Menü

Csigamentő akció, avagy hogyan tegyük rendbe a nagy gubancot?

Ismerjük azt a jelenséget, hogy az egyenes hajú emberek göndört szeretnének, a göndör hajúak pedig egyenest. A göndörkék viszont tudják, hogy néha igen nehéz bánni a nagy gubanccal. Erre a problémára jött létre a Curly Girl Method – avagy CGM – ami számos göndör frizura sikertörténetének kulcsa.

A CGM Lorraine Massey könyve (Curly Girl: The Handbook) alapján fejlődött ki az évek során. A metódus legfőbb szempontja, hogy mellőzi azokat a termékeket, összetevőket és szokásokat, amik a göndör haj szerkezetét rombolják és károsítják. Ilyenek például a szulfátok, a szárító alkoholok és szilikonok, amik a göndörség legnagyobb ellenségei. A CGM-es fogyasztók elhagyják a sampont és a magas hőmérsékleten való hajszárítást is. Ezek helyett viszont támogatják a co-wash (tisztító balzsam) illetve a leave-in (nem leöblítős) termékeket. A vegán hajápoló szerek nagyobb része és természetes olajok CGM kompatibilisek. Ha bizonytalanok lennénk az árukkal kapcsolatban az internet már számos oldalt biztosít, ami segít eldönteni, hogy a CGM engedélyezi-e az adott összetevőket. A közösségi oldalokon is találhatunk építő közösséggel rendelkező csoportokat, amik bármikor a segítségünkre állnak.

Hogyan is kezdjünk bele? Először érdemes meghatározni, hogy milyen göndör a hajunk. Erős szálú vagy vékony szálú hajunk van? Milyen a porozitása? Szöszös, szálkás töredezett a frizuránk? Segítségül hívhatjuk a konyhát, ahol szerencsére találhatunk a hajunknak típusának megfelelő „ápolószert”, és nem kell rögtön a legdrágább készítményért rohannunk a boltba.

Ha kiszáradt hajzatunk van, fontos a hidratálás, használjunk lenmagzselét, amit mi is elkészíthetünk! A könnyen gubancolódó hajon segíthet a kókuszolaj vagy a napraforgó olaj. Ha pedig a párás környezet megerőltető számunkra, akkor az oliva olaj vagy a szőlőmag olaj lehet a megoldás! Ezen anyagok felhasználást beleépíthetjük hajkoronánk ápolásának rutinjába és akár heteken belül megfigyelhető hatásokat érhetünk el.

A metódusban rendkívül fontos szerepet játszik a hajápoló szerek helyes sorrendje. Első lépésként jön a tisztítás, amihez co-washt vagy szulfátmentes sampont használjunk! Ezek után következik a hidratálás és/vagy göndörítés. Házi hajpakolást mi is készíthetünk: keverjünk a balzsamba például kókuszolajat! Ilyenkor alkalmazzuk a leave-in termékeket is. Végül sérónkat göndöríthetjük és tartósíthatjuk hajhabbal, zselével vagy akár mindkettővel egyszerre!

A sok hajápolótól akár zsíros, ragacsos is lehet a frizuránk. Fontos kitapasztalni, hogy mennyit bír el a hajunk, mik azok a szerek, amik a legjobbat hozzák ki a hajkoronánkból. Lehetséges, hogy csak hosszabb próbálkozás után találjuk meg a legjobb termékcsaládot, de a siker garantált. Minél jobban megismerjük a hajunkat, annál jobban fogjuk tudni, hogy mikor milyen problémája van, és azt hogyan tudjuk orvosolni akár természetes készítményekkel. Jó kísérletezést kívánok, göndörkék!

Nagypál Anna

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.