Menü

Fehérjében gazdag ételek fogyasztása

A fehérjében gazdag táplálkozásban is fontos a változatosság. Az alábbi 10 ízletes, fehérjében gazdag étel jóllakat és közben teljes szélességgel támogatja a kitűzött fogyást.

Sovány hús, hal és szárnyas

Mennyiség: 30 g= 7 g fehérje

Ha beiktatod az étrendedbe és növeled a sovány húsféléket: a halat és a szárnyasokat (csirke, lazac, tonhal, stb.) az nagy mennyiségű fehérjével látja el a szervezeted, emellett más egészségügyi előnyökkel is jár. Egy átlagos szelet csirkemell vagy lazacfilé mérettől függően 100-200 g között van. Grillezd, párold, vagy hal esetén fogyaszthatod akár nyersen is, a lényeg, hogy kerüld a rántást és a zsírban sütést!

Tojás

Mennyiség: 1 nagy tojás= 6 g fehérje

Napi 2-3 tojás fogyasztása nagyszerű módja, hogy beiktasd az egészséges fehérjét a fogyókúrádba és kerüld a túlzott kalória-bevitelt. Ha nincs időd arra, hogy iskola vagy munka előtt elkészítsd otthon a reggelid, főzz meg egy tucat kemény tojást a hét elején. Hűtőben tárolva eláll, és így egész hétre gondoskodsz az egészséges reggeliről, amit mindennap magaddal vihetsz.

Sajt

Mennyiség: 30 g= 7 g fehérje

Mindennap egyél meg pár szelet sajtot, hogy jelentősen megemeld a fehérje bevitelt. A viszonyítás kedvéért eláruljuk, hogy pontosan ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint a csirkehús.

Zsírszegény cottage cheese

Mennyiség: fél csésze= 14 g fehérje

Nem is gondolnád, pedig a zsírszegény túró listavezető a kategóriában, azaz egy adagja tartalmazza a legtöbb fehérjét. Arra azonban itt is figyelj, hogy a zsírszegény változatát emeld le a polcról.

Diófélék

Mennyiség: 30 g= 7 g fehérje

Egy maroknyi mag, a chips vagy a csokoládé helyett, délutáni nasiként tökéletes megoldás, hiszen egészséges és fehérjedús. Ha nem szereted magukban a magvakat ropogtatni, szórj diót vagy mandulát a salátádra, meglátod, nagyon ízletessé teszi.

Mogyoróvaj

Mennyiség: 2 teáskanál= 8 g fehérje

Nincs is talán egyszerűbb és élvezetesebb módja a napi fehérjebevitelről való gondoskodásnak a mogyoróvajnál. Rengeteg mindenhez eheted: szendvicsekhez, wrap-okhoz, sőt még smootie-hoz is adhatod, de egyszerűen csak kikanalazhatod az üvegből is. Bárhogy szereted enni, arra figyelj, hogy tiszta, sótlan mogyoróvajat válassz.

Szója

Mennyiség: 1 csésze szójatej= 10 g fehérje

A szójatermékek, mint a tofu, a szójabab és a szójatej gazdagok fehérjében és tartalmazzák a 9 esszenciális aminosavat. A bennül levő fehérje függ a feldolgozás módjától: fél csésze tofuban 10 g, fél csésze szójababban 11 g, 1 csésze szójatejben pedig 10 g fehérje van.

Quinoa

Mennyiség: 1 csésze= 9 g fehérje

A quinoa a vegetáriánusok kedvenc ételévé válhat, mivel ez a gabona kiemelkedő fehérjeforrás. 1 csészényi főtt quinoában 9 g fehérje van. Elkészítése is igen egyszerű, ugyanúgy kell megfőzni, mint a hagyományos rizst. Adj hozzá szeletelt zöldségeket, magvakat és fűszereket, hogy ízletesebb és rostban gazdagabb legyen.

Lazac

Egy adag: 15-20 dkg

Fehérje: 29 g/adag

Ha fehérjebombára vágysz, a lazac remek választás. Fehérjében, valamint ómega-3 zsírsavban gazdag, amely jótékonyan hat a szívre és az érrendszerre. Egy 20 dkg-os adagban több B6- és B12-vitamin van, mint a napi szükséges mennyiség.

Menütipp: Ebédre kiváló lehet például egy szelet grillezett lazac párolt kelbimbóval vagy brokkolival, kiegészítve fél csésze barna rizzsel.

Laktatnak, telítenek, segítik az emésztést, az izmok épülését, ezáltal pedig serkentik a zsírégetést. Válassz bátran a leggazdagabb fehérjeforrások közül!

Szerző: Udvari Fanni

Avokádó - a zöld csoda

Az avokádó bár már hazánkban sem számít újdonságnak, mégis kevesen tudják számos jótékony hatását. Ebből a cikkből most kiderül, miért is egy csoda ez a gyümölcs…

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.