Menü

Alvásmegvonás hatásai

Az alváshiány káros hatásai messze túlmutatnak azon, hogy folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat. Az éjszakai pihenés mennyiségének tartós csökkenése vagy minőségének romlása komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magában.

Az emberi szervezetnek átlagosan 7-9 óra alvásra van szüksége egy nap. Az alvatlanságnak első jelei 24 óra után jelentkeznek: fájnak a szemeid, nehéz őket nyitva tartani, a fejed kellemetlenül lüktet, rázhat a hideg, hányingered lehet. Az alváshiány ráadásul gyorsan csökkenti a motivációt.

A lefolyás azzal kezdődik, hogy a személy testhőmérséklete instabillá válik és elkezd izzadni. A kialvatlan ember teljesítménye fokozatosan csökken. A hosszú ideig történő alvásmegvonásnál legyengül az immunrendszer és növekszik az esély a szív és érrendszeri megbetegesekre.

Ha az ember nem alszik eleget, érzelmi tartalékai lecsökkenek, kevésbé képes alkalmazkodni. Az események sokkal jobban megviselik érzelmeit. Hetvenkét órás vagy hosszabb ébrenlét után az ember gyakran úgy érzi, hogy üldözik, és enyhén paranoiás lesz.

Ha egy ember nem aludhat, az élet fenntartásához szükséges funkciók mindegyike sérül. Az immunrendszer már nem tud minket megfelelően megvédeni, és ezek a negatív hatások még erőteljesebben jelentkeznek, ha sérültek, betegek vagyunk.

A gyógyulási folyamatok is lelassulnak és a fájdalomérzet erősebbé válik. Végül a létfontosságú szervek működése leáll és örökre elalszunk. A szakértők szerint az alvásmegvonás 14 nap után halálos.

Félünk a jövőtől

Ha már ennyi negatív érzelmet és gondolatot magunkra húzunk az alváshiány által, akkor már senki sem lepődik meg azon, hogy a jövőtől is jobban félünk. Elvégeztek egy kísérletet egyéjszakás alváshiányos állapotban, illetve kipihenten is. A résztvevőknek képeket mutogattak, és némelyiknél jelezték, hogy most a nyugalom megzavarására alkalmas kép fog következni. Alváshiányos állapotban sokkal nagyobb volt az erre adott testi félelmi reakció, amit a rájuk kötött műszerekkel mértek, mint kipihenten. Az alanyok jobban féltek pusztán azért, mert fáradtak voltak.

Kevésbé bírjuk a párunkat

Ez is beleillik az eddigi mintába: ha az egész világ rosszabb hely, amikor nem alszunk, akkor nyilván a partnerünk is kevésbé jó fej. Ezt is találták: alvásmegvonás után a párok jóval kevesebb hálát és tiszteletet éreztek egymás iránt, mint amikor kipihentek voltak. Ebben az az érdekes, hogy elég volt a pár egyik felének fáradtnak lenni, és mindkét tagra igazzá vált, hogy kevésbé pozitív érzésekkel fordul a másik felé.

Nemcsak a belső érzelmi világunk sínyli meg tehát az alváshiányt, de a kapcsolataink is. Az empátia az egyik legfontosabb tulajdonság ahhoz, hogy virágzó kapcsolataink legyenek. Minél fáradtabbak vagyunk, annál kevésbé tudunk empátiát érezni mások iránt.

Minél kevesebbet alszunk, annál negatívabb élményeket tapasztalunk meg az érzelmi életünk terén.

Szerző: Udvari Fanni

Fogyás az internet segítéségével – működik vagy sem?

Az emberek – férfiak és nők egyaránt – képesek a szépségért és külsőért elég sok mindent megtenni. Viszont még mindig sok minden magas áron érhető el a fogyasztói társadalom számára, főleg a fogyókúrák, személyi edzők, sportbérletek és táplálékkiegészítők. Mi a helyzet, ha nem akarunk több tízezret költeni, de azért mégis mozogni szeretnénk?

Sokszor túltolják az amatőr futók

Az egyik legtöbb izomcsoportot átmozgató sportunk a futás, kétségtelenül az egyik legjobb mozgásforma, azonban kezdő amatőr futók túlnyomó többsége gyakran elköveti azt a hibát, hogy magával ragadja a hév és sérülésekkel, húzódásokkal végzi.

Tudnivalók a laktózérzékenységről

Élelmiszerekkel kapcsolatos intoleranciák miatt sokan kényszerülnek arra, hogy a családétól eltérő, esetenként bonyolultabban elkészíthető ételeket fogyasszanak. Ilyen például a tejcukor-érzékenység is, ami alaposan megnehezíti az étrend összeállítását, vagy éppen a mindennapos bevásárlást is.

Aromaterápia gyógyító ereje

Az illóolajokat terápiás, gyógyító céllal is alkalmazzák: az ellazulás, pihenés, regenerálódás mellett egyes panaszok kezelése, megelőzése, kellemetlen, fájdalmas tünetek enyhítése is használják. Lássuk, melyik illóolaj, mire jó!

A bulimia kezelése és tünetei

Ahogy az anorexia nervosa esetében, úgy a BN esetében is négy feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a fentebb leírt állapotot kórosnak minősítsük: