egy tempós sétát, vagy emelkedőre gyaloglást választunk, amivel bizony az anyagcserét is felpörgethetjük, akkor már egy kiadós zsírégető mozgásformáról beszélünk.

Azt mondják, hogy napi tízezer lépés megtétele kellene, hogy legyen az elérendő cél, ami lehet séta, gyaloglás, kocogás. Ez mintegy hét-nyolc kilométernyi távolságot jelent, s talán első hallásra soknak tűnhet, nem az!

Gyalog kell járni munkába, lift helyett lépcsőt használni, gyalog kell elmenni bevásárolni, a gyerekekért az oviba, vagy csak egyszerűen sétálni egy órát lakóhelyünkön.

Az se rossz ötlet, ha valaki egy futópadon teszi ezt tévénézés közben.

A sétában az a jó, hogy mindenki számára bármikor elérhető, hiszen elég célul kitűzni, hogy gyalog megyünk bevásárolni, vagy hazasétálunk a munkahelyünkről, illetve könnyen felturbózhatjuk a könnyű sétát emelkedőnek való gyaloglássá, vagy hosszabb túrává.

Ha van időnk, válasszunk egy hosszabb utat, vagy menjünk kerülőúton hazafelé.

Sétakor, vagy gyalogláskor, nemcsak a comb dolgozik, hanem az egész testünk bekapcsolódik.

Lehet súlymellényben is sétálni, hatásossá teszi a mozgást, de nálam a súlyt gyakorlatilag a bevásárlószatyrok jelentik sokszor, az is megteszi.

Egy séta nem terheli az ízületeket, sőt, enyhíti a derékfájdalmat is, s kondibérlet sem kell hozzá.

Akár zenehallgatással is egybeköthetjük a sétánkat, végezzük el mindennap, akár a kedvenc zenéinkre, vagy egyszerűen csak hallgassuk a csendet, az erdőt, a fákat, madarakat.

Van, aki pont a kütyüket szereti elhagyni természetjáráskor, túrakor, van, aki pedig a legmodernebb órára tölti a tracket, térképet, zenét, mindent. Sokan a megtett távolságot és az elégetett kalóriákat figyelik, míg mások inkább kikapcsolni akarnak. Mindenki más, mindenkit más kapcsol ki, nyugtat meg.

Séta esetében is érvényes a bemelegítés-nyújtás tanács, a túra, séta esetén is figyeljünk arra, hogy ez ne maradjon el.

Amikor a futáshoz esetleg még nagy a súlyfeleslegünk, vagy más sportra nincs időnk, kedvünk, s minden sportághoz találunk kifogást, akkor kell elkezdeni a sétálást. A gyaloglást aztán igazán bármikor beiktathatjuk, a gyaloglás szinte bárki számára tökéletes mozgásforma lehet! Bárki, bármelyik életkorban elkezdheti, s gyakorlatilag bárhol!

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.