Menü

Függőség tünetei

A szenvedélybetegségből fel lehet épülni. A kezelés célja több mint az ivás vagy a drogozás beszüntetése. A cél a kiegyensúlyozott és termékeny élet biztosítása.

Bizonyított tény, hogy a szakszerű kezelés hatékonyan hozzájárul a szenvedélybetegségből való felépüléshez. Minden esetben ügyelni kell azonban arra, hogy a választott kezelési mód megfeleljen az adott személy állapotának, elvárásainak és lehetőségeinek, és így ne csak a fizikai problémákra kínáljon megoldást, hanem a különböző lelki és a szociális problémákra is. Ennek megfelelően a kezelés keretében általában többféle konkrét cél is megfogalmazódik.

Fizikai függőség

Ez azt jelenti, hogy a szervezet függővé válik egy bizonyos anyagtól (például a cigizés is fizikai függőség). Amikor a toleranciaszint nő az adott anyaggal szemben, akkor az embernek egyre nagyobb adagra van szüksége ahhoz, hogy az addigi hatást elérje.

Ha valaki szenvedélybeteg, és leszokik az anyag (drogok, alkohol vagy cigi) használatáról, elvonási tünetek jelentkezhetnek. Gyakori ezek közül a hasmenés, a remegés, és az ember általában szörnyen érzi magát.

Pszichológiai függőség

Akkor beszélünk róla, ha a drog utáni sóvárgás pszichológia vagy érzelmi alapú. A pszichológiailag függőket hatalmába keríti a drog utáni vágy. Ilyenkor akár lophatnak vagy hazudhatnak is a drogokért.

A személy átlépi a visszaélés és a függőség közti határt, többé nem csak kipróbálja a drogot, a hecc vagy a felemelő érzés kedvéért, hanem már szó szerint függ tőle. A drog körül forog az élete. A szenvedélybeteg személy - legyen fizikai vagy lelki függő, akár mindkettő – nem érzi, hogy van esélye arra, hogy leálljon az anyag használatával.

A függőség jelei

A függőség legnyilvánvalóbb jele az anyag vagy drog szükségessége. Azonban sok más jel is utalhat a függőségre, mint például a hangulatingadozás, fogyás vagy hízás. (Ezek azonban lehetnek tünetei egyéb állapotoknak is, mint a depresszió és az evési zavarok.)

Az alkohol-, illetve drogfüggőség jelei

Pszichológiai jelek

pihenésnek és a problémák megoldásának fogja fel a kábítószerezést vagy az alkoholfogyasztást

visszavonulás a családtól vagy titoktartás a család előtt

csökkent érdeklődés azok iránt a tevékenységek iránt, melyek korábban fontosak voltak

probléma az iskolai munkával, például a jegyek romlása vagy lógások

barátok változása: csak azokkal a barátaival lóg együtt, akik kábítószer-fogyasztók

a beteg sok időt tölt azzal, hogy azon gondolkodik, hogyan lehetne drogokat szerezni

lopnak vagy eladják tulajdonukat, azért hogy megengedhessék maguknak a drogokat

sikertelen leszokási kísérletek (akár drogról, akár alkoholról)

szorongás, harag, depresszió

hangulatingadozás

Amikor elindulsz egy kezelési programon, próbáld ki ezeket a tippeket, hogy a felépülés felé vezető utad kevésbé legyen göröngyös.

Mondd el a barátaidnak, hogy lemondasz a drogokról! Az igaz barátaid tiszteletben tartják majd ezt a döntést. Ez azt jelenti, hogy új baráti kört kell kialakítanod, akik 100%-ban támogatóak.

Kérd meg a családodat és a barátaid, hogy legyenek elérhetőek, amikor szükséged van rájuk. Lehet, hogy fel akarsz majd valakit hívni az éjszaka közepén, mert beszélni szeretnél vele. Ha nehéz időszakon mész keresztül, akkor ne próbáld egyedül kezelni a dolgokat, fogadd el a barátok és a család segítségét!

Maradj tiszta!

A kábítószer és az alkoholfüggőség nem ér véget a 6 hetes kezeléssel. Ez egy egész életen át tartó folyamat. Sokan csatlakoznak támogató csoporthoz, akik segítenek nekik tisztán maradni. Vannak kifejezetten tinédzserek és fiatalok számára létrehozott csoportok is. Itt találkozni fogsz olyan emberekkel, akik átélték ugyanezt a problémát, és olyan valós problémákról tudsz velük beszélni, amikről az egészségügyi osztályon nem lehet.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.