Menü

Csigamentő akció, avagy hogyan tegyük rendbe a nagy gubancot?

Ismerjük azt a jelenséget, hogy az egyenes hajú emberek göndört szeretnének, a göndör hajúak pedig egyenest. A göndörkék viszont tudják, hogy néha igen nehéz bánni a nagy gubanccal. Erre a problémára jött létre a Curly Girl Method – avagy CGM – ami számos göndör frizura sikertörténetének kulcsa.

A CGM Lorraine Massey könyve (Curly Girl: The Handbook) alapján fejlődött ki az évek során. A metódus legfőbb szempontja, hogy mellőzi azokat a termékeket, összetevőket és szokásokat, amik a göndör haj szerkezetét rombolják és károsítják. Ilyenek például a szulfátok, a szárító alkoholok és szilikonok, amik a göndörség legnagyobb ellenségei. A CGM-es fogyasztók elhagyják a sampont és a magas hőmérsékleten való hajszárítást is. Ezek helyett viszont támogatják a co-wash (tisztító balzsam) illetve a leave-in (nem leöblítős) termékeket. A vegán hajápoló szerek nagyobb része és természetes olajok CGM kompatibilisek. Ha bizonytalanok lennénk az árukkal kapcsolatban az internet már számos oldalt biztosít, ami segít eldönteni, hogy a CGM engedélyezi-e az adott összetevőket. A közösségi oldalokon is találhatunk építő közösséggel rendelkező csoportokat, amik bármikor a segítségünkre állnak.

Hogyan is kezdjünk bele? Először érdemes meghatározni, hogy milyen göndör a hajunk. Erős szálú vagy vékony szálú hajunk van? Milyen a porozitása? Szöszös, szálkás töredezett a frizuránk? Segítségül hívhatjuk a konyhát, ahol szerencsére találhatunk a hajunknak típusának megfelelő „ápolószert”, és nem kell rögtön a legdrágább készítményért rohannunk a boltba.

Ha kiszáradt hajzatunk van, fontos a hidratálás, használjunk lenmagzselét, amit mi is elkészíthetünk! A könnyen gubancolódó hajon segíthet a kókuszolaj vagy a napraforgó olaj. Ha pedig a párás környezet megerőltető számunkra, akkor az oliva olaj vagy a szőlőmag olaj lehet a megoldás! Ezen anyagok felhasználást beleépíthetjük hajkoronánk ápolásának rutinjába és akár heteken belül megfigyelhető hatásokat érhetünk el.

A metódusban rendkívül fontos szerepet játszik a hajápoló szerek helyes sorrendje. Első lépésként jön a tisztítás, amihez co-washt vagy szulfátmentes sampont használjunk! Ezek után következik a hidratálás és/vagy göndörítés. Házi hajpakolást mi is készíthetünk: keverjünk a balzsamba például kókuszolajat! Ilyenkor alkalmazzuk a leave-in termékeket is. Végül sérónkat göndöríthetjük és tartósíthatjuk hajhabbal, zselével vagy akár mindkettővel egyszerre!

A sok hajápolótól akár zsíros, ragacsos is lehet a frizuránk. Fontos kitapasztalni, hogy mennyit bír el a hajunk, mik azok a szerek, amik a legjobbat hozzák ki a hajkoronánkból. Lehetséges, hogy csak hosszabb próbálkozás után találjuk meg a legjobb termékcsaládot, de a siker garantált. Minél jobban megismerjük a hajunkat, annál jobban fogjuk tudni, hogy mikor milyen problémája van, és azt hogyan tudjuk orvosolni akár természetes készítményekkel. Jó kísérletezést kívánok, göndörkék!

Nagypál Anna

Tudnivalók a laktózérzékenységről

Élelmiszerekkel kapcsolatos intoleranciák miatt sokan kényszerülnek arra, hogy a családétól eltérő, esetenként bonyolultabban elkészíthető ételeket fogyasszanak. Ilyen például a tejcukor-érzékenység is, ami alaposan megnehezíti az étrend összeállítását, vagy éppen a mindennapos bevásárlást is.

Aromaterápia gyógyító ereje

Az illóolajokat terápiás, gyógyító céllal is alkalmazzák: az ellazulás, pihenés, regenerálódás mellett egyes panaszok kezelése, megelőzése, kellemetlen, fájdalmas tünetek enyhítése is használják. Lássuk, melyik illóolaj, mire jó!

A bulimia kezelése és tünetei

Ahogy az anorexia nervosa esetében, úgy a BN esetében is négy feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a fentebb leírt állapotot kórosnak minősítsük:

Lassú anyagcsere? Gyorsítsuk fel!

Mi okozhat lelassult anyagcserét? Hogyan gyorsíthatjuk fel? Íme néhány jól bevált módszer az anyagcsere gyorsítására.

Napfényvitamint a vírusok ellen

A D- vitamin a kutatások szerint jelentősen csökkenti a koronavírussal való megfertőződés és az intenzív kezelés esélyét. Mennyi D-vitaminra van szükség az egészségünk megőrzéséhez? Hogyan mivel pótoljuk?