Menü

Az internet pozitív oldala a tanulás szempontjából

Az internetről sok mindent gondolhatunk: függőséget okoz, tele van haszontalan programokkal és még az adataink is veszélyben lehetnek. De arra is érdemes kitérnünk, hogy ha megfelelően használjuk az internet végtelen adathalmazát, számtalan dolgot képesek lehetünk autodidakta módon megtanulni.

Megtanulhatunk egy új nyelvet! Rengeteg nyelvtanulást segítő applikációt találhatunk, ilyen például a Duolingo. Őszintén, valljuk be, hogy az ilyen applikációk csak alaptudást biztosítanak a számunkra. Pedig nyelvtanulásnál nagyon fontos, hogy komplex módon tanuljunk. Kezdetben hallgassunk sok zenét az adott nyelven, esetleg szótározzuk is ki azokat. Ez a módszer segít a kifejezések és szavak rögzítésében. Jegyzeteljünk párhuzamosan egy füzetbe vagy a gépünkön egy dokumentuma. Gyerekek akár rajzolhatnak is a szavak mellé vagy memóriakártyát készíthetnek. Ha már van nyelvismeretünk, nézzünk az adott nyelven sorozatot (lehetőleg azonos nyelvű felirattal) ami segít a kiejtésben és a szókincs növelésében, és még szórakoztató is!

A MOOC (Massive open online course) rendszerek képesek arra, hogy egy egész képzést is elvégezhessünk, vagy csak kiegészítsük iskolai tanulmányainkat. Rendkívül hasznos, hiszen jegyzet mellett zenét, videót, power pointot és más interaktív elemet is képes tárolni. Ezek az elemek felhívják a figyelmünket, lekötnek és kedvet csinálnak a tanuláshoz. A tananyag hetekre van lebontva és rendszerezve, hogy tudjuk mikor melyik anyag következik. Ilyen MOOC például a Coursera, ahol ingyenes képzéseket és tananyagokat találhatunk.

Unatkozol? Találj magadnak egy új hobbit! Bármilyen hobbit! Kezdésnek mindenről találhatunk elegendő információt, hogy mire van szükségünk. A közösségi oldalakon találhatunk a témának megfelelő csoportokat és segítőkész tagokat is. Nyugodtan elkezdhetünk horgolni, festeni vagy akár sporthorgászattal foglalkozni, hiszen a YouTube-on is találhatunk how-to videókat, amik megadják a kezdő löketet. A Pinteresthez hasonló oldalakon pedig inspirációt és ihletet gyűjthetünk a különböző céljaink megvalósításához.

Úgy érzed, hogy nincs elég motivációd? Gondolj azokra a ma már híres művészekre és tudósokra, akik a tudást autodidakta módon sajátították el. Ilyen volt például Csontváry Koszta Tivadar, Vincent van Gogh, Michael Faraday vagy George Boole. Az ő idejükben sokkal nehezebb volt összegyűjteni azt az adathalmazt, ami nekik szükséges volt, hiszen nem volt fejlett internetes rendszerük. Nekünk sokkal könnyebb dolgunk van, hiszen ezt az eszközt éppen olvasásra használjuk.

Nagypál Anna

Fogyás az internet segítéségével – működik vagy sem?

Az emberek – férfiak és nők egyaránt – képesek a szépségért és külsőért elég sok mindent megtenni. Viszont még mindig sok minden magas áron érhető el a fogyasztói társadalom számára, főleg a fogyókúrák, személyi edzők, sportbérletek és táplálékkiegészítők. Mi a helyzet, ha nem akarunk több tízezret költeni, de azért mégis mozogni szeretnénk?

Sokszor túltolják az amatőr futók

Az egyik legtöbb izomcsoportot átmozgató sportunk a futás, kétségtelenül az egyik legjobb mozgásforma, azonban kezdő amatőr futók túlnyomó többsége gyakran elköveti azt a hibát, hogy magával ragadja a hév és sérülésekkel, húzódásokkal végzi.

Egy jó séta?

Nemcsak a gyönyörű, napsütéses ősz miatt, hanem bármely évszakban, télen-nyáron, tavasszal-ősszel, mindig kikapcsolja az embert. Kiszellőzteti a fejünket, átmozgatja a testünket. Akár egyedül, ha épp úgy a legjobb, akár hű társunkkal egy kutyussal, akár a családdal, barátokkal, akár testedzés gyanánt. Egy kis táska kell hozzá maximum. Mehetünk?

Újra veszélyben vannak a világ nagy sporteseményei

A járvány ismét erőteljesen felütötte a fejét szerte a kontinensen, sőt a világon is. Számos sportoló fertőződik meg, és egységesen, vezetők, sportolók és szurkolók is azt mondják, radikálisan máshogy kellene a sporteseményeket megrendezni, mert hamarosan lehet, hogy a jelenlegi formának már semmi értelme nem lesz. Kézilabdában például nagyon döcögősen indul a nemzetközi és a hazai szezon.

Mérkőzések nézők nélkül

Lehet, hogy nekem amúgy is könnyebb nézők nélküli mérkőzéseket néznem a tévén keresztül, hiszen ritkábban járok élőben sporteseményekre, nem érint tehát tragédiaként, hogy most egy jó darabig amúgy sem tehetem. Több sportágban elindultak vagy folytatódtak a küzdelmek, a világon a legtöbb helyen egyelőre nézők nélkül. Vajon érdemes-e így folytatni hosszútávon, hónapokig, akár több mint egy évig? Egyes szakemberek szerint ugyanis lehetséges, hogy csak 2022-re áll helyre a világ, beleértve a sportéletet is. Ezáltal könnyen elképzelhető, hogy csupán akkor népesítik be ismét nézők a világ valamennyi sportlétesítményét. Igaz, egyre többen vannak a korlátozott létszám mellett.