Menü

Fehérjében gazdag ételek fogyasztása

A fehérjében gazdag táplálkozásban is fontos a változatosság. Az alábbi 10 ízletes, fehérjében gazdag étel jóllakat és közben teljes szélességgel támogatja a kitűzött fogyást.

Sovány hús, hal és szárnyas

Mennyiség: 30 g= 7 g fehérje

Ha beiktatod az étrendedbe és növeled a sovány húsféléket: a halat és a szárnyasokat (csirke, lazac, tonhal, stb.) az nagy mennyiségű fehérjével látja el a szervezeted, emellett más egészségügyi előnyökkel is jár. Egy átlagos szelet csirkemell vagy lazacfilé mérettől függően 100-200 g között van. Grillezd, párold, vagy hal esetén fogyaszthatod akár nyersen is, a lényeg, hogy kerüld a rántást és a zsírban sütést!

Tojás

Mennyiség: 1 nagy tojás= 6 g fehérje

Napi 2-3 tojás fogyasztása nagyszerű módja, hogy beiktasd az egészséges fehérjét a fogyókúrádba és kerüld a túlzott kalória-bevitelt. Ha nincs időd arra, hogy iskola vagy munka előtt elkészítsd otthon a reggelid, főzz meg egy tucat kemény tojást a hét elején. Hűtőben tárolva eláll, és így egész hétre gondoskodsz az egészséges reggeliről, amit mindennap magaddal vihetsz.

Sajt

Mennyiség: 30 g= 7 g fehérje

Mindennap egyél meg pár szelet sajtot, hogy jelentősen megemeld a fehérje bevitelt. A viszonyítás kedvéért eláruljuk, hogy pontosan ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint a csirkehús.

Zsírszegény cottage cheese

Mennyiség: fél csésze= 14 g fehérje

Nem is gondolnád, pedig a zsírszegény túró listavezető a kategóriában, azaz egy adagja tartalmazza a legtöbb fehérjét. Arra azonban itt is figyelj, hogy a zsírszegény változatát emeld le a polcról.

Diófélék

Mennyiség: 30 g= 7 g fehérje

Egy maroknyi mag, a chips vagy a csokoládé helyett, délutáni nasiként tökéletes megoldás, hiszen egészséges és fehérjedús. Ha nem szereted magukban a magvakat ropogtatni, szórj diót vagy mandulát a salátádra, meglátod, nagyon ízletessé teszi.

Mogyoróvaj

Mennyiség: 2 teáskanál= 8 g fehérje

Nincs is talán egyszerűbb és élvezetesebb módja a napi fehérjebevitelről való gondoskodásnak a mogyoróvajnál. Rengeteg mindenhez eheted: szendvicsekhez, wrap-okhoz, sőt még smootie-hoz is adhatod, de egyszerűen csak kikanalazhatod az üvegből is. Bárhogy szereted enni, arra figyelj, hogy tiszta, sótlan mogyoróvajat válassz.

Szója

Mennyiség: 1 csésze szójatej= 10 g fehérje

A szójatermékek, mint a tofu, a szójabab és a szójatej gazdagok fehérjében és tartalmazzák a 9 esszenciális aminosavat. A bennül levő fehérje függ a feldolgozás módjától: fél csésze tofuban 10 g, fél csésze szójababban 11 g, 1 csésze szójatejben pedig 10 g fehérje van.

Quinoa

Mennyiség: 1 csésze= 9 g fehérje

A quinoa a vegetáriánusok kedvenc ételévé válhat, mivel ez a gabona kiemelkedő fehérjeforrás. 1 csészényi főtt quinoában 9 g fehérje van. Elkészítése is igen egyszerű, ugyanúgy kell megfőzni, mint a hagyományos rizst. Adj hozzá szeletelt zöldségeket, magvakat és fűszereket, hogy ízletesebb és rostban gazdagabb legyen.

Lazac

Egy adag: 15-20 dkg

Fehérje: 29 g/adag

Ha fehérjebombára vágysz, a lazac remek választás. Fehérjében, valamint ómega-3 zsírsavban gazdag, amely jótékonyan hat a szívre és az érrendszerre. Egy 20 dkg-os adagban több B6- és B12-vitamin van, mint a napi szükséges mennyiség.

Menütipp: Ebédre kiváló lehet például egy szelet grillezett lazac párolt kelbimbóval vagy brokkolival, kiegészítve fél csésze barna rizzsel.

Laktatnak, telítenek, segítik az emésztést, az izmok épülését, ezáltal pedig serkentik a zsírégetést. Válassz bátran a leggazdagabb fehérjeforrások közül!

Szerző: Udvari Fanni

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.