Menü

Alvásmegvonás hatásai

Az alváshiány káros hatásai messze túlmutatnak azon, hogy folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat. Az éjszakai pihenés mennyiségének tartós csökkenése vagy minőségének romlása komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magában.

Az emberi szervezetnek átlagosan 7-9 óra alvásra van szüksége egy nap. Az alvatlanságnak első jelei 24 óra után jelentkeznek: fájnak a szemeid, nehéz őket nyitva tartani, a fejed kellemetlenül lüktet, rázhat a hideg, hányingered lehet. Az alváshiány ráadásul gyorsan csökkenti a motivációt.

A lefolyás azzal kezdődik, hogy a személy testhőmérséklete instabillá válik és elkezd izzadni. A kialvatlan ember teljesítménye fokozatosan csökken. A hosszú ideig történő alvásmegvonásnál legyengül az immunrendszer és növekszik az esély a szív és érrendszeri megbetegesekre.

Ha az ember nem alszik eleget, érzelmi tartalékai lecsökkenek, kevésbé képes alkalmazkodni. Az események sokkal jobban megviselik érzelmeit. Hetvenkét órás vagy hosszabb ébrenlét után az ember gyakran úgy érzi, hogy üldözik, és enyhén paranoiás lesz.

Ha egy ember nem aludhat, az élet fenntartásához szükséges funkciók mindegyike sérül. Az immunrendszer már nem tud minket megfelelően megvédeni, és ezek a negatív hatások még erőteljesebben jelentkeznek, ha sérültek, betegek vagyunk.

A gyógyulási folyamatok is lelassulnak és a fájdalomérzet erősebbé válik. Végül a létfontosságú szervek működése leáll és örökre elalszunk. A szakértők szerint az alvásmegvonás 14 nap után halálos.

Félünk a jövőtől

Ha már ennyi negatív érzelmet és gondolatot magunkra húzunk az alváshiány által, akkor már senki sem lepődik meg azon, hogy a jövőtől is jobban félünk. Elvégeztek egy kísérletet egyéjszakás alváshiányos állapotban, illetve kipihenten is. A résztvevőknek képeket mutogattak, és némelyiknél jelezték, hogy most a nyugalom megzavarására alkalmas kép fog következni. Alváshiányos állapotban sokkal nagyobb volt az erre adott testi félelmi reakció, amit a rájuk kötött műszerekkel mértek, mint kipihenten. Az alanyok jobban féltek pusztán azért, mert fáradtak voltak.

Kevésbé bírjuk a párunkat

Ez is beleillik az eddigi mintába: ha az egész világ rosszabb hely, amikor nem alszunk, akkor nyilván a partnerünk is kevésbé jó fej. Ezt is találták: alvásmegvonás után a párok jóval kevesebb hálát és tiszteletet éreztek egymás iránt, mint amikor kipihentek voltak. Ebben az az érdekes, hogy elég volt a pár egyik felének fáradtnak lenni, és mindkét tagra igazzá vált, hogy kevésbé pozitív érzésekkel fordul a másik felé.

Nemcsak a belső érzelmi világunk sínyli meg tehát az alváshiányt, de a kapcsolataink is. Az empátia az egyik legfontosabb tulajdonság ahhoz, hogy virágzó kapcsolataink legyenek. Minél fáradtabbak vagyunk, annál kevésbé tudunk empátiát érezni mások iránt.

Minél kevesebbet alszunk, annál negatívabb élményeket tapasztalunk meg az érzelmi életünk terén.

Szerző: Udvari Fanni

Holisztikus szemlélet a pajzsmirigybetegség kezelésében

A holisztikus szemlélet lényege, hogy ne csak a tüneteket gyógyítsuk, ne azokat akarjuk megszüntetni gyógyszeres kezeléssel, hanem az igazi okot tárjuk fel.

5 saját testsúlyos gyakorlat, ami gyönyörű alakot farag

A saját testsúlyos gyakorlatok előnye, hogy nem igényelnek eszközt, ez az eszköz már adott - a saját test súlyát használják az erősítéshez. Az alábbi gyakorlatok ráadásul egyszerre több nagyobb izomcsoportot is megmozgatnak, ezzel maximalizálva a hatékonyságot.

Legjobb bőrfeszesítők a konyhából

A bőr megereszkedésének és a mélyedések kialakulásának több oka lehet, ezek közül valamelyik teljesen természetes és megváltoztathatatlan, azonban egyes folyamatok késleltethetőek az életmódbeli, illetve a bőrápolási szokások módosításával.

A hajnövesztés titkai

Sok nő és hölgy küzd azzal, hogy lassan nő a haja, közben ráadásul egészségtelen és töredezett. Vagy fodrász után sokan nincsenek megelégedve az eredménnyel, ezért minél inkább visszaakarják kapni régi frizurájukat. Az alábbiakban tippeket olvashattok, hogy az átlagnál gyorsabban nőjön a hajatok.

Esküvői szokások és hiedelmek

Talán még nincs itt szezonálisan az esküvők ideje, de a tavasz, nyár beköszöntével elérkeznek ezek a jeles napok is. Aki ismeri az esküvővel kapcsolatos népi hiedelmeket, az tudja, hogy az esküvőket számos babona övezi.