Menü

Hogyan vegyük észre időben az anorexia tüneteit?

Az orvosok anorexia nervosának nevezik a lelki eredetű kóros lesoványodást. Az anorexia esetében a páciensek súlyos fogyókúrával, testedzéssel próbálják orvosolni a számukra félelmetes elhízást. A leggyakrabban pszichés eredetű evészavarról beszélünk, ekkor a beteg torz testképe okozza, hogy túl kövérnek tartja magát, s a fogyás érdekében mindent bevetnek, mint például önéheztetés, étvágycsökkentő-, vízhajtó-, hashajtó-használat, hánytatás, túlzott sportolás.

Ez a betegség nemcsak lányoknál alakul ki, fiúk is érintettek, de tény, hogy nagyobb százalékban a lányoknál fordul elő.

Rejtett betegség, melyet gyakran maga a szülő sem észlel, vagy csak nagyon későn vesz észre, pedig a tünetek egyértelműen mutatnak erre a problémára.

A fő tünetek közé tartozik a látványos testsúlycsökkenés, melyet olykor a fiatalok bő ruházattal próbálnak meg eltakarni a családtagok szeme elől, illetve feltűnőek a fogyást célzó cselekedetek: túlzott edzés. A koplalás miatt megfigyelhető a fáradékonyság, szédülés, ájulás, hormonális zavarok.

Árulkodó tünet, ha a gyermek rendszeresen nem étkezik együtt a család többi tagjával, s kerül minden alkalmat, amikor ételt kell vennie magához, ha mégsem tudja kikerülni, akkor salátát rágcsálnak. Az anorexiásoknál megfigyelhető az az érdekesség, hogy szívesen és jól főznek, azonban ők maguk soha nem esznek ezekből az ételekből.

Feltűnő jel a betegségre, hogy a beteg nagyon aktív: sokat fut vagy gyalogol, tornázik, edz.

Hangulata megváltozik: ingerlékeny és türelmetlen lesz, dühös, érzékeny és könnyen sír, barátai elmaradoznak mellőle.

Az anorexia nem említhető a bulímia (önhánytatás) jelensége nélkül, ennek jele, ha nagy mennyiségű étel tűnik el a hűtőszekrényből, ami falásrohamokra utal, melyeket mindig purgálás követ, azaz az étel kihajtása hánytató, vagy hashajtó szerekkel, s étkezések után azonnal a mellékhelyiségbe megy.

Ha az anorexia gyanúja beigazolódni látszik, akkor feltétlenül beszélni kell szakemberrel.

A tanárok sokat segíthetnek a felismerésben és a továbbiakban is, gyakran ők előbb veszik észre a problémát, mint a szülők.

Sajnos az egyik legnagyobb baj, amit el kell mondani a betegségről, hogy egy bizonyos idő után már nem, vagy csak nehezen visszafordítható, s az esetek 10-15%-ban halállal végződik, ezért fontos mielőbb szakemberhez fordulni.

Martinka Dia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.