Menü

Az alkohol lélekre gyakorolt hatásai

Ha a sörözés, borozás rendszeres, egy idő után visszafordíthatatlan elváltozásokat okoz, méghozzá nem csupán a testi-lelki egészséget tekintve, de a családi, társadalmi kapcsolatokat is rombolóan. Akkor, ha valaki a mértéket nem tartja, és emellett az étkezésre sem fordít gondot, annál az ital romboló hatása még gyorsabban érvényesül.

Hosszabb távon

Hosszabb távon, az évek során a jellem és a személyiség tartós jellegű torzulásával is számolni kell, romlik a környezethez történő alkalmazkodás készsége.

Szorongásoldás

Külön szükséges foglalkozni az úgynevezett másodlagosan alkoholizálókkal: ekkor ugyanis az alkoholfogyasztás a feszültség és a szorongás oldását szolgálja. Kétségtelen, hogy az arra fogékony embereknél – szorongó személyiségűek, szociális fóbiában, pánikbetegségben szenvedők – az italnak van egyfajta gyors szorongásoldó hatása. De a problémára tartósan nem hoz megoldást, az alkohol szervezetből történő kiürülésével a panaszok visszatérnek, a káros hatások azonban ugyanúgy érvényesülnek.

Növekvő adagok

Arról nem is szólva, hogy általában egyre nagyobb adagokat szükséges fogyasztani a kívánt hatás elérése érdekében. Megjegyezhető, hogy ebben a kezdeti fázisban az alkoholfogyasztók még csupán pszichés függésben vannak az italtól, mivel magabiztosnak, felszabadultnak érzik magukat. Súlyosabb, előrehaladott esetekben a testi függőség (alkoholmegvonás esetén a közismert delirium tremens) a következő – életveszélyes! – állomás.

Az alkoholbetegség kialakulása, fázisai

Kezdeti fázis:

Kezdetben az alkoholfogyasztás kikapcsolódás. Az első fázis, amikor valaki „alkalmi ivó”, „szociális ivó”, vagyis valamilyen eseményhez (pl. születésnap, karácsony, újév, bulik stb.), társasághoz kapcsoltan, felelősségteljesen fogyaszt alkoholt. Ebben a fázisban még határt tud szabni az alkoholfogyasztás mértékének.

Kontrollvesztés szakasza:

Kontrollvesztés esetén az egyén már nem képes kontrollálni ivásának mennyiségét. Ekkor jelennek meg a testi, lelki, szellemi tünetek, illetve a társadalmi és anyagi helyzet, a magánélet is kárt szenved.

Függőség állapota:

Az egyén saját akaratából már nem képes az alkoholfogyasztás abbahagyására. Ha mégsem jut alkoholhoz, akkor súlyos megvonási tünetek jelentkeznek.

Az alkohol hosszú távú és túlzott mennyiségben való fogyasztása károsítja a szervezet szinte valamennyi szervét és szövetét. Különösen a fejlődésben lévő kamaszokra káros. Az etanol, amely az ilyen italok egyik fő összetevője a sejtmembránok áteresztő képességét erősíti fel, melynek következtében az alkohol közvetlenül a véráramba jut, ezáltal pedig a test valamennyi szövetét elérheti. Valamint ez az összetevő a felelős az alkohol központi idegrendszerre gyakorolt és antidepresszáns hatásáról is. A tudatra gyakorolt hatása is köztudott jelenség, és azt is fontos kiemelnünk, hogy az etanol hatása megegyezik a pszichoaktív drogok hatásaival. Az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatása ma már jól dokumentált. Alacsony és közepes dózisban elsősorban a neurotranszmitterekben lévő γ-aminovajsavra (GABA) van hatással. A GABA receptorok aktiválódása felel a relaxált állapotért, oldja a szorongást, növeli az étvágyat, csökkenti a gátlásokat, egyeseknél pedig erőszakos viselkedést is eredményezhet.

Erős korreláció figyelhető meg a magas szintű alkoholfogyasztás és az alkoholizmus kialakulásának a kockázata között. Ezen felül károsan hat a szív- és érrendszerre, felszívódási zavarokhoz vezet, felelős a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásáért, egyes májbetegségek fő okozója és a rákos megbetegedések közül is több írható az alkohol számlájára.

Nem elhanyagolható az sem, hogy az alkoholfogyasztás a központi és perifériás idegrendszerre is kórosan hat.

Szerző: Udvari Fanni

Tudnivalók a zsírbontásról

Ég a zsír!” – szól a talán legismertebb fogyókúrás jelmondat, de ez ma már egyre inkább egy vicceskedő felkiáltás, a helytelen diéták paródiája.

Hatékony gyógymódok megfázás ellen

A megfázással bátran szembenézhetsz és felveheted vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Itt van pár szuper ötlet.

Edzőtermi vagy otthoni edzés?

Örök kérdés, hogy az otthoni edzés is megfelelő-e vagy aki edz, annak csak edzőteremben érdemes járnia. A legtöbben azzal érvelnek az előbbi mellett, hogy olcsóbb, és ki sem kell mozdulni otthonról, mások szerint az a jó, hogy addig se vagy egyedül, új embereket ismerhetsz meg ráadásul sokkal profibb környezetben van lehetőséged a mozgásra.

Hogyan vegyük észre időben az anorexia tüneteit?

Az evészavarok rejtett betegségek, fontos beszélni róla, hogyan ismerhetőek fel.

Csigamentő akció, avagy hogyan tegyük rendbe a nagy gubancot?

Ismerjük azt a jelenséget, hogy az egyenes haj emberek göndört szeretnének, a göndör hajúak pedig egyenest. Néha azonban igen nehéz bánni a nagy gubanccal. Erre a problémára jött létre a Curly Girl Method – avagy CGM – ami számos göndör frizura sikertörténetének kulcsa.