Menü

Csigamentő akció, avagy hogyan tegyük rendbe a nagy gubancot?

Ismerjük azt a jelenséget, hogy az egyenes hajú emberek göndört szeretnének, a göndör hajúak pedig egyenest. A göndörkék viszont tudják, hogy néha igen nehéz bánni a nagy gubanccal. Erre a problémára jött létre a Curly Girl Method – avagy CGM – ami számos göndör frizura sikertörténetének kulcsa.

A CGM Lorraine Massey könyve (Curly Girl: The Handbook) alapján fejlődött ki az évek során. A metódus legfőbb szempontja, hogy mellőzi azokat a termékeket, összetevőket és szokásokat, amik a göndör haj szerkezetét rombolják és károsítják. Ilyenek például a szulfátok, a szárító alkoholok és szilikonok, amik a göndörség legnagyobb ellenségei. A CGM-es fogyasztók elhagyják a sampont és a magas hőmérsékleten való hajszárítást is. Ezek helyett viszont támogatják a co-wash (tisztító balzsam) illetve a leave-in (nem leöblítős) termékeket. A vegán hajápoló szerek nagyobb része és természetes olajok CGM kompatibilisek. Ha bizonytalanok lennénk az árukkal kapcsolatban az internet már számos oldalt biztosít, ami segít eldönteni, hogy a CGM engedélyezi-e az adott összetevőket. A közösségi oldalokon is találhatunk építő közösséggel rendelkező csoportokat, amik bármikor a segítségünkre állnak.

Hogyan is kezdjünk bele? Először érdemes meghatározni, hogy milyen göndör a hajunk. Erős szálú vagy vékony szálú hajunk van? Milyen a porozitása? Szöszös, szálkás töredezett a frizuránk? Segítségül hívhatjuk a konyhát, ahol szerencsére találhatunk a hajunknak típusának megfelelő „ápolószert”, és nem kell rögtön a legdrágább készítményért rohannunk a boltba.

Ha kiszáradt hajzatunk van, fontos a hidratálás, használjunk lenmagzselét, amit mi is elkészíthetünk! A könnyen gubancolódó hajon segíthet a kókuszolaj vagy a napraforgó olaj. Ha pedig a párás környezet megerőltető számunkra, akkor az oliva olaj vagy a szőlőmag olaj lehet a megoldás! Ezen anyagok felhasználást beleépíthetjük hajkoronánk ápolásának rutinjába és akár heteken belül megfigyelhető hatásokat érhetünk el.

A metódusban rendkívül fontos szerepet játszik a hajápoló szerek helyes sorrendje. Első lépésként jön a tisztítás, amihez co-washt vagy szulfátmentes sampont használjunk! Ezek után következik a hidratálás és/vagy göndörítés. Házi hajpakolást mi is készíthetünk: keverjünk a balzsamba például kókuszolajat! Ilyenkor alkalmazzuk a leave-in termékeket is. Végül sérónkat göndöríthetjük és tartósíthatjuk hajhabbal, zselével vagy akár mindkettővel egyszerre!

A sok hajápolótól akár zsíros, ragacsos is lehet a frizuránk. Fontos kitapasztalni, hogy mennyit bír el a hajunk, mik azok a szerek, amik a legjobbat hozzák ki a hajkoronánkból. Lehetséges, hogy csak hosszabb próbálkozás után találjuk meg a legjobb termékcsaládot, de a siker garantált. Minél jobban megismerjük a hajunkat, annál jobban fogjuk tudni, hogy mikor milyen problémája van, és azt hogyan tudjuk orvosolni akár természetes készítményekkel. Jó kísérletezést kívánok, göndörkék!

Nagypál Anna

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!