Menü

Az internet pozitív oldala a tanulás szempontjából

Az internetről sok mindent gondolhatunk: függőséget okoz, tele van haszontalan programokkal és még az adataink is veszélyben lehetnek. De arra is érdemes kitérnünk, hogy ha megfelelően használjuk az internet végtelen adathalmazát, számtalan dolgot képesek lehetünk autodidakta módon megtanulni.

Megtanulhatunk egy új nyelvet! Rengeteg nyelvtanulást segítő applikációt találhatunk, ilyen például a Duolingo. Őszintén, valljuk be, hogy az ilyen applikációk csak alaptudást biztosítanak a számunkra. Pedig nyelvtanulásnál nagyon fontos, hogy komplex módon tanuljunk. Kezdetben hallgassunk sok zenét az adott nyelven, esetleg szótározzuk is ki azokat. Ez a módszer segít a kifejezések és szavak rögzítésében. Jegyzeteljünk párhuzamosan egy füzetbe vagy a gépünkön egy dokumentuma. Gyerekek akár rajzolhatnak is a szavak mellé vagy memóriakártyát készíthetnek. Ha már van nyelvismeretünk, nézzünk az adott nyelven sorozatot (lehetőleg azonos nyelvű felirattal) ami segít a kiejtésben és a szókincs növelésében, és még szórakoztató is!

A MOOC (Massive open online course) rendszerek képesek arra, hogy egy egész képzést is elvégezhessünk, vagy csak kiegészítsük iskolai tanulmányainkat. Rendkívül hasznos, hiszen jegyzet mellett zenét, videót, power pointot és más interaktív elemet is képes tárolni. Ezek az elemek felhívják a figyelmünket, lekötnek és kedvet csinálnak a tanuláshoz. A tananyag hetekre van lebontva és rendszerezve, hogy tudjuk mikor melyik anyag következik. Ilyen MOOC például a Coursera, ahol ingyenes képzéseket és tananyagokat találhatunk.

Unatkozol? Találj magadnak egy új hobbit! Bármilyen hobbit! Kezdésnek mindenről találhatunk elegendő információt, hogy mire van szükségünk. A közösségi oldalakon találhatunk a témának megfelelő csoportokat és segítőkész tagokat is. Nyugodtan elkezdhetünk horgolni, festeni vagy akár sporthorgászattal foglalkozni, hiszen a YouTube-on is találhatunk how-to videókat, amik megadják a kezdő löketet. A Pinteresthez hasonló oldalakon pedig inspirációt és ihletet gyűjthetünk a különböző céljaink megvalósításához.

Úgy érzed, hogy nincs elég motivációd? Gondolj azokra a ma már híres művészekre és tudósokra, akik a tudást autodidakta módon sajátították el. Ilyen volt például Csontváry Koszta Tivadar, Vincent van Gogh, Michael Faraday vagy George Boole. Az ő idejükben sokkal nehezebb volt összegyűjteni azt az adathalmazt, ami nekik szükséges volt, hiszen nem volt fejlett internetes rendszerük. Nekünk sokkal könnyebb dolgunk van, hiszen ezt az eszközt éppen olvasásra használjuk.

Nagypál Anna

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?